Pagina 1 van 3

Welke voeding.

Geplaatst: 17 aug 2020 14:36
door Tinypaws
Ik waag er toch een toppic aan.
Sorry als het al ergens staat.

Ik was in eerste instantie van plan om rauw te gaan voeren aan de 2 rammetjes die zaterdag gaan komen, ze zijn dan 10 weken. Maar inmiddels ben ik overtuigd dat dat toch echt niet zo handig is.

Maar wat nu :?: ik heb al gelezen van ziwipeak. Ik las ook goede verhalen over orijen. Zelf ben ik eigen totaal geen fan van brok.

Ik zou ziwipeak kunnen bestellen maar ben eigenlijk eerst nieuwsgierig of er iets is wat gelijkwaardig is en wat ik gewoon in de dierenwinkel (wij hebben avh in de buurt daar haal ik altijd ook diverse merken kvv voor de hondjes) en daardoor zou ik het fijn vinden als ik dit daar ook kan kopen? En als ik een brok ernaast geef dan iets met een hoog vleesgehalte en natuurlijk graan vrij. En ik lees iets over papjes. Ik wil zo compleet mogelijk gaan voeren.

Alvast bedankt voor het lezen :hart:

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 18 aug 2020 08:26
door Karen
Over iets gelijkwaardigs aan Ziwi kan ik kort zijn; dat is er niet :D Ziwi is uniek en er is slechts voor honden iets gelijksoortig (K-9)

Orijen is kwalitatief een goede brok met 80+% aan vlees/visaandeel. Wat de laatste tijd opvalt (binnen een aantal EU landen) is dat er vaker dan vroeger fretten met een bepaald type blaasstenen gezien wordt. Geen reguliere struviet. Deze fretten stonden allemaal op uitsluitend Orijen. Ook bij katten die dit als enige voeding krijgen schijnt het regelmatiger gezien te worden. Het vermoeden is het toch aanzienlijke aandeel van peulvruchten in deze voeding. Ook zie ik onder de fretten best regelmatig ernstigere misselijkheid bij deze brokjes dan bij andere brokjes.
Een goede kwaliteit brok wil dus niet zeggen dat jouw fret het er ook goed op doet 8-)

Een andere brok die veel gegeven wordt aan fretjes is de Virbac HPM pre neutered baby cat. ook deze is niet in de winkel te verkrijgen, maar er zijn wel dierenartsen die het in hun assortiment hebben. Uiteraard ook gewoon online te bestellen.

Er zijn nog enkele andere merken en typen brokjes die ook prima voor je fret te gebruiken zijn. Niet elke fret doet het even goed op elk merk brok. Ook deze zijn enkel via websites te koop of in speciale dierenwinkels:
Markus Mühle Beutenah (koudgeperst! Alleen via Duitse site te kopen)
Natural Cat Fees Favorite of de Meadow land (heeft wel eens leveringsproblemen gehad)
Wildcat Etosha (uitsluitend deze variant)

Dit zijn de merken en soorten van goede kwaliteit voor een fret. Er zijn nog wel enkele anderen die ook gebruikt zouden kunnen worden, maar toch minder geschikt zijn. Apart is dat je vooral erg ver weg moet blijven van brokjes waar een fret op staat :clown:

Eigenlijk is alle brokvoeding uit reguliere dierenwinkels van inferieure kwaliteit voor fretten (en ook voor kat en hond vind ik zelf). In heel NL zijn er slechts enkele speciale dierenwinkels waar je kwalitatief hoogstaand droogvoer kunt kopen. Woon je in de buurt van een heb je mazzel :lol:

Over het papje; dat wordt gegeven aan fretjes die medicatie krijgen, moeilijk op gewicht kunnen blijven, moeten herstellen of omdat ze geen andere voeding meer kunnen verdragen(door ziekte). Het heet Royal Canin Convalescence Support en de meeste fretten vinden het heerlijk. Het is een poeder wat je met water aanlengt en er dan dus een papje van maakt. Onder vele frettenliefhebbers nog bij de oude naam bekend als “waltham”.
Het lijkt er op alsof dit product binnen afzienbare tijd zal gaan verdwijnen. Volgens RC is de productie al gestopt en worden de (aanzienlijke) voorraden opgemaakt.
Ervoor in de plaats is de kwalitatief betere, maar veel duurdere RC Recovery liquid gekomen. Kant en klaar in flesjes.

