Pagina 1 van 1

Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 15 okt 2014 16:30
door Birgit
Op 1 juli 2014 is het Besluit Houders van Dieren ingegaan. Dit is voor (fretten)opvangen, -pensions en zelfs -fokkers mogelijk van toepassing. Eigenlijk voor alle gezelschapsdierhouders die onder de definitie van 'bedrijfsmatig dieren houden' vallen. 

Wanneer ben je bedrijfsmatig met fretten of andere dieren bezig?
U bent bedrijfsmatig bezig als u de activiteiten met huisdieren met een zekere omvang en regelmaat uitoefent. In de meeste gevallen is dit wel duidelijk zoals bij een dierenspeciaalzaak of een dierenpension. Is het minder duidelijk, dan zijn er indicaties om iets als bedrijfsmatig te beschouwen. Deze indicaties hoeven niet allemaal van toepassing te zijn om iets al bedrijfsmatig te beschouwen. Als er al één van de indicaties van toepassing is, dan kan er al sprake zijn van bedrijfsmatig bezig zijn.De indicaties zijn:
  • U fokt niet om de dieren zelf te houden als huisdier en ook niet voor uw familie en vrienden.
  • U verkoopt of levert de dieren af aan anderen dan familie en vrienden.
  • U vangt de dieren op tegen een vergoeding en u plaatst hiervoor advertenties.
  • U heeft ruimtes speciaal ingericht voor de opvang, handel of het fokken van de dieren.
  • U bent geregistreerd bij de Kamer van koophandel of u heeft een BTW-nummer.
  • U adverteert.
  • U oefent de activiteiten uit om winst te maken.
  • Voor honden en katten is er naast bovengenoemde indicaties ook nog een getalsmatige indicatie: u heeft in een aaneengesloten periode van twaalf maanden in totaal meer dan twintig honden of katten verkocht, afgeleverd, opgevangen of gefokt. Zit u beneden dit aantal maar is een of meer van de andere indicaties uit deze opsomming van toepassing, dan kunt u al bedrijfsmatig bezig zijn.
In praktijk zullen de grotere frettenopvangen en -pensions hier al snel onder vallen. Maar ook fokkers die meer dan drie nestjes fretten per jaar hebben (als we kijken naar de honden/katten met circa 20 dieren). 

Wat moet je weten als je bedrijfsmatig fokt, opvangt of handelt?
Houdt u op een bedrijfsmatige manier huisdieren, dan houdt u zich aan de regels voor dierenwelzijn, de vakbekwaamheid en de huisvesting. U registreert de locatie van waaruit u activiteiten uitoefent. Organiseert u een tentoonstelling, beurs of markt waar bedrijfsmatige activiteiten met huisdieren plaatsvinden, dan moet u zich ook bij het ministerie laten registreren. De locatie waar u de activiteiten uitoefent of de tentoonstelling, beurs of markt krijgt dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN).U voert bedrijfsmatig activiteiten uit zoals verkoop, aflevering, opvang en het voor de verkoop of aflevering fokken of op voorraad hebben van huisdieren. Of u wilt dit misschien gaan doen.  Dan moet u zich aan regels houden. Deze voorwaarden gelden voor u:
  • U registreert een aantal persoonsgegevens en een aantal gegevens van de inrichting waarin de activiteiten plaatsvinden bij ons. Dit doet u vóórdat u start met de activiteiten. U krijgt direct nadat u uw registratie heeft ingediend een ontvangstbevestiging. De ontvangstbevestiging geldt als bewijs van inschrijving totdat het Unieke Bedrijfsnummer (UBN) verstrekt kan worden. Dit gebeurt in het voorjaar van 2015. 
  • De beheerder is degene die de dagelijkse leiding geeft aan de activiteiten. Hij of zij heeft een bewijs van vakbekwaamheid voor de diergroep(en) die wordt gehouden (meer informatie hieronder). 
  • U houdt zich aan de regels voor huisvesting, verzorging en fokken.
Overgangstermijn en bewijs van Vakbekwaamheid
Deze regels die hierboven staan waren er al voor bedrijfsmatige houders van honden en katten. Voor alle andere huisdieren zijn de regels per 1 juli 2014 ingegaan. Voor een aantal regels gelden overgangstermijnen. Hield u voor 1 juli 2014 al bedrijfsmatig huisdieren (geen honden en katten)? Dan heeft u tot 1 november 2014 de tijd om uw de inrichting van waaruit u de activiteiten uitvoert, te registreren. Hiervoor moet een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) aangevraagd worden. 

Bent u beheerder van een voor 1 juli 2015 bestaande inrichting met andere dieren dan honden en katten, dan heeft u tot 1 juli 2020 de tijd om een bewijs van vakbekwaamheid te krijgen. Start u vanaf 1 juli 2015 met bedrijfsmatige activiteiten met huisdieren, dan is er vanaf het begin een beheerder met een bewijs van vakbekwaamheid aanwezig.

Let op! Als je niet voor 1 juli 2015 bekend of geregistreerd bent bij de overheid, moet je vanaf de start een bewijs van vakbekwaamheid hebben en mag er geen gebruik gemaakt worden van de overgangsperiode van 5 jaar. Dit bewijs van Vakbekwaamheid kan momenteel nog niet gehaald worden, want dat is nog in ontwikkeling. Bedenk dus in elk geval voor 1 juli 2015 (liever nog voor 1 november) in hoeverre je bedrijfsmatig bezig bent!

Ook voor de organisatie van beurzen en markten waar dieren verhandeld worden, gelden eisen.

Aanvraag Uniek Bedrijfsnummer
Een UBN is nu al (jaren) verplicht voor particulieren die geiten, schapen, varkens en runderen houden. Dit wordt dus uitgebreid naar alle bedrijfsmatige organisaties die werken met gezelschapsdieren.Particulieren (zoals fokkers) kunnen met hun DigiD snel en makkelijk zich registreren via de link rechts op deze pagina:
https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden 

Meer weten?
Het complete besluit is hier te lezen, hoofdstuk 3:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/H ... 14-10-2014 
Bovenstaande informatie komt o.a. van deze pagina: https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

Op het Frettenforum staat in het tweede bericht wat het Besluit Houders van Dieren concreet betekent:
http://www.frettenforum.nl/topic-beslui ... n-pensions" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 15 okt 2014 19:02
door Kick
Ik moet dit even allemaal laten bezinken hoor... Maar ik weet nu al dat ik niet alles begrijp en er ook niet helemaal achter sta.

En ik krijg nu alweer het gevoel dat men in Nederland weer helemaal doorslaat...

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 15 okt 2014 19:28
door Birgit
Waar heb je dan moeite mee?

Ik vind de opzet heel goed, maar de reikwijdte en uitvoering kan in praktijk voor problemen zorgen
Zoals dierenwinkels die nu van elke vis een dossier moeten bijhouden :-). Of bejaarde vogelhouders die al 50 jaar kanaries houden en nu ineens een bewijs van vakbekwaamheid moeten hebben.

Het gaat erom dat mensen of organisaties waar veel wisseling van dieren is, ook de juiste kennis hebben van die dieren om ze goed te verzorgen en houden. Maar ik weet niet hoe ze het uitwerken.

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 16 okt 2014 13:13
door ray
Als ik het goed lees, is dit vooral voor het 'bedrijfsmatig' houden van dieren en niet van toepassing op ons als eigenaars.

De opzet vind ik ook wel goed, maar vraag me af hoe het in de praktijk gaat werken. Je zou dan namelijk voor de frettendag en een frettensymposium ook een Uniek Bedrijfsnummer moeten hebben??? Lees ik dat goed Birgit?

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 16 okt 2014 16:30
door Danielle
daar worden toch geen dieren verhandeld? Daar gaat het om
Goed dat er ook regels komen voor andere dieren behalve katten en honden

kick, waarom kan je er niet achterstaan dat er regels komen voor het verhandelen van dieren?

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 16 okt 2014 16:42
door Birgit
Nee dat lees je niet goed :-). Wat Danielle al zegt, het gaat erom dat er dieren verhandeld worden. Op veel kleindierbeurzen of vogeltentoonstellingen is dat gebruikelijk. Als er op de frettendag fretten verkocht zouden worden, moet je wel een UBN aanvragen.

Het is van toepassing op bedrijfsmatig gehouden dieren. Niet voor eigenaren inderdaad. Maar als jij nu ineens 12 fretten koopt en je uitgeeft voor frettenfokker, dan weer wel :-). Gedachte erachter is dat als je veel wisseling van dieren hebt of op bedrijfsmatige manier, dat je toch wel minimaal wat kennis en de juiste huisvesting moet hebben.

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 16 okt 2014 18:27
door ray
Oke duidelijk. Bedankt Danielle en Birgit :D

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 20 okt 2014 14:00
door Mayke
Ik vind het prima, sterker nog, het werd tijd dat er nu eindelijk eens duidelijke regels kwamen voor het verhandelen van dieren, dan stopt het 'zo maar nestjes fokken' eindelijk eens, voor welk dier dan ook, alhoewel de uiteindelijke controle op alles niet gemakkelijk zal wezen.

Iedeeen die met goede bedoelingen bezig is met dieren zal weinig problemen met deze opstelling hebben, die hebben alles toch al geregistreerd staan als het goed is, en de juiste huisvesting voor hun dieren! Voor enkelen is nu dan misschien alleen nog het bewijs van vakbekwaamheid nodig. Ik ben wel benieuwd wat het bewijs van vakbekwaamheid in gaat houden..... een diploma dierenverzorging o.i.d. ?

