Pagina 1 van 1
Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 28 apr 2018 21:01
door Saya-Tjinta
Tjinta is een mooie grote blonde fret (m) van nu 5 jr oud, maar sedert 2017 ons zorgen kindje.
Medio 2017 traden er plots veranderingen op in zijn gedrag, veel slapen, bijna niet meer spelen, erg lusteloos, soms wat braken en onregelmatig gekleurde ontlasting,
Na onderzoek bij da, röntgen en echo was niet duidelijk waarom de milt zo groot was. na enkele dagen antibiotica geen verbetering. dus door naar UMC. ook daar was niet duidelijk een oorzaak te vinden, echo, röntgen etc. dus enkele dagen medicatie maar geen verbetering.
inmiddels door convalance weer goed aangesterkt en wat meer op gewicht gekomen, werd een endoscopy gedaan.
toen werd meteen duidelijk wat t probleem was, een haarbal ter dikte van een duim en ongeveer 7cm groot.
s maandags endoscopy, woensdags op OK. tijdens inslaap brengen kreeg tjinta last van een hartritme storing dus werd er met spoed geopereerd. die verliep goed en ook het ontwaken ging goed. na een nachtje observatie ging het thuis met sprongen beter. eten als een beer, spelen als een dolle, door de weken lange intensieve verzorging zeer aanhankelijk geworden en knuffelbaar.
Nu na bijna een jaar merk ik af en toe weer een onrustig moment, en soms houd dat een paar dagen aan, om drna weer voor dagen soms weken te verdwijnen.
Hij hijgt en piep, likt stevig aan zijn linker of rechter zijde terhoogte van zn laatste rib, en likt zn onderbuik. net boven zn plasser toont zich dan weer een blauwe plek en zn buik (milt) is weer hart en voelbaar.
doordat zn voetzooltje donkerder rood worden weet ik dat hij pijn heeft, gelukkig sedert zijn ok zoekt hij bij t minste geringste ook dmv piepen aandacht (wat voorheen dus nooit gebeurde)
nu lees ik overal dat zn milt niet de oorzaak is, wel t probleem van pijnen. Maar waar zou je anders in moeten zoeken ?
eten krijgt hij normaal , fretbrok, kip hartjes afentoe, haarbalpasta sedert zn ok, vitamine paste als snoepje (theelepel).
zn ontlasting blijft normaal. is 2 weken gelden door lab onderzocht, heeft jr inenting gehad, oren elke half jr gecontroleerd nog nooit enig smeer in gehad. (komt ook zelden buiten - op terras achter)
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 28 apr 2018 21:27
door yvonne
Als ik dit zo lees dan kan ik je maar 1 advies geven en dat is Tjinta zo snel mogelijk laten onderzoeken bij de frettenkliniek.
Daar zal hij deskundig onderzocht worden en krijg je meteen een diagnose en een behandelplan.
Hanneke Roest behandeld al ruim 25 jaar alleen maar fretten en er is geen enkele andere dierenarts die zoveel over fretten weet dan zij.
Hijgen en piepen is niet goed, piepen om aandacht doen fretten niet. Het lijkt mij eerder dat hij dat doet omdat hij pijn heeft. Een harde buik is niet perse een milt, het kan ook een ander orgaan zijn. Hanneke kan dat feilloos voelen!
Zijn borst aflikken kan een teken van miselijkheid zijn. Zie je andere tekenen van misselijkheid, zoals vaak platliggen, vaak zijn bekje afvegen/aflikken, smakken, trillen? Kruimelt hij met zijn brokjes?
Welke brokjes krijgt hij te eten? Hoe ziet zijn ontlasting er uit?
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 28 apr 2018 22:11
door NKW
Inderdaad wat Yvonne zegt: Naar een frettenspecialist gaan is zeker aan te raden. Wat ik me wel afvraag (heel simpel misschien): Als ik dat goed lees heeft hij behoorlijk wat dagen (in ieder geval 2 van maandag tot woensdag) rondgelopen met een haarbal in de darmen die ook echt vastzat daar. Is het misschien mogelijk dat dat schade heeft veroorzaakt aan de darmen wat ze niet opgemerkt hebben tijdens de operatie (of mogelijk niet hebben doorgegeven aan je)?
Saya-Tjinta schreef:Nu na bijna een jaar merk ik af en toe weer een onrustig moment, en soms houd dat een paar dagen aan, om drna weer voor dagen soms weken te verdwijnen.
Bedoel je met deze zin dat de klachten tussentijds wel zijn verdwenen. Want als dat zo is en de symptomen zijn vergelijkbaar met de keer van de haarbal zou ik sowieso zo snel mogelijk laten checken of er weer een haarbal (of iets anders) vastzit in de darmen.
Het zijn maar ideeën om rekening mee te houden (vooral gezien zijn medische geschiedenis), maar zou dus wel een frettenarts bezoeken. Die kan dan alles checken en vertellen hoe of wat
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 28 apr 2018 22:32
door KvWermerskerken
Ik zou, maar zo ben ik dan weer en dat is misschien niet het meest reëel, direct met Hanneke (Frettenkliniek) contact opnemen in plaats van zelf dingen in te vullen en te denken..
