Pagina 1 van 1

Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 05 feb 2013 11:14
door Frettenvraagbaak
Hier geven forumleden hun mening en ervaringen over de verschillende soorten voeding die er zijn voor de fret. De voor- en tegens van brok en/of prooi en dergelijke en hoe je kunt proberen over te stappen van het een op het ander.

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 05 feb 2013 18:36
door Karen
Jillz een echte prooi eter

Jillz is een dametje van 2011. Ze komt bijeen fokker vandaan, die gemengd brok en prooi geeft aan de fretten. Vanaf het moment dat ze bij ons is gekomen heeft ze alleen nog maar prooi gekregen. In het eerste levensjaar at ze werkelijk alles wat er voorgeschoteld werd. Denk aan muis in alle maten, rat van baby tot volwassen, kuiken, duif, kwartel, konijn, haas, fazant, eend en parelhoen. Gevogelte wel altijd van veren ontdaan, omdat ik binnenshuis voer. Bij konijn werd een stuk vacht opengeknipt, zodat ze bij het vlees er onder kon komen en haas werd in schone delen gegeven, maar wel de organen erbij. Kip heeft ze nooit lekker gevonden en kuiken was ook niet erg in trek.
Na een jaar is ze wel wat kieskeuriger geworden en staan zeker muis en rat niet meer op de favorieten lijst. Bij voldoende afwisseling wordt wel alles netjes opgegeten, maar geef ik twee keer achter elkaar muis, dan eet ze de tweede keer alleen de koppen en laat de rest verder liggen. Zo ook met andere prooidieren....van duif eet ze tegenwoordig alleen nog maar de kop en de nek; de rest ligt te verdrogen in de kooi. Haas laat ze helemaal staan. Eend wil ze alleen nog maar in KVV vorm, als prooi raakt ze het niet meer aan. Rat is alleen in kleinere maten, tot weaner, nog te eten volgens haar. Super favoriet zijn babyrat en konijn in alle maten en vormen.
Ik wissel veel soorten en maten af. Dat is het beste om er zeker van te zijn dat ze alle voedingsstoffen binnen krijgt en dan heeft ze ook de beste eetlust. Af en toe verwen ik haar met een schaaltje KVV eend.
Ik laat prooi nooit langer dan 24 uur in de kooi liggen en KVV niet langer dan 8 uur; op warme zomerdagen korter.
Ze taalt niet naar brokjes...al eet ze heel af en toe eens een gestolen brokje van Baldur ;)

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 03 mar 2013 11:35
door Marjan
Lana eet alleen maar brokken

Lana kwam uit een opvang waar zij werd binnen gebracht toen zij 1 jaar oud was. Een paar keer werd zij herplaatst maar ze kwam altijd weer terug omdat ze zou bijten. Uiteindelijk mocht ze gewoon in de opvang blijven wonen en werd ze een adoptiefret.
In de opvang werden fretten altijd gelijk aan de prooi gezet en kregen zij ook brokken om uiteindelijk de keuze van voer aan de nieuwe verzorger over te laten. Maar Lana weigerde dit pertinent, geen muizen of zelfs vers vlees voor haar, ze vond dat echt niet eetbaar.

Wij kwamen regelmatig bij deze opvang en wanneer ik Lana oppakte of met haar speelde deed zij geen enkele poging om te bijten. Lana en ik konden het zelfs erg goed vinden met elkaar en uiteindelijk besloten wij het met haar te proberen en vanaf dag één ging dat heel erg goed.

Maar ook bij ons zaten bijna alle fretten op de prooi en vers vlees dus dat wilde ik bij Lana ook weer eens proberen. Ik begon met carnibest en haaks barf, deed er zelfs een beetje waltham doorheen maar ze keek er echt niet naar om. Zelfs de brokken uit haar kooi gehaald maar ook dat wilde niet baten. We hebben ons er toen maar naar geschikt. Lana bleek gewoon een echte brokkenfret en eet alleen maar Totally Ferret.

Afbeelding

Omdat Lana een helicobacterpatientje is, een erg lange vacht heeft en jammer genoeg geen prooi eet, was zij gevoeliger voor haarballen dan wanneer zij wel prooi had gegeten. Wij hielden hier ook altijd al rekening mee door haar, wanneer zij in de rui was, regelatig laxeerpasta te geven. Ook hielp ik haar met verharen door haar voorzichtig een beetje te plukken.
Toch kreeg zij op zes jarige leeftijd opeens wat gekke klachten waarmee wij naar de dierenarts gingen. Ze was wat slomer dan normaal, sliep veel, at minder en haar ontlasting was regelmatig korrelig terwijl zij juist door de brokken altijd mooie drollen had.
Zij bleek een haarbal in haar maag te hebben en ook nog eens een te laag bloedsuiker wat op insulinomen wees. Lana werd geopereerd; haar galblaas werd verwijderd, de haarbal uit haar maag en ook werden er insulinomen weg gehaald. Doordat Lana een brokkenfret is, zat het erin dat zij uiteindelijk last van insulinomen zou krijgen. (de koolhydraten in de brokken worden als een van de belangrijkste oorzaken gezien bij het ontstaan van insulinomen)
Gelukkig herstelde zij snel van de operatie en houden we haar nog meer in de gaten tijdens de ruiperiode.

Afbeelding
Haarbal ter grootte van een euro en de galsteentjes uit haar galblaas

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 15 mar 2013 12:19
door Monique
Ik heb al vele jaren fretten, dus toen ik begon met fretten was er nog niet veel bekend over voeding. Ook ik heb mijn fretten goedkope kattenbrokken en kattenvlees gegeven en rozijntjes als traktatie. In de loop van de jaren is gebleken dat we rozijntjes maar beter niet kunnen geven en dat kattenbrokken alleen maar goed zijn als zij hoogwaardig zijn :mrgreen: . Ook kwam naar voren dat steeds meer mensen overgingen op prooi, omdat dit toch aansluit op de behoefte van de fret als zijnde vleeseter. Ook ik wil natuurlijk het beste voor mijn frettenkinders, dus mijn toenmalige fret Wammes moest er ook aan geloven, we gingen proberen om hem aan prooi te laten wennen.
We zijn begonnen met babymuisjes. Wammes keek mij aan of ik gek was geworden die rare roze dingetjes in zijn etensbak te gooien en at het dan ook niet. Ook op advies het doorknippen van het muisje hielp niets. Dus heb ik het iets radicaler aangepakt en de bak met brokken weggehaald. Toen bleek dat het babymuisje er toch wel aantrekkelijk uit zag en ja hoor, gelukt! Daaropvolgend elke keer een groter slag muis gedaan en uiteindelijk gecombineerd met babyratjes. Dit wilde ik ook langzaamaan gaan opbouwen, maar toen werd Wammes ziek. Door de middenoorontsteking had hij moeite met kauwen en gezien dat brokken hem al zeer deden was prooi geen goed idee.

Puk en Jip kwamen bij mij als zijnde prooieters. Zij zijn opgegroeid met prooi en dit wilde ik natuurlijk zo houden. Alles gaat er bij hun in: muizen, ratten, duif, kwartel en ga zo maar door. Ik heb er in het begin wel af en toe moeilijk mee gehad omdat het er toch wel zielig uit ziet die dooie diertjes op een bordje. Ik geef nog steeds geen gerbil of hamsters. Ik heb deze jaren als huisdier gehad en het staat mij gewoon tegen om dit aan mijn huidige huisdieren te geven.
Puk en Jip krijgen in ieder geval genoeg afwisseling en ook krijgen zij KVV. Dit mede omdat als ik hun even door vakantie of dergelijke niet kan verzorgen iemand anders dit wel kan doen zonder dat er gezeurd word over zielige dooie diertjes ofzo iets.
De prooi gaat er in zijn geheel in, ik ga niet eerst de duiven of kwartels plukken. Ik gooi het in het hok en na een dag haal ik wat overblijft zoals alle veren er weer uit. Of eerder mocht dit nodig zijn. Er staat geen bak met brokjes in hun hok, ze eten echt alleen prooi. Ik heb wel ervoor gezorgd dat zij brokjes lusten mocht dit misschien in de toekomst nodig zijn om een of andere reden. Net zoals ik was vergeten was om hen te laten wennen aan waltham. Toen moesten er medicijnen worden gegeven en zat ik dus eerst met tegenspartelende fretten omdat die de waltham eerst niet lekker vonden. Gelukkig na een paar dagen ging het beter en daarna wisten ze niet hoe snel ze moesten komen als zij mij in de weer hoorde met de bakjes met waltham.
Puk en Jip doen het geweldig op de prooi, ze vinden het heerlijk, je hoort soms als je binnen bent hoe zij buiten in het hok aan het 'stoeien' zijn met een duif of dergelijke en ze zien er geweldig uit. Hun vacht is lekker zacht en geen tandsteen te zien. Alleen af en toe een rood neusje van het bloed :mrgreen:

Afbeelding

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 19 apr 2013 15:31
door yvonne
Presley kreeg bij de fokster brokken (TF) en prooi. In het begin gaf ik hem dat ook, maar ik merkte dat zijn ontlasting niet goed was (te dun) en vreselijk stonk. Ook dronk hij heel erg veel. Ik ben toen begonnen met verschillende soorten KVV uit te proberen en al gauw bleek, dat de mixen van kiezenbrink er goed in gingen. Ook at hij muizen en 1x per week een kuikentje. Later werd hij wat kieskeuriger met de KVV en waren er zo'n 3 varianten die hij luste. Maar zijn hoofd voedsel waren toch echt meerdere muizen per dag. Dit ging goed, totdat hij in oktober vorig jaar heel erg ziek werd en 3 dagen in de dierenkliniek is opgenomen. Hij had coccidiose. Hij kreeg toen voornamelijk waltham te eten, maar toen hij eenmaal weer thuis was kreeg hij weer KVV en muizen, en 2x per dag waltham met zijn AB erin. Echter, vanaf dat moment wil hij geen muizen meer eten, en van de KVV alleen nog maar de kipmix. Zelfs zijn wekelijkse kuiken wil hij niet meer eten. Ik probeer van alles, alle soorten prooidier en KVV hebben hier de reveu gepasseerd, maar zonder resultaat. Op dit moment eet hij Darf biologisch KVV (met kalkoen, lam, eend en rund erin) en kipmix.
Er staan brokjes in het hok (ik heb hill's kitten en eukanuba kip met lever) maar hij eet daar niet van. BiBi eet hetzelfde als Presley en haar zie ik af en toe wel van de brokjes eten (eukanuba). Ik heb een tijdje geen muizen meer gegeven en als ik nu heel af en toe een muisje geef dan wordt er van gegeten (ik vermoed het meeste door BiBi) Vorige week at Presely een halve muis op! Ik doe wel wat carnizoo poeder over de KVV omdat ik bang ben dat ze anders te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. Ik blijf proberen met de muizen, omdat ik weet dat dat het beste voor ze is, en ik hoop echt dat ze die weer gaan eten. Hoewel ik van alles geprobeerd heb en ik ze niet kan dwingen, ben ik wel bang dat ik ze te kort doe. Wie nog tips heeft mag roepen ;)

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 19 apr 2013 16:19
door Kick
Nou, ik heb geen tips want zo te lezen heb je al alles gehad en geprobeerd..... Sorry :oops:

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 19 apr 2013 16:24
door Marjan
Ik heb ook gemerkt dat wanneer je ze KVV geeft naast de muizen, er toch een voorkeur ontstaat voor het makkelijke voer dus de mixen. Dus zelf denk ik dat wanneer je ze echt weer op de prooi zou willen krijgen, je gewoon de KVV weg moet laten uit de kooi. Als je fretten verder gezond zijn moet dat ook best kunnen en maakt het niet uit wanneer ze zichzelf in eerste instantie een beetje uithongeren.

Max mocht die mixen op een gegeven moment niet meer hebben van Hanneke door zijn darmprobleem en ik ben er mee gestopt. Daardoor ging hij gewoon weer muizen eten want dat verkiest hij in ieder geval boven de Totally Ferret die ook altijd in zijn kooi staat.
Hij eet alleen de kleine muisjes maar dat komt omdat hij een chronisch middenoorprobleem heeft en daarom geen grote muizen meer weet te kauwen. Maar dan liever kleine muis dan helemaal geen muis denk ik dan maar. :)

Ik hoorde laatst trouwens van Daan dat er ook gemalen muis blijkt te bestaan dus dat zou je misschien ook eens kunnen proberen.

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 19 apr 2013 17:46
door Danielle
Ja! Gemalen muis van 250 gram. Niet super goedkoop maar proberen voor zo nu en dan?

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 19 apr 2013 20:39
door Karen
In ieder geval goed van je dat je de carnizoo poeder geeft, want de Kiezebrink mixen zijn niet echt ideaal van samenstelling voor de fret. Het is meer op hond gebaseerd en er zit vaak te veel orgaan in voor een fret. Ook zijn ze vrij grof gemalen, waardoor fretten nogal makkelijk de botjes laten liggen. Je hebt wel al veel geprobeerd, maar ik zou zelf proberen om nog andere merken KVV te proberen. Hier lusten ze het liefst Barf Menu en ook wel Haaks barf. Alle merken zijn verschillend van smaak en voedingswaarde. Maar het is wel zo, dat als ze hun buikje vullen met KVV er vaak minder belangstelling is voor de muizen. Als ze wat hongerig zijn pakken ze die echt wel ;)

Jillz is hier helemaal met prooi grootgebracht, ook grote prooi als pup. Ik merk sinds een klein jaartje ook dat ze kieskeuriger is en grotere dingen gewoon weigert te eten. Dan bedoel ik dingen zoals duif, eend, heel konijn, grotere ratten en gevogelte zoals parelhoen en fazant. Vroeger ging alles er in als koek, maar nu zijn het toch de kleinere dingen die haar voorkeur hebben zoals muizen, kleine ratjes, kwarteldelen, babykonijn, babyrat. KVV eet ze dan wel van konijn of eend :roll: Ik wissel dus zoveel mogelijk af tussen van alles en ze eet minimaal twee volwassen muizen per dag. Ik ben dus niet zo bang voor tekorten, maar jammer vind ik het wel.

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 19 apr 2013 21:50
door Natascha
Danielle schreef:Ja! Gemalen muis van 250 gram. Niet super goedkoop maar proberen voor zo nu en dan?
:?: :?:

En waar haal je die dan? Want dat is ideaal voor de oudere middenoorpatientjes

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 20 apr 2013 00:16
door Karen
Kun je bij Kiezebrink bestellen....of misschien bij andere bedrijven waar je vlees voor roofvogels kunt kopen :?:

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 20 apr 2013 01:59
door Mayke
Goliath hier was gek op muizen, ze gingen erin als koek, totdat hij het opeens voor gezien hield. Waar dat aan lag, geen idee. Ik heb me er niet druk om gemaakt en heb een tijd alleen TF gegeven, dat at meneertje wel goed.
Na een tijdje eens een stukje kipfilet geprobeerd, konijnenpoot, kippenborst, mwhah, dat was geen groot succes, toen Tinlo kip en Haaks Barf, maar het meeste liet hij staan, ik dacht jammer, het is einde oefening wat de prooi betreft.
Niks meer aan gedaan en zo gelaten voor wat weken, totdat ik op een dag weer eens een muisje gaf, en jawel, meneer is er nu weer aan begonnen en eet nu smakelijk een paar muizen op per dag.
Het lijkt erop dat hij er soms even genoeg van heeft, en ze voor gezien houdt. Hij is een gezelligheid muizen eter, naast zijn normale brokken.
Het is niet anders..... :D

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 19 aug 2013 16:13
door Danielle
Ik ben van mening dat prooi de beste voeding blijft voor je fret, maar ik heb hier sinds vandaag een kanttekening bij. Prooi is goed, als het maagdarmkanaal van je fret goed werkt. Bij kovu is dit helaas niet meer het geval, waardoor zijn maag de bacterien niet meer goed dood. De bacterien zijn in de darmen gekomen met een fikse ontsteking tot gevolg. Hierdoor is zijn ontlasting ook slecht, en het stinkt. Hier dus definitief geen prooi meer voor hem. Houd hier rekening mee als je fret prooi krijgt, dat het een keer misschien niet meer kan. Laat ze tussendoor ook nog wel eens wat anders eten zodat ze dat kennen :)

Re: Verhalen uit de praktijk

Geplaatst: 13 apr 2018 10:20
door Frettenvraagbaak
Aangezien er de laatste jaren een enorme toename te zien is van zieke fretten met ernstige ontstekingen in het maag-darmkanaal en aanverwante organen en/of het middenoor en deze verschijnselen hoogst waarschijnlijk te maken hebben met het voeren van KVV en/of prooi wordt het geven hiervan voorlopig sterk afgeraden.

Meer hierover kun je vinden in het topic over het onderzoek naar ernstige gezondheidsproblemen.