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 20 okt 2014 14:11
door Kick
Na het nog eens te hebben gelezen (en eigenlijk in dezelfde verwarring was als Ray) is het me nu wel duidelijk. Althans, de regelgeving op zich. Hoe dit zich in de praktijk gaat laten zien is een ander verhaal. Gaan er (onaangekondigde) controles volgen en wat zijn eventuele consequenties? Inbeslagnames en hoe zit het met bewijslast enzo? Maar goed, de toekomst zal het uitwijzen.

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 20 okt 2014 14:29
door Birgit
Die vakbekwaamheid is nog niks over bekend. Ik heb het ook nagevraagd bij onderwijsinstellingen (die de cursussen moeten gaan verzorgen) en die zijn momenteel heel druk doende om het e.e.a. voor te bereiden, maar de overheid heeft nog geen inhoudelijke eisen waar de cursus aan moet voldoen, dus dat maakt het voor hun wel erg lastig om iets aan te bieden.. ik vermoed inderdaad dat een cursus of diploma dierverzorging gaat tellen, maar dat is een vermoeden hoor.

Het belangrijkste wat ik hieruit kan halen, is de registratie van handelaren, fokkers, winkels, pensions etc. Op het moment dat ze geregistreerd zijn, kun je ze ook vinden en ergens op aanspreken. Zijn ze niet geregistreerd, dan kunnen ze bij overtredingen een waarschuwing of boete krijgen. De overheid kan ze zo in het zicht houden.

Met name de grotere instellingen en houders zullen hier wel aan gaan voldoen. Controles zullen plaatsvinden waar het het meest noodzakelijk is en grootste risico's zijn, dus waar de meeste wisseling van dieren is (handel, fok etc.). Een particuliere dwerghamsterfokker is gewoon minder risico en noodzakelijk dan een grote dierenhandelaar. De dierenwinkels werden afgelopen maanden zelfs al gecontroleerd op het hebben van een UBN, terwijl ze die nog niet eens konden aanvragen :-)

Maar helaas is niet alles te handhaven en controleren. Zo zijn oornummers voor geiten al jaren verplicht, maar er lopen nog zat geiten rond zonder oornummers. Daarvoor geldt hetzelfde. Inspecteurs gaan nu ook niet elke tuin langs om te zien of er een geit staat en zo ja, heeft ie een oornummer? Wel zullen ze een waarschuwing of boete geven als ze ongemerkte geiten tegenkomen. Bedrijven, waar de meeste geiten gehouden worden en dus het grootste risico zijn, worden wel regelmatig gecontroleerd op oornummers en andere eisen.
Ik denk ook dat je het andersom moet bekijken. Bij overtredingen kunnen inspecteurs nu eindelijk wijzen op de regels waar aan voldaan moet worden. Het maakt het voor hun makkelijker om snel in te kunnen grijpen en ook te kunnen verwijzen naar een wet.

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 20 okt 2014 20:26
door Mayke
Zou dit nu ook voortvloeien uit alles omtrent de Positieflijst of zou het toeval zijn dat het allemaal gelijk speelt ?

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 20 okt 2014 22:44
door Birgit
Dit besluit wordt al zeker twee jaar voorbereid. Concepten uit 2012 zijn ook op internet te vinden. Alleen dit besluit richt zich op een groep dierhouders en de positieflijst op een groep dieren. De meeste professionale dierhouders willen ook wel regels naleven en dat roept minder weerstand op dan een overheid die zegt dat jij je dier niet meer mag houden.

Het complete besluit Houders van dieren bestaat uit meerdere hoofdstukken. Uit mijn hoofd:
1. Algemeen, geldt voor alle dierhouders (je moet goed voor je dier zorgen)
2. Landbouwhuisdieren (bestond al jaren)
3. Niet- landbouwhuisdieren (gezelschapsdieren, is dit besluit)
4. Dieren voor vertoning (voormalig dierentuin besluit, bestond al)
5. Proefdieren (bestond al jaren)
6. Doden van dieren (bestond al, maar is aangescherpt)

Zoiets is het. Er zijn dus allerlei groepen dierhouders met andere dieren en specifieke eisen. De positieflijst richt zich op de verzorging per diersoort. Het besluit HvD is grotendeels samengesteld uit andere wetten, zoals de gwwd en valt onder de wet dieren. Hiermee krijg je een overzichtelijke wet ipv allerlei besluiten los.

Re: Besluit Houders van Dieren: waar moet je aan voldoen?

Geplaatst: 31 okt 2014 02:17
door Mayke
Oh oke ! Thanks voor je uitleg ! :D