Bedoel het totaal niet negatief hoor, maar Hanneke is gewoonweg de beste frettenarts in Nederland en natuurlijk zitten er hier fokkers/liefhebbers die best mee kunnen denken over wat het zou kunnen zijn, maar Hanneke zou met een klein onderzoekje precies kunnen weten wat eraan scheelt en wat er gedaan moet worden.
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 29 apr 2018 08:33
door Marjan
Het stevig likken aan zijn flanken en buik, allemaal zo'n beetje op dezelfde hoogte als ik het goed begrijp, is hoogstwaarschijnlijk omdat hij pijn heeft. Ook piepen en hijgen zijn heel ernstige symptomen van pijn dus ik zou je zeker aanraden om je fretje in de Frettenkliniek te laten onderzoeken.
En wat Yvonne zegt is zeker waar, je weet daar gelijk wat je fretje mankeert en er wordt niet eerst aangemodderd met nutteloze onderzoeken zoals een echo of alleen een antibiotica kuurtje.
Het gegeven dat er vorig jaar een haarbal is ontstaan in zijn maag geeft eigenlijk al aan dat daarvoor er ook al iets mis was. Een haarbal ontstaat namelijk voornamelijk bij fretten met een maagprobleem. Doordat de doorstroming niet goed is, kan er gemakkelijk een haarbal ontstaan.
Dus met het verwijderen van de haarbal vorig jaar is eigenlijk al niet de oorzaak weg genomen. Net als een vergrote milt een secundair gevolg is van een probleem ergens anders in zijn lijfje.
Ik ben bang dat jou fretje nu ernstig ziek is dus ik zou je ook aanraden zo snel mogelijk een afspraak met het liefst Hanneke Roest te plannen.
Heel veel sterkte met hem.
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 29 apr 2018 08:37
door Kick
Allereerst welkom hier!
Ik sluit me aan bij de rest; direct naar De Frettenkliniek! Nu weet ik dat ze komende tijd aardig vol zit maar dit is een spoedgeval lijkt me.
http://www.frettenkliniek.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 29 apr 2018 10:49
door Nadine
Ik sluit me ook aan bij wat er al gezegd is, morgen bellen en ertussen proppen!
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 29 apr 2018 11:21
door Marjan
Je kunt ook
online een afspraak plannen.
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 29 apr 2018 11:53
door yvonne
Online duurt vaak wat langer voordat je terecht kan, voor spoed kun je beter bellen is mijn ervaring.
Succes met je zieke fretje!
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 29 apr 2018 14:16
door Karen
Ik ben het zeker met de bovenstaande tip eens om zo snel mogelijk naar de Frettenkliniek te gaan. Er is hoogstwaarschijnlijk veel meer aan de hand dan alleen een haarbal, zoals Marjan ook al aangaf en een vergrote milt is altijd het gevolg van een onbehandelde of chronische ontsteking/infectie. Veel dierenartsen schrikken van die grote milt en zien daar het probleem. Een fret creëeert zeer makkelijk een grote milt met soms enorme afmetingen. Als de oorzaak weggenomen kan worden slinkt deze ook snel weer.
Een echo is zeker wel een zeer nuttig diagnostisch onderzoek, zeker voor zeer ervaren radiologen. Het probleem is vaak dat men bij een fret de diagnose verkeert stelt. Er zijn maar weinig dierenartsen zoals Hanneke, die puur op palpatie de diverse organen kunnen beoordelen
Een endoscopie doen vind ik dan echt weer iets voor Utrecht
Onnodig en geldverslindend, maar leuk voor de studenten...
Ook met medicatie is het oppassen geblazen. Zeer veel reguliere medicijnen, ook antibiotica, zijn funest voor een frettenmaag en worden ook vaak veel te kort gegeven. Allemaal specifieke frettenkennis, waar het bij de reguliere dierenartsen aan ontbreekt. Ook op het UMC.
Leg je probleem goed uit aan de telefoon, want er worden niet makkelijk meer nieuwe patiënten aangenomen momenteel.
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 29 apr 2018 14:26
door Kick
Karen schreef:Een endoscopie doen vind ik dan echt weer iets voor Utrecht
Onnodig en geldverslindend, maar leuk voor de studenten...
Ook met medicatie is het oppassen geblazen. Zeer veel reguliere medicijnen, ook antibiotica, zijn funest voor een frettenmaag en worden ook vaak veel te kort gegeven. Allemaal specifieke frettenkennis, waar het bij de reguliere dierenartsen aan ontbreekt. Ook op het UMC.
Dat was precies wat ik dacht toen ik dat las...
Ik hoop dat we TS nog terug zien hier want ik ben wel benieuwd naar het vervolg.
Re: Tjinta ons zorgen fretje
Geplaatst: 03 mei 2018 23:12
door yvonne
Hoe gaat het met Tjinta?