Pagina 1 van 2

Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 15:55
door Frettenvraagbaak
Er is de laatste jaren heel wat discussie in de huisdierenwereld(honden en katten) over het vaccineren van huisdieren, met name over het jaarlijks herhalen daarvan.

Uit diverse onderzoeken is inmiddels gebleken dat vaccineren niet altijd zonder gevaar is en dat het meer schade dan voordeel geeft om een enting jaarlijks te herhalen. Het heeft duidelijk effect op het immuunsysteem. De ziekte van Weil bij honden buitengesloten; deze dient wel jaarlijks herhaald te worden.
Vaccinaties bij honden en katten hebben tegenwoordig een geldigheidsduur van drie jaar. Daarnaast kun je alvorens te vaccineren een titerbepaling laten doen. Door middel van een druppeltje bloed kan er gekeken worden of het dier nog genoeg antistoffen heeft. Pas bij een afname van antistoffen zou er weer een herhalingsenting nodig hoeven te zijn. Er zijn inmiddels al honden en katten gesignaleerd, die al meerdere jaren geen enting nodig gehad hebben, omdat er nog genoeg afweerstoffen aanwezig zijn.
Ook wordt het steeds duidelijker dat vaccinaties (soms ernstige) bijverschijnselen kunnen geven. Er wordt vermoed dat diverse auto-immuun ziektes (o.a. FIV, FIP, FeLV en dermatitis), voedselallergie en maagdarmproblemen gerelateerd kunnen worden aan vaccinaties.

Jonge pups en kittens krijgen in principe vanuit de moedermelk antistoffen voor zo’n 12 weken mee. Eerder vaccineren maakt het natuurlijke immuunsysteem in de war, wat nog volop in ontwikkeling is. Beter zou zijn om op een leeftijd van 6 (pup) en 9 (kitten)weken een titerbepaling te laten doen om te zien of alles in orde is en dan pas de eerste enting op een leeftijd van 9 weken (pups) en 12 weken (kittens) eenmalig te enten.

Hoe zit dat met onze fretten? Wij gaan er ook klakkeloos van uit dat jaarlijks enten noodzakelijk is en dat jonge pups rond de 8 weken geënt moeten worden en een maand later herhalen.
Hoe ga jij ermee om?

Als eerste is er bij Hanneke Roest (frettendierenarts) geïnformeerd naar haar mening ten opzichte van de hernieuwde inzichten van vaccineren, in betrekking tot fretten. Haar antwoord luidde als volgt:
Ja, ik weet ervan. Nico (edit: Schoemaker) had het er ook over en we hebben het besproken. Er is ook een Amerikaans artikel waarin ze beschrijven dat er na 3 jaar nog antilichamen worden aangetoond na de enting met de entstoffen die daar worden gebruikt.

Mijn advies blijft hetzelfde. Elk jaar enten.

Redenen:
1. Het gaat hier om entstof die wij in Nederland niet gebruiken. Het is een onderzoek met entstoffen die in Amerika gebruikt worden. Deze entstoffen hebben als nadeel dat ze vaak een overgevoeligheidsreactie geven. Toen ik in Amerika stage liep: elke week een fret die daar problemen mee had...
2. Het gaat er in het artikel om dat er nog 3 jaar antilichamen in het bloed worden aangetroffen. Dat zegt echter niets over de bescherming. Of er bij een infectie afweer wel voldoende afweer is. Daarvoor moeten "infectie proeven" gedaan worden en die zijn niet gedaan.
3. In Amerika ontstaat na de enting een heel enkele keer een gezwel op de plaats van de enting. In Nederland heb ik zeker duizenden fretten geënt en een dergelijk vaccin geïnduceerde tumor nog nooit meegemaakt.
3. Tijdens de Hondenziekte uitbraak van een jaar of 5 geleden bleek dat de fretten die langer dan 1,5 jaar geleden geënt waren, onvoldoende beschermd waren en ziek werden.

Ik heb daarom ook nooit de behoefte gehad om uit te zoeken of we een titer bepaling kunnen doen bij fretten. Een titer bepaling (het aantonen van antilichamen in het bloed) zegt immers niets over de reële bescherming van het dier in het echte leven.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 16:35
door Birgit
Wij is hier "mij" van "mijn advies"? Is dat de Frettenvraagbaak of de auteur? Oh wacht, je bedoelt Hanneke. Ik las eerst halverwege pas :-)

Ik heb mijn fretten vaak om het jaar gevaccineerd en heb daarbij een (voor mij) risico-analyse gemaakt. Ik schommel een beetje tussen 'niet te vaak' maar 'ook niet te weinig'. Nu vind ik dat je zeker moet vaccineren als je honden hebt, een opvang ben (of vakantieopvang) of veel in gebieden komt buiten waar honden lopen. Maar mijn fretten kwamen/komen niet in contact met honden en ook amper met andere fretten. Dus de kans op besmetting is kleiner.

Sjeng heeft wel zijn eerste vaccinatie en buffer. En volgend jaar (oh dat is dit jaar alweer) zie ik nog wel. Ik wil het ook nog weleens combineren met een ander bezoekje (bijv. gebitscontrole). Maar ik doe het niet standaard jaarlijks.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 16:42
door Kick
Wij gaan wel voor elke jaar enten. Maar ik moet erbij zeggen dat het meestal langer dan een jaar is omdat we een kaartje krijgen voor de enting maar voordat de daadwerkelijke afspraak gemaakt is ben je al snel weer een maand verder.

Wij combineren het met een algehele controle en proberen het daarom ook wel een beetje te combineren zodat we niet met 1 fret helemaal naar de frettenkliniek hoeven te rijden.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 16:57
door Karen
Mijn fretten laat ik elk jaar enten. Dit omdat we ook honden en katten hebben. Gek genoeg doe ik bij de laatste dieren al jaren een titer bepaling en heb ik nu al 5 jaar niet geënt. Bij de fretten heb ik er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat een titer bepaling niet mogelijk is. Ik heb altijd heel braaf het advies van Hanneke opgevolgd, mede omdat ik tot nu toe ook zieke fretten had, die extra gevoelig waren voor allerlei besmettingen :clown:

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 17:26
door Mayke
Ik laat ook altijd mijn fretten ieder jaar enten, het voelt beter ( better safe than sorry) en er lopen hier ook andere huisdieren rond.
Daarnaast is een algeheel onderzoek van je fret wat Hanneke er altijd gelijk 'aanplakt' naast de enting ook van groot belang, zo vang je twee vliegen in een klap, dat extra onderzoek heeft al meerdere malen zijn vruchten afgeworpen !!

Bij honden en katten is er een discussie over om niet jaarlijks te vaccineren, ik heb daar een uitgebreid verslag (boekwerk) over, maar helaas nog nooit ertoe gekomen om dat te bestuderen..... maar eens aan beginnen..... :roll:

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 17:41
door Karen
Bij honden en katten is het vaccinatiebeleid inmiddels al veranderd naar aanleiding van onderzoeken. Een per 3 jaar enten is het nu.
Lees het maar eens Mayke...heel interessant.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 20:42
door Birgit
Fretten kun je wel titeren, maar Hanneke doet het niet, dat is wat anders :-). Het schijnt te kunnen, maar frettenhouders vragen er ook niet naar.

Overigens is Sjeng ook geënt tegen rabiës, die is vier jaar werkzaam en dat doe ik straks weer. Dat doe ik, omdat ik vlakbij de grens van België en Duitsland woon (beide iets van 10 km) en mocht Sjeng onverhoopt ontsnappen en daar terecht komen, dan heb ik geen gezeur met eventuele grensgevallen of verdenking van rabiës. Om die reden heb ik ook een Europees dierenpaspoort.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 21:11
door Kick
Ik moest even opzoeken wat titeren is en ik zou daar ook niet om vragen.

Titeren:
Bij een titerbepaling wordt er bloed afgenomen en getest in welke mate een dier nog beschermd is van zijn vaccinaties.

Indien genoeg antistoffen wordt er niet geënt.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 22 apr 2013 21:28
door Birgit
Dat zegt Hanneke idd ook, mensen zetten er liever direct een enting in dan een even dure titerbepaling te laten doen en daarna misschien alsnog enten. Ik heb het haar ooit eens gevraagd.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 08:43
door Marjan
Het zou mij niet eens om de kosten gaan maar ik persoonlijk zou voor zoiets geen stressvolle bloedafname laten doen. Vooral omdat ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord heb van de "nadelen" van enten en ik het zeker nog nooit herkenbaar heb gezien bij fretten dat dit speelt.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 08:59
door Karen
Titeren is bij honden en katten zeker goedkoper dan enten en er is maar een druppel bloed voor nodig. Maar het gaat mij niet zozeer om de kosten, maar om het onnodig enten.
Ik vraag me dus wel af in hoeverre het enten niet meespeelt bij de (over)gevoeligheid van veel fretten voor allerlei infecties en aandoeningen, die er de laatste jaren zoveel spelen. Ik vermoed alleen dat daar niet echt onderzoek naar gedaan gaat worden :|

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 09:22
door Danielle
ik ent ook altijd ieder jaar, maar dit schuift wel steeds iets verder op... als ik het kaartje krijg ren ik niet direct naar hanneke toe eigenlijk.. kan rustig een maandje verder zijn als ik verder niks bijzonders heb om te laten controleren.

ik volg eigenlijk gewoon braaf het entingsadvies en denk er niet over na verder :oops:

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 12:33
door ray
Tsja moeilijk vind ik dit. Blijkbaar is jaarlijks inenten niet echt nodig (in sommige gevallen) want anders was het entingsbeleid voor honden, katten, konijnen etc niet aangepast.
Als ik het stukje van Hanneke lees, zou ik het wel fijn vinden als Hanneke (eventueel samen met andere dierenartsen) daar onderzoek naar zou doen. Wat voor impact heeft enten bijvoorbeeld op andere ziektes en aandoeningen? Kan enten misschien bijdragen aan een zwakke maag? (noem nu maar ff wat)
Maar denk dat je als baas wel vragen dient te stellen aan je DA hierover en misschien toch kunt vragen om je fret te titeren.
Lijkt mij dat je alleen zo zekerheid hebt of je wel of niet dient te enten. :?:

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 16:09
door yvonne
Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht en klakkeloos het advies van de fokster gevolgd (elk jaar enten) :oops:
terwijl ik weet dat vaccinaties bij mensen ook hele nare ziektes/aandoeningen kunnen veroorzaken door allerlei toevoegingen in de entstof. Dus Ray, het is best mogelijk dat dat bij dieren ook zo is.

Mijn fretten komen normaal gesproken niet direct in aanraking met andere dieren maar ik wandel wel met ze (bos, strand) en de poes van de buren zit regelmatig voor het hok te staren ;)
En bovendien gaan ze dit jaar 2x logeren bij iemand die zelf ook fretten heeft dus enten lijkt me wel verstandig.
Ik ga wel een beetje schuiven met de vaccinatie datum omdat ik ze dan allebei gelijk kan laten enten en meteen even kan laten nakijken (ga naar Dr. van Nijhuis in Delft)

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 17:20
door Birgit
Over het algemeen is het zo dat een fabrikant een vaccinatie-advies geeft die ook hanteerbaar is voor de klant. Met een jaarlijks advies bedoelen ze dus "Wij garanderen dat het minimaal een jaar werkt, maar het kan ook langer zijn". Nu heeft entstof geen kalender, dus het kan gerust 15 maanden zijn of misschien langer of korter. Maar in elk geval een jaar.

En Raymond, wat belet je om de volgende keer te vragen om een titerbepaling? Hanneke heeft zelf geen fretten, dus ze kan het moeilijk zelf onderzoeken ;-). Overigens kun je niet bij elke dierenarts dat doen, daarvoor moet je even op internet rondzoeken.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 20:46
door Esther
Ik kies er toch ook voor om elk jaar mijn fretjes te enten.
Ook omdat ze voorheen altijd met honden hebben samengeleefd, hetgeen nu niet meer het geval is.
Maar dan komen ze, als ik buiten met ze wandel, toch soms in contact met plekken waar honden gelopen hebben.
Dus ik neem dan toch liever het zekere voor het onzekere.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 21:49
door Frettenvrienden
Ik ent jaarlijks maar das omdat ik "moet" omdat ik een vakantieopvang heb..
En mijn gasten ook moeten
dus kan het niet maken om het niet te doen...

Daar waar ik hier en daar lees van "twijfel" voel ik ook wel wat bij ...
Zelf als ik geen opvang had gehad en geen honden
Ik ze waarschijnlijk niet zou enten
denk ik

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 23 apr 2013 23:09
door ray
Ik zit te overwegen om een titerbepaling te laten doen. Ze komen hier niet met andere dieren in aanraking, een kat/hond kan niet bij mij op balkon komen. Maar het is nog een overweging.

Hanneke zou het inderdaad niet zelf kunnen onderzoeken, als ze zelf geen fretten heeft. Bedoelde alleen dat zo'n onderzoek wel fijn zou zijn als dat hier in NL ook uitgevoerd wordt. Het vaccinatiebeleid is bij honden en katten etc aangepast onlangs, daarom zou het fijn zijn om ook duidelijkheid te krijgen bij fretten.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 24 apr 2013 06:06
door Kick
Ik ben benieuwd Ray hoe het gaat met die titerbepaling.

Re: Jaarlijks vaccineren...of niet?

Geplaatst: 24 apr 2013 15:31
door Birgit
Een andere reden om jaarlijks te enten, is omdat je fretten dan ook jaarlijks in handen komt bij de dierenarts. En voorkomen (of er tijdig bij zijn) is beter dan genezen. Maar dan moet je natuurlijk wel naar een dierenarts die bekend is met fretten :-)