Pagina 1 van 1

Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 08:57
door Siara
Hoi iedereen,

We hebben sinds kort terug twee frettenpups in huis. Deze zijn een paar daagjes voor hun 8 weken opgehaald bij de fokker. De mama had toen de pupjes al 'verstoten' en leefde terug bij haar oude kooigenootjes in plaats van in de kooi bij de pupjes. Het was een groot nestje (10+) en de pups sliepen blijkbaar met de hitte in de frettenbak en deden op de bodemplaten hun behoefte.

Ra ra ra...thuis slapen deze twee schatjes dus ook in de frettenbak en gebruiken ze de bodemplaat als openbaar toilet. Alle hoeken moeten er aan geloven. Ook als ik hun eten in een hoek zet gaan ze er gewoon hun behoefte op doen. Het is echt te gortig aan het worden. Elk uur moeten we wel plas en poep opruimen en vaak moeten we de pupjes zelf ook proper maken daar ze er natuurlijk doorlopen en dergelijke.

Wat we al geprobeerd hebben:

- 1 verdieping van de Ferret Nation i.p.v. twee
- extra frettenbak (nu is 1/2 van de verdieping dus frettenbak)
- poepjes die ernaast gelegd zijn en niet te plat van structuur zijn worden in de frettenbak gelegd
- we zetten ze van zodra ze wakker worden op de bak. (Ze gaan er echter uit om dan in een hoekje op de bodemplaat hun behoefte te doen. We blijven hen in de bak zetten tot ze niet meer kunnen ophouden en dan uiteindelijk toch gaan. Dit duurt vaak een half uur langer, elke keer opnieuw. Dit haalt echter geen jota uit daar we niet elke minuut als een havik rond de kooi kunnen hangen. Ook blijven ze hardnekkig in de bakken slapen ook al zit er ontlasting in.)

Wat ik bij thuiskomst nog zal proberen:

- Frettenbakken naar andere zijde van de verdieping, eten dus switchen met bakken.
- Bodemplaat bedekken met fleece. Momenteel ligt er geen stof in de kooi daar ze toch alles onderpoepen...

Hebben jullie nog tips voor me? Zelfs de bunzing pup die we ooit hebben opgevangen was niet zo lastig. Mijn vriend ziet het ondertussen niet meer zitten en ben bang dat ie hen zal willen terugbrengen als er niet snel wat verbetering te zien is. Het zijn schatjes maar ze weten nu éénmaal niet beter op dit moment.

Alvast bedankt voor alle goede raad.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 11:11
door Mette
Ja dat komt inderdaad door hun start helaas. Eenmaal verkeerd aangeleerd of geen bak gewend soms zelfs heb je soms voor hun leven een probleem. Hopelijk krijg je het er nog uit, hoe jonger hoe beter.

Mijn Fali komt van een jager (5 maanden was hij) waarbij hij in elke hoek kon inparkeren. Geen bak, gewoon stro als vulling in de hokken. