Pagina 1 van 3
Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 12:48
door ray
Hierbij wil ik mijn zorgen kenbaar maken betreffende het voeren van fretten met rauw vlees (Carnibest, Barf, Bandit, eendagskuikens, rauwe eieren ed.)
Mijn grootste zorg is de toename van bacteriële ontstekingen in het maag-darmkanaal, de alvleesklier en de lever van fretten. In rauw vlees zitten veel bacteriën. Gezonde fretten kunnen met hun maag zonder problemen veel bacteriën verwerken . Echter door de bio-industrie en de verwerking van het (vaak afval-) vlees is het aantal bacteriën in het vlees de laatste jaren enorm toegenomen. Helaas ook van resistente bacteriën. Dit veroorzaakt bij zwakke dieren, dieren onder stress, jonge en oude dieren, maar helaas zelfs bij gezonde dieren steeds meer problemen. Ook voor de eigenaren wordt het risico steeds groter. Als een fretje je handen likt en met diezelfde handen eet je later een koekje…kan het zijn dat u zelf deze ziekteverwekkende bacteriën binnen krijgt.
Hoewel het geven van rauw vlees op zich prima voedsel is voor fretten, zijn de problemen zoals beschreven in het onderstaande artikel (in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde) naar mijn mening op dit moment te grote risico’s voor de gezondheid van fretten.
In het artikel wordt aangeraden het vlees te verhitten….veel fretten-eigenaren weten dat dit voor een fret helaas niet smakelijk is.
Prooidieren als muizen worden niet verwerkt, het zijn kleine “pakketjes”. Het risico op bacteriële besmetting is minder maar niet uitgesloten. Geef ze alleen als ze fris ruiken en aan gezonde dieren.
HET ADVIES VAN DE FRETTENKLINIEK:
Gezonde fretten: prooidieren (muizen ed.) en /of brokvoeding van goede kwaliteit (zie de website)
Jonge -, oude - en zieke fretten of fretten met recidiverende maag-darmproblemen: brokvoeding van goede kwaliteit.
BRON: FACEBOOK FRETTENKLINIEK
Re: ZORGEN OM VOEREN VAN RAUW VLEES
Geplaatst: 03 mar 2015 12:49
door ray
Artikel in Tijdschrift voor Diergeneeskunde (febr. 2015):
STANDPUNT RAUW VLEESVOEDING VOOR HOND EN KAT
R.J.Corbee (1), R. NIjsse (2), E. Hagen-Plantinga (3), P. Overgaauw (4)
Tegenwoordig is er een grote groep honden- en kattenbezitters die hun huisdieren voert met rauw vleesvoeding (bijvoorbeeld: ‘bone and raw food’, BARF). Op het internet zijn meerdere ‘succesverhalen’ te vinden waarbij honden en katten na het overschakelen op rauw vleesvoeding zijn genezen van huidaandoeningen en maagdarmklachten. Vooralsnog is er geen wetenschappelijk bewijs dat dergelijke voeders effectiever zijn dan de commercieel verkrijgbare dieetvoeders. Er zitten wel een aantal belangrijke risico’s aan het voeren van rauw vleesvoeding.
Ten eerste bestaat er risico op het verstrekken van een incompleet dieet. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat zelf bereide diëten (zoals BARF-diëten) niet altijd het volledige nutriëntenaanbod bieden, waardoor op termijn tekorten kunnen ontstaan. Vooral jonge, groeiende dieren lopen hierbij risico.
Ten tweede is er een risico op infectie van zowel het huisdier als de verzorger met potentieel pathogene (zoönotische) organismen. Vanzelfsprekend kan directe besmetting van de eigenaar en gezinsleden worden voorkomen wanneer optimale hygiëne wordt betracht bij de bewaring en verwerking van vers vlees en bij de reiniging van de gebruikte materialen. Besmetting met infecties van de dieren via rauw vlees kan alleen worden voorkomen door het vlees vooraf voldoende te verhitten. Men moet zich ervan bewust zijn dat vooral individuen met verminderde weerstand een groter risico lopen om ziek te worden. Dit zijn pups, kittens, kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of drachtige dieren en dieren en mensen met een verminderde afweer. Dieren die therapeutisch gebruikt worden in de zorg, de zogenaamde hulphonden, dienen om deze reden zeker geen rauw vleesvoeding te krijgen.
Dierenartsen moeten huisdierbezitters wijzen op de risico’s van het voeren van rauw vlees voor de gezondheid van het dier, de volksgezondheid, de noodzaak van reiniging en desinfectie van voedermaterialen en ruimtes en het toepassen van handhygiëne.
Het beste advies is vlees uit voorzorg te verhitten. Bij het publiek is namelijk nauwelijks kennis aanwezig over de risico’s en de preventie van infecties bij vers vleesvoeding of deze wordt genegeerd.
Het melden van deze risico’s aan eigenaren die rauw vlees voeren aan hun huisdier moet worden beschouwd als ‘good veterinary practice’.
1. Dept. Geneeskunde van Gezelschapsdieren, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Corresponderend auteur:
R.J.Corbee@uu.nl.
2. Klinische Infectiologie, Dept. Infectieziekten & immunologie, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.
3. Dept. Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren, Afdeling Voeding, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.
4. IRAS, Div. Veterinaire Volksgezondheid, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.
BRON: FACEBOOK FRETTENKLINIEK
Re: ZORGEN OM VOEREN VAN RAUW VLEES
Geplaatst: 03 mar 2015 12:53
door Birgit
Auw! Die wat aan die hoofdletters. Ik dacht dat er iemand dood ging
*gaat lezen*
Oh leuk, er staat een foto van mij bij die nu gedeeld wordt zie ik (met de url van mijn website), dat is dan wellicht wat minder handig (aangezien ik niet weet of ik de zorgen deel).
*leest door*
Re: ZORGEN OM VOEREN VAN RAUW VLEES
Geplaatst: 03 mar 2015 12:55
door Kick
Ik las net ook de berichten op FB...
Ik weet niet zo goed wat ik er mee moet behalve voorzichtig zijn en goed opletten wat en waar je het koopt voor je fret.
Re: ZORGEN OM VOEREN VAN RAUW VLEES
Geplaatst: 03 mar 2015 13:06
door ray
Birgit schreef:Auw! Die wat aan die hoofdletters. Ik dacht dat er iemand dood ging
*gaat lezen*
Sorry heb alleen maar gekopieerd
Re: ZORGEN OM VOEREN VAN RAUW VLEES
Geplaatst: 03 mar 2015 13:18
door Birgit
Maak ze kleiner
Bericht is voor mij eigenlijk niks nieuws, ik denk dat het heel goed is dat mensen erop gewezen worden dat je met het verwerken van vlees voorzichtig moet zijn. Vooral voor je eigen gezondheid.
Voor de fret is het belangrijk om kritisch te blijven op de herkomst van KVV, kuikens en eieren. KVV aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond en volgens mij is er op diervoeding veel minder controle dan op vlees voor mensen. Er wordt gemixt, gemengd en daarna bevroren. Maar je weet niet hoe het opgeslagen is en het mixen en mengen van vleessoorten zal ook niet enorm goed zijn (wel voor de bacteriën
).
De meeste bacteriën zitten in rauwe kip en dat is ook hetgeen we juist vaak aan onze fret voeren en in de KVV zit. Dan kun je bijna beter rauw varken of rund geven als je per se rauw wilt voeren (als ik het zo lees).
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 13:24
door Danielle
ik heb de titel van de topic even in kleine letters gezet
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 14:12
door ray
Denk dat Hanneke de hoofdletters had gebruikt, zodat het extra opvalt. Daan bedankt voor het aanpassen, kon het zelf niet meer
KVV geef ik zelf al heel lang niet meer.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 14:16
door Mayke
Goed dat er op gewezen wordt, je kan niet voorzichtig genoeg zijn met sommige vleessoorten en zeker met kip en ei.
Veel was al bekend, maar het is en blijft natuurlijk ieders eigen verantwoording wat je ermee doet.
En wat Kick ook al zegt, goed opletten waar je iets koopt !
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 14:26
door Marjan
Ik had dit ook al eerder gehoord van Hanneke. Ik vind het moeilijk om te bedenken wat ik hiermee moet. Op dit moment eet alleen Shae bij ons carnibest en vertikt ze het om iets anders zoals muis of brok te eten.
Nu had ik ook begrepen dat de bacteriehaard het grootst is bij kipvlees en Shae eet alleen maar de carnibest eend. Dat is volgens mij de enige mix van Carnibest zonder kip en zou uitstuitend uit eend bestaan (wordt ook als eliminatie dieet gebruikt bij voedselallergieën). Dus vooralsnog laat ik haar deze vleesmix maar gewoon eten en ze doet het er ook (nog) prima op.
Maar ik vind het wel een vervelende ontwikkeling eerlijk gezegd, denk je goed te doen door je dier vers vlees en prooi te geven, blijkt dat het toch allemaal niet zo zaligmakend te zijn.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 15:23
door Birgit
Er zijn twee dingen die nu misschien door elkaar gehaald worden:
1. Voedingswaarde
2. Bacteriën etc.
De voedingswaarde blijft ook nog steeds goed, daar verander je eigenlijk niks aan. Alleen het probleem zit hem erin hoe we in Nederland vlees bereiden. Veel vlees zit vol met antibiotica en moet allemaal zo goedkoop mogelijk (plofkip). Als je een hobbykip zou slachten en verwerken tot KVV, zal het risico ook al kleiner zijn. Biologische kip maakt dan weer niet zoveel uit, omdat die nog steeds in een omgeving zitten met honderden soortgenoten en dus ook een hoge besmettingsdruk.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 17:33
door ray
Zoals ik het begrijp, is het geen probleem om een gezonde fret KVV of rauw vlees te voeren. Misschien is het bij KVV beter om dat bijvoorbeeld aan te maken met kokend water?
Maar dat je moet oppassen bij een ziek of verzwakt dier?
Zelf geef ik geen KVV maar dat is een persoonlijke keuze, geef liever prooidieren.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 17:38
door Marjan
Alleen aanmaken met kokend water zal de bacteriën niet doden, dan zal je het vlees zelf toch even moeten koken en dan eten de meeste fretten het denk ik niet meer.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 17:49
door ray
Kokend water zal niet alle bacteriën doden, maar lijkt me beter dan warm water?
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 18:09
door Marjan
Zelf denk ik dat het niet zal uitmaken.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 19:17
door ray
Ik zie net een reactie op Facebook wat hanneke antwoord geeft, op een soortgelijke vraag.
Ik geef de carnibest altijd met kokend water en laat dit dan afkoelen, maar vanaf nu ga ik alleen nog maar muizen geven
Vind ik leuk · Beantwoorden · 5 uur
De Frettenkliniek Het vlees even licht koken zoals hieronder zal zeker ook al veel schelen in het aantal bacteriën.
Vind ik leuk · 5 uur
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 19:20
door ray
Misschien is dit ook handig om te weten:
(Heb de naam van diegene weggehaald)
Vraag: Dus, als we het rauw vlees zouden koken, zijn we van dat probleem af? Is het dan nog steeds kwalitatief beter dan brok? Want in dat geval gaat hier elke dag de soeppan op het vuur....
Vind ik leuk · Beantwoorden · 3 uur
De Frettenkliniek Inderdaad, de kwaliteit van de eiwitten is dan nog prima echter de fretten lusten het veel minder graag. Kijk wel uit dat alleen vlees voeren geen volledig dieet is voor een fret. Je kunt het aanvullen met brokvoeding van goede kwaliteit en bij gezonde fretten ook met muizen. (Volwassen) muizen zijn wel een volledige voeding.
Vind ik leuk · 9 min.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 20:52
door Minka
Ik geef geen KVV. Alleen maar prooi.
Het is geen goed teken, dat de kwaliteit slechter wordt en fretten ziek worden van KVV. Dat was in het begin nog niet volgens mij, maar ja alles voor de winst.
Het gaat wel ten koste van het dier.
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 03 mar 2015 22:05
door Birgit
ray schreef:Kokend water zal niet alle bacteriën doden, maar lijkt me beter dan warm water?
Voor mensen is het advies om rauw vlees te verhitten tot minimaal 70 graden. Ik weet niet precies waar voor jou het verschil zit tussen warm water en koken, maar ik zou die 70 graden wel in je achterhoofd houden als leidraad. Dat hoeft dus niet per se kokend te zijn.
@Minka, ik denk niet dat KVV veranderd is (wat betreft de grotere merken, zoals Carnibest en Haaksbarf). Toen het circa tien jaar geleden op kwam, had je ook al salmonella, antibiotica en de vleesverwerkingsindustrie. Daar is niks in veranderd. De grote verandering zit hem in het aantal frettenhouders dat KVV voert en het aantal fretten wat het krijgt. Ook zie je dat jonge fretten er vaak (nog) geen last van hebben, maar oudere dieren wel. We zien nu dus een generatie fretten die met veel KVV opgroeien en dat al langer krijgen. Pas met een grotere populatie die langere tijd een bepaald voer krijgt, kun je problemen zien. Idem bij hond en kat. Tien jaar geleden werd er veel meer gepioneerd dan nu. Maar ook de nieuwe merken KVV helpt natuurlijk niet mee. Met Lotgering zijn er toch ook al dieren overleden door infecties?
Re: Zorgen om voeren van rauw vlees
Geplaatst: 04 mar 2015 05:47
door Marjan
En het zal er ook mee te maken hebben hoe serieus ermee wordt omgegaan door de leverancier en de uiteindelijke koper mbt het vervoer en het voldoende koel houden van het vlees.
Daarom laat ik dat diep gevroren spul ook nooit per post bezorgen, dan wordt toch de juiste temperatuur niet gewaarborgd en kun je wachten op een broeinest van bacteriën.