Pagina 1 van 1

Wel/geen of welk rauw vlees?

Geplaatst: 07 aug 2021 19:47
door arie
Tot nu toe gaf ik mijn fretten frettenbrokjes maar heb nu een pup die gek is op rauwe kipfilet. Bij de fokker kregen ze eendagskuikens (wat me best gesmeer lijkt?)

Ik vroeg me af, omdat er wat wisselende berichten zijn, wat de huidige consensus is over rauw vlees en of er favorieten zijn zoals die worsten uit de vriezer (Haaksbarf of zo?) of iets anders wat je makkelijk in porties kan verdelen?

Rauw rundergehakt of soms runderhart wat je -vaak afgestickert- in de super ziet liggen omdat niemand weet wat er mee te doen?

Re: Wel/geen of welk rauw vlees?

Geplaatst: 08 aug 2021 09:42
door Karen
Even in het kort, want ik ben op vakantie...

In principe is een rauw dieet natuurlijk gezien het beste voor een fret. Ik zeg in principe. De meeste fretten zijn tegenwoordig besmet met het fretten corona en die combinatie geeft dus problemen. Bij die fretjes is het immuunsysteem gecomprimeerd en die worden gewoon ziek van de kleinste dingetjes. Rauw vlees heeft altijd verontreiniging in de zin van bacteriën, parasieten etc. Vandaar dat rauw vlees momenteel afgeraden wordt.
Er zitten wel voorwaarden aan rauw voeren aan je dieren. Als je niet voldoende kennis hebt, dan krijg je na verloop van tijd gezondheidsproblemen door gebreken of te veel van ‘iets’.
Ook moet je dus uitkijken met het deels rauw en deels brokjes voeren. Een fret heeft een kleine maag en een blokje kipfilet, kuiken of een balletje rauw gehakt heeft geen noemenswaardige voedingswaarde. Kipfilet en kuiken hebben wel veel eiwit.
Als je een hoofddieet van brokjes geeft kun je best af en toe een klein iets als rauw bij geven dieet technisch gezien, maar ik zou dat niet dagelijks doen.
Zeer zeker geen gemalen worsten zoals Haaks Barf oid. Daar zit echt zeer veel verontreiniging in en loop je erg veel risico om maagdarm problemen. Natuurlijk zul je elders wel fretteneigenaren vinden die het voeren en zeggen geen problemen te hebben....net zoals die ene opa die zijn hele leven gerookt heeft en gezond 100 geworden is ;)
Het is je eigen keuze.

Re: Wel/geen of welk rauw vlees?

Geplaatst: 10 aug 2021 09:35
door Mette
Karen is hierin echt expert (medisch en voeding) dus ik volg haar hier graag in.