Mocht je nog meer vragen hebben roep je maar :D

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 18 aug 2020 10:25
door Tinypaws
Wij wonen in de buurt van AVH daar hebben ze wel veel. Ook veel kvv merken. En 100 procent natuurlijk gedroogd.

Ik probeer nu voor mezelf de afweging te maken omdat ook van brokjes ze ziek kunnen worden door alle toevoegingen of rauw toch echt niet beter is.

Het is nog altijd niet aangetoond heb ik begrepen dat vlees de oorzaak is.

Ik ook met mijn dilemma's.

Wij gaan straks naar avh. Dan kijk ik of ik geschikt voer daar kan vinden en anders maar ergens online.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 18 aug 2020 12:01
door Mette
De keuze is ook heel heel erg moeilijk. Er is heel veel te krijgen, maar weinig kwalitatief. En dan moet je ook maar net Karen geloven natuurlijk, waarvan ik wel weet dat zij hier absoluut de specialiste is en ik haar direct vertrouw als zij zegt dat iets het handigst is voor fret, hond of kat (ik doe de moeite niet eens meer om het zelf uit te zoeken). Maar dat is lastig als je haar niet kent, en ook nog zoveel andere keuzes en meningen ziet langskomen.

Wat ik al aan den lijve heb ervaren is dat rauwe vleesvoeding het ziekteproces aanzienlijk versnelt. Brok heeft een aantal nadelen, maar ze worden prima 6 jaar op brokken (met misschien een tandentoilet ronde), op rauw vlees kunnen ze zo snel ziek worden dat je ze op 2 jaar moet laten inslapen.

Daar kan ik aan toevoegen dat ik maarliefst 2 jonge fretten heb gehad die een acute vergiftiging hebben gekregen van rauwvoeding, prooi om precies te zijn, de 1 van een kwartel en de ander van een fazant. Toevallig beide gevogelte. Mijn ram ben ik eraan verloren omdat ik niet op tijd naar de specialiste kon rijden (werkdag en zij was ook bomvol) en het vlak voor het weekend gebeurde. Het leek ook niet zo heftig, maar hij is in een soort shock geraakt en na 1,5 a 2 weken strijden bij de specialiste na het weekend hebben we het alsnog moeten opgeven. De medicatie sloeg helaas gewoon niet meer aan omdat de bacterien al dagen hun werk hadden kunnen doen. Mijn moertje heeft een zeer extreme ab kuur ondergaan (was op dat moment 11 pups aan het zogen) en is opgekrabbeld, maar wel op 2 jaar in moeten laten slapen een krap jaartje later, omdat ze gewoon zo misselijk was dat de klachten haar levensgeluk niet meer overstegen. De kans dat dit zo acuut gebeurt is heel erg klein en meestal gaat het langzamer en sluimender, maar het is mij 2 keer overkomen helaas. De sluimende gevallen heb ik overal bij mezelf en bekenden zien gebeuren, en onderga ik nu nog met mijn laatste fret.

Het is een 'tip of the ice berg' van wat ik allemaal heb meegemaakt en gezien, maar wel de 2 heftigste momenten. Ik mis ze tot op de dag van vandaag, en heb het trauma nog niet helemaal verwerkt van alle verliezen.

Ik probeer je niet te laten schrikken, maar wel een ervaring te delen zodat je weet wat dit kan doen. De risico's zijn fors. En het is aangetoond dat rauwvoeding dat proces erg versneld als ze ziek blijken te zijn. De kans dat ze ziek zijn is helaas nog heel erg groot momenteel. Er zijn heel veel mensen die uberhaupt nog niet aan fretten beginnen tot we een mogelijkheid hebben om vast te kunnen stellen of ze ziek zijn of niet, ofwel een genezingsmiddel vinden. Daar ben ik er 1 van. Ik heb teveel meegemaakt om er nog aan te durven beginnen momenteel, ben ik heel eerlijk in.

Ik wijk af van het onderwerp dus ik benadruk: als ik er wel aan zou beginnen en voor jouw keuze zou staan, zou ik voor brokvoeding + natvoer kiezen. Beide zijn steriel. Het natvoer geeft net even wat extra vulling tijdens de groei en hongermomentjes van de groei. In het geval van Ziwipeak natvoer is dat erg kwalitatieve extra vulling. Het voordeel van dat je nog 2 jonge fretten krijgt is dat ze nog open staan voor allerlei type voeding. Eenmaal een paar maanden verder hebben ze een eenkennigheid voor voedsel opgebouwd, en kan het heel goed zijn dat ze Ziwipeak droogvoer (dat heel anders is dan brok) of het natvoer, niet meer accepteren. Helaas is de keuze die je nu moet maken dus ook echt heel belangrijk.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 18 aug 2020 13:52
door Karen
Wat is AVH?

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 18 aug 2020 15:33
door Karen
Op zich valt het echt wel mee met het ziek worden van brokjes, mits de juiste kwaliteit voor je fret. De meeste fretten op brokjes die problemen krijgen hebben een (langere) tijd kwalitatief matige voeding gehad. Daarbij komt ook dat er zeer vaak problemen te lang over het hoofd gezien worden of verkeerd geïnterpreteerd, waardoor een langzaam opbouwende (probleem) situatie te veel uit de hand kan lopen of pas bemerkt wordt als het al te ver gevorderd is.
Vooral op facebook gaan er over allerlei fretgerelateerde onderwerpen de meest uiteenlopende verhalen rond. Soms is het erg moeilijk om ( als beginner) de goede informatie er uit te halen. En wat is “goed”...zo veel mensen, zo veel meningen.

Ik kan je alleen maar meegeven om zo breed mogelijke informatie tot je te nemen en van daaruit te kijken wat het beste bij jou aansluit. Vooral je eigen keuzes maken, gebaseerd op zorgvuldige naslag en onderbouwing; niet “zomaar” omdat iemand iets roept of van horen zeggen. Dan kun je jezelf altijd in de spiegel kijken, omdat je bewuste keuzes hebt gemaakt op basis van de kennis die je op dat moment bezat. Het kan best dat he er na verloop van tijd een andere mening op na gaat houden.

Weet in ieder geval dat je hier over elk onderwerp vragen kunt stellen en om onderbouwing van onze standpunten mag vragen :D

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 18 aug 2020 22:46
door Tinypaws
Karen schreef:Wat is AVH?
Alles voor hobby dieren.

Ik heb een zak brokken mee genomen vergelijkbaar aan orijen
Ben even de naam kwijt. Ik ga daarnaast een brok totally ferret geven die moet ik wel nog bestellen en toch iets van kvv ernaast. Ik heb veel kvv mee genomen voor de honden. Ook die echt niet geschikt zijn voor fretten ivm toevoegingen.

En ik ga snacks zelf maken door kipfilet of kalkoen zelf te drogen.

En ziwipeak ga ik ook bestellen alleen even om te kijken wat het is en of ik het echt als vervanging zie van kvv.

Dit is even voor het begin.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 19 aug 2020 08:51
door Karen
Acana misschien?

