Fip bij fretten
Geplaatst: 05 feb 2014 09:24
Ik heb alvast een topic geopend zodat we hier meer informatie over fip kwijt kunnen mocht dat er zijn, nu moet ik echt gaan vliegen naar mijn werk ....tot snel
Hanneke Roest schreef:Recent is aangetoond dat in Nederland het Coronavirus op grote schaal voorkomt. Dit virus is in Amerika ook bekend en veroorzaakt daar E.C.E. (Epizootic Catarrhal Enteritis) ook wel “Groene-slijm ziekte” genoemd. Het virus is zeer besmettelijk. De besmetting gebeurt via contact met ontlasting van een ziek dier. Het verloop van de ziekte is afhankelijk van de lichaamsconditie van het fretje. Jonge gezonde fretten hebben vaak slechts een aantal dagen diarree. Fretten met al chronische maagdarmproblemen of andere aandoeningen kunnen ernstig ziek worden. Bij sommige fretten kan het virus de darmvlokken van de darmen ernstig beschadigen waardoor uiteindelijk chronische diarree ontstaat. Een enkele keer kan het virus een systemische ziekte veroorzaken met ontstekingen in diverse organen. Deze complicatie vertoont overeenkomsten met de aandoening “FIP” bij katten die geïnfecteerd zijn met het katten Corona virus. Het katten-Corona virus lijkt niet besmettelijk voor de fret. De fret heeft zijn eigen Corona virus variant. Helaas is de ziekte moeilijk met zekerheid vast te stellen bij het levende dier.
En hier de aanvulling van de Belgische dierenarts Wendy van den Steen hierop:Marjan schreef:Zoals jullie waarschijnlijk wel weten heeft Max vanaf pup af aan al bagger-ontlasting. Soms draait hij prachtige prooidrollen maar vaak genoeg is zijn ontlasting te erg voor woorden. Ik heb al van alles gezien bij hem; pitjes, slijm, groene soms grijs-witte prut, schuimerige bende, kortom niet zoals het hoort bij een jonge gezonde fret.
Nu komt hij bij Rebekka vandaan en is de kans groot dat hij het Corona-virus onder de leden heeft. Skunk is ook ooit positief getest maar bij Max is er jammer genoeg nooit wat gedaan met de opgestuurde ontlasting.
Door de kat van mijn ouders, die een chronisch tandvleesprobleem heeft, kwam Wendy met Interferon aan. Interferon is een stofje wat het immuunsysteem ondersteunt en dan met name wordt ingezet bij virale infecties bij hond en kat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan katten-aids, FIP en/of auto-immuunziekte.
Hier in Nederland is het middel echter alleen te verkrijgen in injectievorm waarbij je regelmatig met het dier naar de da moet hiervoor, de kuur is erg duur en de bijverschijnselen kunnen heftig zijn. Daarbij is niet bekend of dit ooit in deze vorm ooit aan een fret is toegediend.
Wendy werkt in haar kliniek met Interferon in druppelvorm wat je daardoor zelf kunt toedienen en wat door de lichtere dosering nagenoeg geen bijverschijnselen geeft. (bij hond en kat dan natuurlijk)
Omdat het middel erg goed lijkt aan de slaan bij de kat van mijn ouders en ik bij Hanneke al eens had laten ontvallen dat mijn ouders met deze kuur bezig waren en Hanneke eigenlijk best wel interesse toonde voor deze druppels, heb ik besloten om dit bij Max te gaan proberen.
Zowel Wendy als Hanneke denken dat een Corona-patient hier wel eens erg veel baat bij zou kunnen hebben. En daarom wil ik Max min of meer als proefkonijn gaan inzetten. Dit mannetje haalt echt de 8 niet als hij zo'n vreselijk slechte darmwerking heeft.
Op dit moment is hij er niet zichtbaar ziek van maar voor mijn gevoel kunnen we nu op problemen gaan zitten wachten want slecht werkende darmen zijn van invloed op je hele gestel (weet ik uit mijn eigen ervaring).
Binnenkort krijg ik van Wendy de druppels opgestuurd. Volgende week heeft Max nog een controle-rondje bij Hanneke en vandaag liep zijn ab-kuurtje voor zijn nierontsteking af. Dus na de controle bij Hanneke wil ik gaan starten ermee.
Mijn idee is om een soort van dagboekje bij te gaan houden van mijn bevindingen en ik ga vanaf vandaag regelmatig (het liefst dagelijks) foto's maken van zijn ontlasting. Ook zal ik hem regelmatig gaan wegen dus ik probeer zo'n compleet mogelijk beeld te scheppen over zijn contditie.
Al met al hoop ik dat het gaat aanslaan uiteraard en hopelijk krijgt hij er geen vervelende bijwerkingen door.
Wendy schreef:Voor de geinteresseerden (en engels-sprekenden) is dit wel een goed overzichtje:
http://www.wedgewoodpetrx.com/learning- ... y-use.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Voor de rest in het kort:
Interferon is een stofje dat op het immuunsysteem werkt, en met name bij bepaalde virale infecties die het immuunsysteem in de war sturen en overbelasten enorm kan helpen. Het wordt ook wel aanzien als "immunomodulator".
Mensen en dieren maken dit in principe ook zelf aan in bepaalde omstandigheden.
Sedert een aantal jaar is er omega-interferon, speciaal voor katten. Nadeel echter is dat het enkel per injectie kan gegeven worden en op die manier (hogere doses etc) vaak bijwerkingen geeft én dat het erg duur is.
Ik gebruik interferon alpha (in samenwerking met de doorverwijskliniek waar ik mee samenwerk, en op die manier goed betaalbaar), wat eigenlijk een product bestemd is voor mensen. Dit kan ook per injectie gegeven worden, opnieuw in hoge doses, maar dit geeft ook weer bijwerkingen én het werkt maar een zeer beperkte tijd omdat katten hier antistoffen gaan tegen vormen uiteindelijk. Voordeel is echter dat je het ook in lage doses kan geven, en gewoon oraal in druppelvorm. Op deze manier zijn er zelden of nooit bijwerkingen bij katten, worden er geen antistoffen gevormd en werden er zeer goede resultaten geboekt bij katten met stomatitis, bepaalde huidaandoeningen, kattenaids, leukose en ook FIP.
En zoals jullie misschien wel weten is het FIP-virus verwant aan het coronavirus bij fretten... Vandaar de hoop dat het ook voor fretten wat kan gaan betekenen.
Max heeft drie maal een kuur gehad en bij de eerste twee had hij heel erg veel baat bij. De derde deed niet veel meer helaas.Frettenfan schreef:Ik ga dus zeker de even de informatie over de interferon druppels goed nalezen.