Pagina 1 van 4

Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 11 jul 2021 15:56
door arie
Dag mensen,
Na een aantal maanden fretloos te zijn overweeg ik weer befret te worden..
Ik heb nu ruim 20 jaar fretten en je wil dan niet meer zonder?

Doorgaans heb ik dieren uit de opvang (ik koop wel hansaplast en het komt altijd wel goed) en/maar.. het is puppytijd en op marktplaats rammelt het van de nestjes..

Ik zou graag een dier willen uit een niet-doorgefokte lijn, geen speciale kleur, geen 'schattige' stompe snoet.. Beetje de oldschool fret zeg maar

Heeft iemand misschien een tip voor een goed adres?

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 12 jul 2021 09:37
door Mette
Die vindt je toch het beste bij fretteurs, maar daar zitten weer hun eigen haken en ogen aan. Fretteurs doen niet altijd heel ingewikkeld over wat inteelt, opvoeding (en dan bedoel ik gewoon handcontact, sommige pups zien er amper een mens), zindelijk maken (poepbakken doen ze niet aan), wordt er geen dierenarts bezocht dus geen idee van de gezondheid, niet gevaccineerd etc. Natuurlijk heerst er ook bij hen helaas vaak toch wel fretten corona, ondanks dat ze er niet van gehoord hebben. https://werkgroep-fret.nl/" onclick="window.open(this.href);return false; En die corona maakt ook dat heel veel goede fokkers, die juist kozen voor deze standaard kleuren en oldskool lijnen maar het dan wel goed probeerden op te pikken, gestopt zijn tot we in rustiger vaarwater zitten en de corona weggeëbd is, of er een medicijn beschikbaar komt, of uberhaupt een diagnose methode want nu kan het niet eens vastgesteld worden. Kortom, een aanschaf zal op een hele grote gok en Russisch roulette neerkomen.

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 12 jul 2021 10:22
door arie
Dat is precies de indruk die ik ook heb gekregen.. Als ik ook op MP foto's zien van fretten in zaagsel/hooi en zo.. daar word je niet blij van

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 12 jul 2021 10:36
door Mette
Klopt. Ja helaas zijn er nu geen standaard kleuren fokkers die goed bezig zijn actief. Dat zijn (al zeg ik het zelf) nou net de weldenkende fokkers die zich er niet aan gaan wagen om met ongezonde dieren te gaan fokken... Hoe groot de hobby en liefde ook is om (tijdelijk) op te geven, de gezondheid gaat voor.

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 12 jul 2021 10:38
door arie
Er is iemand die nestjes heeft en naar eigen zeggen erg lang bezig is met fretten..
Maar goed, wellicht wordt het weer 1 of 2 dieren uit de opvang.. hansaplast heb ik nog wel.. ;)

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 12 jul 2021 23:26
door Xsensah1981
arie schreef:Er is iemand die nestjes heeft en naar eigen zeggen erg lang bezig is met fretten..
Maar goed, wellicht wordt het weer 1 of 2 dieren uit de opvang.. hansaplast heb ik nog wel.. ;)

Dit is echt een hele goede hoor
Super lieve man en erg lieve leuke fretjes
Heb er hier ook 1 van hem

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 13 jul 2021 07:40
door arie
Ik heb heel wisselende berichten over hem gekregen.. beestjes in hooi?

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 13 jul 2021 08:23
door Frettenvraagbaak
Posting aangepast, fokkers worden niet gepromoot op de Frettenvraagbaak. Het (door)geven van elke vorm van informatie hierover is uitsluitend toegestaan via de pb-functie.
Lees de forumregels hier

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 13 jul 2021 18:22
door Xsensah1981
arie schreef:Ik heb heel wisselende berichten over hem gekregen.. beestjes in hooi?

Tja mensen praten altijd een ander slecht
Ga er maar eens kijken dan voel je gelijk of het goed zit of niet
Ik heb er in ieder geval een leuk fretje vandaan super tam
Heeft twee grote volières en geloof maar twee dames
Dus gewoon een hobby

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 19 jul 2021 13:43
door Mette
https://www.fretteninformatie.nl/aansch ... f_pup.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Hier nog wat info en vragen die je kunt stellen als je bij een fokker langsgaat bijv.

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 19 jul 2021 13:56
door arie
Dank!
Ik betrap me er op, omdat ik mijn vorige fret nog erg mis, dat ik 'dezelfde' terug wil.. maar dat gaat niet.
Iedere fret is anders.

Wel heb ik in de loop der jaren de indruk gekregen dat de mannetjes wat aanhankelijker en mensgerichter zijn als de vrouwtjes.
Klopt dit?

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 19 jul 2021 20:47
door Mette
Deels. Ze zijn wat sukkeliger en blijven daarom wat vaker bij mensen 'plakken', zijn vangbaarder, happen wat minder snel (ik noem het altijd dat ze kletsen met het bek, want zo laten ze je weten wat ze willen, en ja dames kletsen ook bij fretten gewoon wat meer dan de mannen), en ze zijn wat groter en hanteerbaarder voor mensen. Ik vind juist de snelheid en streken van de meisjes erg leuk. Ze zijn wat behendiger met hun lijf. Uiteindelijk houdt geen enkele fret van lang op schoot knuffelen, volgens mij zijn ze dan ziek :lol: . En als ze dan toch lekker rondracen, dan graag op volle snelheid en ondeugendheid. Maar echt: het is heel persoonlijk of je meer van moertjes of rammen houdt.

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 08:07
door arie
Ik ben het met je eens, de vrouwtjes zijn 'frettiger'.
Beide hebben een eigen charme. Daarom is het ook leuk een mannetje EN een vrouwtje te hebben.

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 09:59
door Mette
Toch is 1 voor het fretje zelf een stuk beter :ferret: . En als je dat toch perse wilt, zorg dan dat je m en v uit hetzelfde nest hebt zodat ze meer een beschermende rol met elkaar krijgen. Wel aparte kooien, maar samen loslopen kan dan vaak nog. Het scheelt alleen een hoop puzzelen en analyseren of het goed blijft gaan door er gewoon maar 1 te nemen. En als je het niet erg vindt ze om en om te laten loslopen als het minder goed wilt, en dat ook goed kunt bepalen natuurlijk (want de meeste mensen zien gewoon niet eens dat het niet goed samen wil), dan kun je er gewoon voor gaan natuurlijk.

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 10:15
door arie
Ik heb nog nooit meegemaakt dat er spanning/ruzie was.. en zo leuk als 2 fretten met elkaar spelen kun je als mens niet geven?

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 10:31
door Mette
Nou, niet helemaal... Omdat een fret van nature een solitair dier is is een andere fret is zijn of haar territorium vaak één van de grootste stressfactoren in het leven van een fret. Je kent ze, dus je weet vast dat het keiharde diertjes zijn die veel verstoppen en geen geluiden maken. Als ze wel wat duidelijk laten zien ben je al veelte laat. Spanning/ruzie ga je dus niet zien. Je moet dus belet zijn op veeeeel kleinere signalen. En daar ontgaat het veel mensen dus... ze zien het gewoon niet. Het is en blijft een solitair dier met veel territorium strijd, dus ze markeren hun ruimte meer (ook door met hun lijf langs meubels en muren te schuren, of tralies in de kooi, maar onzindelijkheid is ook veel duidelijker met meer fretten), proberen elkaar af en toe te domineren (en ook 'bovenaan' staan betekent niet dat alleen het slachtoffer stress heeft, want het gebeurt vaak zat dat juist degen die steeds die strijd moet leveren het meeste medische klachten heeft), elkaar opjagen gebeurd echt heel subtiel... Met dus medische klachten als gevolg. Een 'levend speeltje' geven is natuurlijk superleuk, voor de fret die op dat moment even wil spelen en erbovenop springen. Voor die fret die op dat moment niet zo zin had, overdonderd wordt en onderop ligt; not so much. En natuurlijk kan het op veel momenten goed gaan, maar als 80% leuk is en 20% niet leuk zit je dus te puzzelen wat je moet doen. Het geeft een hoop rust met maar 1 fret om niet te puzzelen, elke dag als een aasgier te kijken wat er gebeurd, minder stress en dus medische klachten, goed kunnen monitoren wat de fret eet drinkt en aan ontlasting heeft. Spelen kun je echt zat voor bedenken. Een graafbak, waterbak met drijvende speeltjes of snoepjes die ze eruit kunnen vissen, veel afwisselen (dus dingen ook periodes wegpakken en opnieuw introduceren), inteliggentiespeeltjes, nouja heel veel, zie https://www.fretteninformatie.nl/algemeen/verrijking/" onclick="window.open(this.href);return false; voor ideeën. En ja je moet veel aanbieden en creatief zijn. Als je op je luie gat wilt zitten en toekijken hoe 2 fretten constant op elkaar lopen te springen... ja natuurlijk is dat leuker dan tv en makkelijker dan afwisseling bieden. Maar is dat ook leuker voor die fretten? Echt niet altijd. Sowieso niet zelfs, want alleen is de natuurlijke situatie en die fret is liever alleen met een baasje die die afwisseling wel biedt.

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 10:33
door Mette
Leesvoer:
https://www.fretteninformatie.nl/aansch ... aatje.html" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.fretteninformatie.nl/algeme ... etten.html" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.fretteninformatie.nl/aansch ... ofmeerdere" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 13:10
door arie
Je hebt duidelijk andere ervaringen dan ik, en er lijkt een verschuiving van consensus hierin te zijn?
Stress of misdragingen zoals beschreven heb ik nog nooit gezien.(wel bij logeerfretten) Daarnaast weet ik niet of 'in de natuur' van toepassing is op dit al lang gedomesticeerde diertje..

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 14:16
door Mette
Nouja je kunt een mens ook niet in zijn eentje opsluiten. Dat is een sociaal dier. Voor fretten werkt dat andersom. En dan kun je ze wel domesticeren, maar het is niet zo dat je dan een totaal diertje krijgt. Je veranderd een instinct en overlevingsmechanisme niet.

De grens bij mensen die dit niet zien ligt over het algemeen 'te hoog'. Ze grijpen pas in bij krijsende fretten, of krokodil kronkelende fretten, of als 1 overduidelijk ongemak vertoond op andere wijze, of wondjes in de nek heeft. En soms dan nog niet hoor... Bedoel hoeveel fretten die samenleven hebben wel niet gaatjes in hun nek.... En de speelbak van Frettig Gestoord is ook niet geheel onberucht. Ik heb tig 'open dagen' een kraampje gehad met hangmatten waarbij zij dan ook in die hal stonden en je tig fretten hoorde gillen. Echt afgrijselijk. En dat zijn dan frettenliefhebbers die tientallen jaren fretten hadden die dit gewoon negeerden. Met de beste bedoelingen, ongetwijfeld. Maar ze zien en horen het dus gewoon niet, WILLEN het ook niet zien of horen blijkbaar. Nouja en je hebt mensen die daar dan nog wel op ingrijpen, maar dus subtiele signalen waarvan er zeker 10 aan vooraf zijn gegaan, ook niet zien. En dat zijn er dus onwijs veel, want het is moeilijk om fretten goed te lezen. Waar jouw grens weet ik niet, maar ik gok wel wat te hoog als je zegt het dus niet te zien.

Ik weet niet wat je achtergrond is, maar ik heb 6 jaar fretten samen gehouden in groepjes (stuk of 10 tegelijk in 3 a 4 groepjes, whatever nodig was en waar mijn puzzel op uit kwam), en gut ik ben de tel kwijt maar zeker 8 of meer jaar fretten solitair gehouden daarna. Ik heb ze echt uit hun schulpje zien komen. Ze durven meer zichzelf te zijn en ik vind ze 'platgeslagen' als ze dus samenleven in een groepje. Bovendien zie je pas als je ze apart huisvest, of ze elkaar wel écht zo leuk vinden buiten de kooi als dat jij dus dacht. Want dat bleek dus echt totaal niet zo vaak te zijn! Ik heb geen idee of je ze ooit al eens apart hebt gehouden en het verschil echt hebt ervaren...

Re: Weer in de markt voor 1-2 nwe dieren.

Geplaatst: 20 jul 2021 14:22
door arie
Als je gillende, hard mokkende of bijt-schuddend of bijt-draaiende fretten negeert of niet herkent gaat er heel erg wat mis...

Ik heb ca. 26 jaar fretten, meestal per 2 uit de opvang. Todat de overgeblevene dood is en dan weer..