Jammer dat je voor Totally Ferret gekozen hebt. Nou net een brok waar veel toevoegingen inzitten die niet goed zijn voor een fret op langere termijn en de kwaliteit van het gebruikte vlees laat te wensen over. Maar jouw keuze :D

AVH ken ik niet. Ga ik opzoeken.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 19 aug 2020 10:03
door Tinypaws
Totally ferret zou ik nog moeten bestellen. Kan dus nog weizigen de brok die ik heb is carnilove en heb daarvan een klein zakje. Omdat ik nu toch online ook nog ga bestellen dan kan ik misschien ook hills bestellen en dan heb ik een frettenbrok en 2 soorten kitten brokken om af te wisselen. En dan ook kvv.
Ik weet dat het wordt afgeraden. Maar mij bekruipt me ook het gevoel van. Wij van royal Ohra rassen u deze brok aan" aan alles zitten voor en nadelen. Ik heb dus besloten om vooral af te wisselen en rauw hoort voor mij iig op het menu van een roofdier.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 19 aug 2020 10:06
door Tinypaws
Weet iemand waar ik kan bestellen en kan kiezen voor afgeven bij post NL punt. Want bezorgen is een probleem aangezien ons adres nogal lastig te vinden blijft. Pakket bezorgers. Maar ook was machien leveranciers. Klussers die afgelopen 2 weken moesten komen. Konden het niet vinden. Dus post.nl afhaalpunt is ideaal.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 19 aug 2020 10:23
door Tinypaws
Ik kan mijn berichten niet meer aanpassen maar het is verse laga compleet ferret geworden en ik heb gelijk houtkorrels besteld. Die was ik vergeten gister. Heb gewoon bij pets Place besteld. Die verstuurd iig met post.nl en hopelijk kan ik dat wijzigen in de app.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 19 aug 2020 18:40
door Marjan
Even gequoot uit de forumregels: ;)
Forumbeheer schreef: Algemeen
  • De wijzigingstijd van een posting is ingesteld op 5 minuten. Dit geeft je de gelegenheid om eventuele spellingsfouten te kunnen aanpassen. Daarna kun je niets meer veranderen of verwijderen, hou daar met posten dus rekening mee.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 24 aug 2020 15:55
door Stridder
Carnilove heeft naar ik begreep wel goede producten er tussen zitten. Welke ben je van plan te geven? Misschien kan Karen daar wat meer over vertellen (die heeft zich er aardig in verdiept).
Als je puur vlees veilig wil geven, er staat hier nog een recept hoe je het zelf kunt bereiden.
Een combinatie van brok en vlees, en misschien ook verschillende brokjes kan erg prettig zijn. Jonge fretten kunnen makkelijker nog van alles leren eten. Dus aan hoe meer ze gewend zijn hoe meer "vrijheid" je jezelf geeft voor later in hun leven. Je kunt makkelijker een (type)voer uit het dieet halen dan toe voegen op latere leeftijd.
Aandachtspuntje hierbij is dat er een paar kwalitatief betere brokjes zijn die anders van structuur zijn en vaak slechter geaccepteerd worden op latere leeftijd.
Ik dacht zo uit mijn hoofd bv de brokjes van ziwi peak, maar ik ben geen deskundige op dat gebied dus misschien kan iemand met meer kennis mij hierop aanvullen.

Rest me nog te zeggen... Heel veel plezier straks met t stel!

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 24 aug 2020 21:10
door Tinypaws
Marjan schreef:Even gequoot uit de forumregels: ;)
Forumbeheer schreef: Algemeen
  • De wijzigingstijd van een posting is ingesteld op 5 minuten. Dit geeft je de gelegenheid om eventuele spellingsfouten te kunnen aanpassen. Daarna kun je niets meer veranderen of verwijderen, hou daar met posten dus rekening mee.
Dank je wel ;)

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 26 aug 2020 15:33
door yvonne
Ik vind het jammer dat je toch kvv gaat voeren. Het risico dat ze er ziek van worden is groot, en ik spreek helaas uit ervaring. Normaal gesproken is vers vlees idd het beste wat je kunt geven, maar dat was vóórdat alle problemen rondom de frettencorona zich aandienden. Ik geef ziwipeak brok in verschillende smaken, gemengd met de virbac brokjes, en soms als extraatje ziwipeak blikvoer (kip). Je kan ook zelf biologische kip koken en daar een soort papje van maken.
Succes in elk geval!

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 26 aug 2020 16:11
door Tinypaws
Ik snap dat het jammer is.
Mijn persoonlijke keuze is gebaseerd op het feit dat fretten niet ziek worden door kvv of rauw. Maar dat als ze ziek zijn je eerder die symptomen ziet "ze zijn dan al besmet met het systemische corona virus" En daarom volg ik mijn hart hier en geef ik iets waarvan ik vind dat de fret nodig heeft.
Het is een persoonlijke keuze en ik snap het dat anderen er een andere kijk op hebben.
Bij de fokker kregen ze ook wild en prooi.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 26 aug 2020 18:47
door Kick
Tinypaws schreef:Maar dat als ze ziek zijn je eerder die symptomen ziet "ze zijn dan al besmet met het systemische corona virus"
En mag ik vragen wat jouw ervaring is in het 'zien en herkennen' van de symptomen? Want wat jij zelf zegt zou dus kunnen betekenen dat ze al ziek zijn. Ga je dan kvv voeren dan maak je het alleen maar vele malen erger.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 26 aug 2020 20:49
door Tinypaws
Kick schreef:
Tinypaws schreef:Maar dat als ze ziek zijn je eerder die symptomen ziet "ze zijn dan al besmet met het systemische corona virus"
En mag ik vragen wat jouw ervaring is in het 'zien en herkennen' van de symptomen? Want wat jij zelf zegt zou dus kunnen betekenen dat ze al ziek zijn. Ga je dan kvv voeren dan maak je het alleen maar vele malen erger.
Als ze besmet zijn dan ga je door kvv de symptomen echt wel zien. En als ze ziek zijn dan kun je dat met brok dus enkel rekken. Verder ben ik geen expert. In brokken zit een hoop tering zooi. In ziwipeak zitten ook nog bacteriën ivm het bewerkingsproces. Het is een keuze uit meerdere kwaden.

Wij van Ohra raden aan..
Ik heb besloten hierin mijn gevoel te volgen. Wat het beste is uiteindelijk weet ik niet. Maar de keus voor compleet brok of natte kuipjes spreekt mij totaal niet aan.

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 27 aug 2020 07:41
door yvonne
Ik ben van mening dat (bijna) elke fret momenteel besmet is met het nieuwe corona virus. De ene zal er zieker van zijn dan de andere en als je geen ervaring hebt met het herkennen van de (vaak hele subtiele) symptomen, dan kunnen ze van kvv dus (ineens) heel (ernstig) ziek worden. Juist de jonge fretten.
Maar goed, jij hebt je keus gemaakt dus wat mij betreft zal ik niet proberen je op andere gedachten te brengen ;)
Laten we maar hopen dat jouw keus goed uitpakt.
Geniet van je boefjes :ferret:

Re: Welke voeding.

Geplaatst: 27 aug 2020 09:52
door Mette
Same here. Een fret die het niet heeft is zoeken naar een speld in een hooiberg. Van wat ik zie en hoor is 99% ziek. De kans dat je ze dus extra ziek maakt ermee, is héél erg groot. En zoals je zegt dan zie je de symptomen echt wel. Dat klopt... maar dan is het dus al te laat. En laat ik voorop stellen dat dat schuldgevoel achteraf het risico niet waard niet. Want er is ook andere voeding beschikbaar gelukkig.

Ik probeer overigens niet je om te praten of hier met teveel personen dezelfde mening aan te nemen, maar wil toch mijn persoonlijke visie daarop met je delen.