Ervaringen van forumgebruikers m.b.t. anaalklierproblemen

Alles over anaalklierontstekingen of lekkende anaalklieren

Ervaringen van forumgebruikers m.b.t. anaalklierproblemen

Berichtdoor Frettenvraagbaak » 05 feb 2013 10:36

In dit topic kun je verschillende ervaringen lezen van onze forumleden met betrekking tot anaalklierproblemen bij de fret. Elk verhaal geeft een beeld van de verschillende symptomen, de uiteindelijke behandeling en het resultaat.

Dit topic heeft als doel een volledig beeld te geven over deze bepaalde aandoening en vooral om de ervaringen in de praktijk met jullie te delen. Reageren is daarom niet mogelijk. Heb je een fret met een eventueel anaalklierprobleem of heb je hierover een vraag, open een eigen topic en geef een duidelijke topictitel en omschrijving van de klacht(en).

Mocht jij zelf een ervaring hebben hiermee die toch weer even net iets anders is dan genoemd en wil je een aanvulling geven op dit verzameltopic, benader dan een van de Frettenvraagbaak teamleden.
Avatar gebruiker
Frettenvraagbaak

 
Berichten: 154
Geregistreerd: 15 jan 2013 19:04

Re: Ervaringen van forumgebruikers m.b.t. anaalklierprobleme

Berichtdoor Marjan » 05 feb 2013 15:28

Anaalklierproblemen bij Lana

Lana is een echte dame en is in haar kooi super zindelijk. Behalve als zij zich niet lekker voelt, dan doet zij haar behoefte gewoon naast de bak. Een mooiere graadmeter kun je niet hebben natuurlijk.

Lana is een brokkenfret en heeft altijd keurige stevige drolletjes en die deponeert zij heel netjes in een bepaalde hoek van haar poepbak. Opeens viel het ons op dat haar bak rommelig werd, haar ontlasting werden kleine hoopjes en lagen door de hele bak verspreid.
Omdat deze dame natuurlijk geen vieze pootjes wilde krijgen deed ze uiteindelijk haar behoefte weer naast de bak.
Wat ook opviel was dat ze tijdens het poepen haar rug erg gekromd hield, met haar staart naar een kant gedraaid en tijdens het persen kreunde zij en liep van links naar rechts en naar voren in de bak.
Het koste haar duidelijk moeite en het leek zelfs wel pijnlijk.

Lana heeft een vrij lange vacht en is erg schoon op zichzelf. De kans dat zij haar eigen haren naar binnen krijgt is daarom ook groot. En aangezien zij al eerder was geopereerd aan een haarbal in haar maag namen we geen enkel risico en lieten haar onderzoeken door onze dierenarts.
Tijdens het palperen voelde zij niet bijzonders. Maar na ons verhaal over de gekke manier van poepen besloot zij de anaalklieren van Lana uit te gaan knijpen.

Eigenlijk was ik daarover heel verbaasd want Lana rook nooit naar anaalkliervocht, in tegenstelling tot andere fretten met een duidelijk anaalklierprobleem. Die laten over het algemeen toch regelmatig zomaar, tijdens het knuffelen of wanneer ze naar de bak gaan, wat anaalvocht lopen en dat ruik je gelijk.
Toch bleken Lana haar anaalklieren overvol te zitten met een witte vloeistof en niet bloederig en geen pus zoals normaal bij een ontsteking.
Lana kreeg nog wel een korte antibioticumkuur mee om de ontsteking ook van binnenuit aan te pakken en na een dag waren haar klachten gelijk over.

Afbeelding
Avatar gebruiker
Marjan

 
Berichten: 22541
Geregistreerd: 14 jan 2013 15:26

Bollie's anaalklieren

Berichtdoor Minka » 20 dec 2014 07:40

Bollie was een fret, die constant last had van zijn anaalklieren. De symptomen bij Bollie waren, dat hij natuurlijk stonk en hij werd onzindelijk. Bollies anaalklieren waren regelmatig uitgeknepen, maar het probleem van de anaalklieren bleef terugkomen. Daardoor adviseerde Hanneke (Frettenkliniek.nl) een operatie, omdat de kans bestond dat de ontsteking naar Bollie's darmen zou gaan en dat wil je al helemaal niet hebben.

Bollie werd geopereerd en alles ging gelukkig goed, want Bollie had nog andere vage problemen. Het was maar goed, dat de anaalklieren werden verwijderd gaf Hanneke aan, omdat uit één anaalklier echt brokken viezigheid kwam.

Maar dan na de operatie. De anaalklieren zitten wat dat betreft op een plek wat ontstekingsgevoelig is, want ja een fret blijft natuurlijk poepen en daar zitten ook de operatiewonden. Bollie kreeg wel antibiotica mee wat na een operatie bij Hanneke standaard is.

Dit was hoe het eruit zag na de operatie:

Afbeelding

Het is belangrijk om na de operatie de wonden goed schoon te houden dmv dettol , maar de dettol moet wel heel goed verdund worden. Helaas ging het toch ontsteken bij Bollie.

Afbeelding

Na een paar dagen ging de wond weer open en kwam er pus uit ook de andere kant waar de andere anaalklier zat werd roder en ging ook ontsteken.

Afbeelding

Dus Bollie ging terug naar Hanneke voor controle en uit allebei de operatiewonden kwam pus. Toen is er besloten om Bollie een aantal daagjes in de Frettenkliniek te laten verblijven, omdat daar de middelen toch beter zijn en ik het totaal niet vertrouwde, omdat de ontstekingen maar terug bleven komen.

Bollie kon gelukkig snel naar huis en zijn operatiewonden waren mooi genezen.

Bollie was een fret met vage problemen al voor de anaalklier operatie en de hoop was er dat hij door zijn anaalklieren te verwijderen weer ging opknappen. Helaas was dit niet het geval en een maand na de operatie is Bollie ingeslapen. Het inslapen was geen gevolg van de operatie, maar bij Bollie speelden meer vage problemen waar we geen vinger achter konden leggen.

Een anaalklier operatie is een heel lastige operatie, die niet iedere dierenarts kan uitvoeren.
Minka

 
Berichten: 4804
Geregistreerd: 03 jan 2014 20:08
Aantal fretten: 0


Keer terug naar Anaalklierproblemen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron