Pagina 1 van 3
Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 18:09
door -E-
Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen vragen we je om onderstaande vragen (voor zover mogelijk) te beantwoorden. Zet achter elke vraag je antwoord.
- Is je fret een moertje of ram? ram
- Gecastreerd/gesterilliseerd: ja
- Hoe oud is je fret? 10 maanden
- Is de fret alleen of zit hij/zij in een groep? alleen
- Heeft je fret koorts? voor zover ik weet niet
- Ben je bij een dierenarts geweest? ja
- Heb je medicatie voor je fret en zoja welke? nee
- Geef hieronder een duidelijke omschrijving van het probleem
Dag iedereen,
Ik meldde me hier aan omdat ik me wat zorgen maak over mijn fret. Het is mijn eerste fret en ik weet ook niet zeker of mijn zorgen terecht zijn, maar ik neem graag het zekere voor het onzekere…
Ik heb mijn fret sinds zijn 8 weken. Aanvankelijk at hij brokken(pap) en introduceerde ik ook langzaamaan Carnibest. Een hele tijd na het introduceren van de Carnibest begon zijn ontlasting slechter te worden. Het werd slijmerig en zat vol 'zaadjes'. Ook had het af en toe een groene kleur. Daarnaast zag ik mijn fret regelmatig kokhalzen. Ik ben toen naar de dierenarts geweest (rond juli) en heb ook zijn ontlasting laten onderzoeken. De dierenarts zag zelf niets aan hem en het ontlastingsonderzoek leverde ook niets op.
Ik ben toen meer naar zijn voeding beginnen kijken; de Carnibest weglaten leek voor hem verbetering te brengen. Zijn ontlasting was niet meer slijmerig of gevuld met zaadjes, maar nooit echt stevig. Omdat alles voor de rest goed ging, maakte ik me ook geen zorgen meer, tot nu. Mijn fret heeft terug zeer zachte ontlasting en regelmatig diarree (echter geen abnormale kleur, hoogstens wat lichter). Daarbij zie ik hem af en toe kokhalzen (maar nooit overgeven) en zag ik hem nu al een paar keer op de plateaus in zijn kooi bijten. Daarnaast is hij echter niet vermagerd en speelt hij nog steeds goed.
Denken jullie, op basis van het bovenstaande, dat ik hem best nog eens laat onderzoeken? En zo ja, aan wat voor onderzoek denken jullie (stel dat er terug een ontlastingsonderzoek gebeurt en hier opnieuw niets uitkomt…)?
Alvast bedankt om me verder te helpen.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 18:25
door Minka
Ik zou het wel verder laten onderzoeken. Als je eigen dierenarts er niet uit komt, dan kun je ook naar Hanneke Roest in Eindhoven gaan (
http://www.frettenkliniek.nl" onclick="window.open(this.href);return false;). Je hebt dan gelijk een diagnose. Zij is gespecialiseerd in fretten.
Dit moet je wel verder laten onderzoeken. Een fret hoort niet te kokhalzen en hoort ook geen diarree te hebben.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 18:27
door Marjan
Kokhalzen, dunne ontlasting en knagen op spullen is niet goed inderdaad. Hij lijkt last te hebben van zijn maag en darm gezien de slechte ontlasting. Aangezien je hem alleen houdt denk ik niet gelijk aan stress maar er zijn zat andere oorzaken te bedenken.
Je geeft hem op dit moment alleen nog maar droge brokken begrijp ik. Welk merk geef je hem en eet hij deze brokken zonder problemen of verkruimeld hij de harde brokken?
Heb je hem wel eens vast in zijn nekvel en kun je dan makkelijk zijn vel beetpakken of heeft hij een erg "gespierde" nek.
Hoe lang kokhalst hij al en hoest hij ook wel eens?
En zijn er misschien andere factoren waar hij stress van zou krijgen? Dan denk ik aan andere huisdieren, kleine kinderen, dingen die herrie kunnen maken vlak bij zijn kooi of verblijf (speakerkasten, tv). En hoe ziet zijn kooi eruit, heeft hij voldoende ruimte om zich te kunnen verschuilen of te slapen?
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 18:34
door Kick
Ik zou zeker eens een bezoek aan de Frettenkliniek overwegen zoals Minka al zegt maar dat moet qua vervoer wel te doen zijn. Daar kan ook een bloed- en urineonderzoek worden gedaan wat voor een duidelijke diagnose kan zorgen.
Ik zelf zit toch ook aan andere zaken te denken die stress kunnen opleveren...
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 18:43
door -E-
@Minka: ik woon in België, maar indien mijn dierenarts opnieuw niets vindt, ben ik wel bereid om eens naar Eindhoven te rijden.
@Marjan: hij krijgt momenteel inderdaad enkel droge brokken (Totally Ferret Active). Hij eet de brokken wel goed op. Hij eet ze niet altijd in één stuk op, maar echt verkruimelen doet hij niet.
Ik neem hem eigenlijk nooit bij het nekvel, maar ik zal het eens proberen. Nu niet, want hij ligt net te slapen
Het kokhalzen heb ik de laatste 2 weken opgemerkt. Hij doet het ook niet elke dag, maar het blijft wel terugkomen. Ik heb hem nog niet horen hoesten.
Ik denk niet meteen aan iets waarvan hij stress zou kunnen krijgen. Hij is ons enige huisdier. Zijn kooi staat bij ons in de leefruimte, maar niet naast de TV. Hij heeft deze kooi:
http://www.ferretnation.net/super-pet/s ... ith-stand/" onclick="window.open(this.href);return false; met 2 hangmatten waar hij in kan kruipen en beneden een grote doek.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 18:51
door Kick
Is er door je da op oormijt gecontroleerd?
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:02
door -E-
@Kick: Toen ik hem net had, had hij oormijt. Zijn oren zagen er toen ook duidelijk vies uit. Ik ben toen naar de dierenarts geweest en daaropvolgend werd hij 3 maanden na elkaar behandeld met Stronghold. Ik heb al zijn spullen toen ook grondig gewassen. Sindsdien is hij ook niet meer in contact gekomen met andere dieren.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:06
door Kick
De FN waar hij in zit, heeft hij daar een hok in staan waar hij zich in terug kan trekken? Die kooi zelf is nogal erg open en fretten houden van een beschutte plek.
Dit zal niet de oorzaak zijn maar het zal zeker helpen als er een ruimte is waar hij rustig kan slapen.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:18
door Marjan
Wanneer hij gaapt, doet hij dit dan zonder problemen, dus voluit en ook weer gewoon zijn bekje dicht of gaat het dichtdoen schokkerig. En kijk nu eens naar zijn oren, zijn die nog steeds schoon? Zo niet, ruik eens aan zijn oor om te zien of dit niet raar ruikt.
Ik zal je even uitleggen waarom ik dit vraag. De laatste jaren zijn er erg veel fretten met een middenoorprobleem. Dit kan door een (verwaarloosde) oormijt ontsteking/besmetting komen maar lang niet altijd is dit de oorzaak. Je fretje kan dan last hebben met het kauwen van harde dingen zoals brokken of prooi. Ook zal hij zijn nekspieren aanspannen wanneer je hem daar wilt pakken omdat het zeer doet.
Het kokhalzen kan hij doen doordat er ontstekingsvocht vanuit zijn binnenoor in zijn keel loopt en mocht hij hier al een tijdje mee rondlopen kan hij door de pijn en de stress die dat veroorzaakt een maag/darmprobleem hebben gekregen.
Ik denk hieraan in dit geval omdat er geen andere stressfactoren lijken te zijn maar jou fretje wel duidelijk een maag/darmprobleem lijkt te hebben. En het kokhalzen baart mij zorgen.
En ik vraag mij af waarom je hem ooit brokkenpap hebt gegeven. Misschien omdat hij harde brokken niet goed wilde eten?
Het probleem met oorproblemen is dat er allerlei andere vervelende dingen kunnen ontstaan zoals maagproblemen of zelfs een nierontsteking. Ook wordt dit probleem helaas niet (h)erkend door de meeste dierenartsen zodat je lang kan blijven doorsukkelen met deze kwaal met alle gevolgen van dien.
Daarom zou ik je eigenlijk ook willen aanraden gelijk naar De Frettenkliniek te gaan omdat je daar gelijk weet waar je aan toe bent. Want om op je vraag terug te komen, ik denk inderdaad dat je dit terechte zorg betreft.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:19
door -E-
Een hok staat er niet in, maar hij heeft wel 2 hangmatjes waar hij zich volledig in kan verschuilen. Ik kan zeker wel eens proberen om er nog iets bij te zetten.
Allemaal al heel erg bedankt voor al jullie antwoorden trouwens!
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:29
door -E-
@Marjan: Gapen gebeurt niet schokkerig. Zijn oren bekijk ik regelmatig en zien er, op het eerste gezicht, schoon uit. Als hij straks wakker is, zal ik er ook eens aan ruiken en zijn nekvel bekijken.
De 'brokkenpap' bestond uit geweekte brokjes in water omdat het hem in het begin nog niet lukte om de harde brokjes te kauwen. Zodra dat wel lukte, kreeg hij gewone harde brokken.
Ik denk dat ik inderdaad eens een afspraak zal nemen bij de Frettenkliniek. De enige moeilijkheid is momenteel vrij krijgen op mijn werk, maar dat probeer ik dan wel op te lossen.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:33
door Marjan
-E- schreef:Allemaal al heel erg bedankt voor al jullie antwoorden trouwens!
Graag gedaan, daar zijn we hier voor.
Ik denk dat je er goed aan doet naar de Frettenkliniek te gaan. Je zou eens kunnen bellen met de kliniek, ik dacht dat Hanneke Roest ook een dag in de week in de avond open was.
En ik zet even een linkje voor je neer, lees maar eens of je er wat in herkent, dit fretje bleek ook een chronische middenoorontsteking te hebben:
http://www.frettenvraagbaak.nl/forum/vi ... f=30&t=182" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:36
door Marjan
http://www.frettenkliniek.nl/openingstijden" onclick="window.open(this.href);return false;
Op woensdag en donderdag is de kliniek in ieder geval tot 7 uur 's avonds geopend.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:38
door Esther
Hoi E,
Met het blote oog kun je oormijt niet zien.
Ik zou als ik jou was zeker een keer naar de Frettenkliniek gaan met de symptomen die jij beschrijft!
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:45
door Danielle
Klinkt nderdaad niet helemaal zoals het zijn moet. Ik kan me alleen maar aansluiten bij mijn voorgangers. Super dat je actie onderneemt. Ik ben benieuwd wat eruit komt
het is even een reis misschien, maar dan weet je wel hoe nu verder
Oh en welkom!
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 19:57
door -E-
Ik kijk morgen na wanneer ik zou kunnen gaan
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 20:28
door Karen
Goed plan om naar de Frettenkliniek te gaan.
Waar komt je fretje vandaan? Bij een (grote) fokker of een opvang/asiel...
Afgezien van een oorprobleem denk ik eventueel ook nog aan een besmetting met het Coronavirus. Je fretje is nog jong en juist jonge dieren zijn hier extra gevoelig voor. Er kunnen periodes zijn met slijmerige groene en soms wit/gele diarree. Regelmatig houden deze dieren erna een chronische breiïge en of slijmerige ontlasting aan over en ook maagproblemen en misselijkheid(met en zonder kokhalsen) kunnen tot de problemen horen. Corona is een virus dat ze altijd bij zich blijven dragen. Vaak gaan na een eerste besmetting de verschijnselen over, maar regelmatig zijn er dieren die er een chronisch maagdarm probleem aan over houden. Ook kan het een poos tot rust komen om weer op te vlammen in een periode van stress of zwakte.
Misselijkheid herken je ook aan veel likken rond zijn bekje, platliggen en soms zelfs krabben met het voorpootje aan het bekje. Ook het knagen aan dingen kan duiden op misselijkheid of maagpijn.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 20:35
door Mayke
Welkom hier !
Bovenstaand zijn er al heel wat redenen genoemd waarom het verstandig is om je fretje na te laten kijken in de frettenkliniek. Zeker bij een jong fretje kun je er niet snel genoeg bij zijn om het e.e.a. op te lossen mocht er daadwerkelijk iets aan de hand zijn. Fijn dat je gaat proberen om erheen te gaan.
Er zou ook sprake kunnen zijn van een bacterie nog meegekomen uit het nest, een HB kuurtje is dan op zijn plaats, dat zal een onderzoek meteen uit kunnen wijzen in de kliniek.
Hier vast wat onderwerpen betreffende maag-darmaandoeningen uit de kliniek :
http://www.frettenkliniek.nl/ziekten-en ... ndoeningen" onclick="window.open(this.href);return false;
Succes met het maken van een afspraak !
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 20:52
door ray
Van mij ook welkom.
Er is al veel gezegd door mijn voorgangers en ik lees dat je gaat proberen naar de frettenkliniek gaat.
Veel succes en Beterschap met je fret.
Re: Terechte zorg?
Geplaatst: 07 jan 2014 20:55
door -E-
Karen schreef:Goed plan om naar de Frettenkliniek te gaan.
Waar komt je fretje vandaan? Bij een (grote) fokker of een opvang/asiel...
Afgezien van een oorprobleem denk ik eventueel ook nog aan een besmetting met het Coronavirus. Je fretje is nog jong en juist jonge dieren zijn hier extra gevoelig voor. Er kunnen periodes zijn met slijmerige groene en soms wit/gele diarree. Regelmatig houden deze dieren erna een chronische breiïge en of slijmerige ontlasting aan over en ook maagproblemen en misselijkheid(met en zonder kokhalsen) kunnen tot de problemen horen. Corona is een virus dat ze altijd bij zich blijven dragen. Vaak gaan na een eerste besmetting de verschijnselen over, maar regelmatig zijn er dieren die er een chronisch maagdarm probleem aan over houden. Ook kan het een poos tot rust komen om weer op te vlammen in een periode van stress of zwakte.
Misselijkheid herken je ook aan veel likken rond zijn bekje, platliggen en soms zelfs krabben met het voorpootje aan het bekje. Ook het knagen aan dingen kan duiden op misselijkheid of maagpijn.
Mijn fretje komt van iemand die één nest had met zijn 2 fretten. Ik heb zijn ouders ook gezien, maar verder weet ik niets over hun gezondheidstoestand en/of medisch verleden...
Corona klinkt inderdaad ook als een mogelijkheid. Likken rond zijn bekje heb ik hem nog niet zien doen, wel één keer smakken. Platliggen ook al een paar keer, maar ook weer met periodes. Soms een aantal keer na elkaar, dan weer helemaal niet.
Bedankt voor de info!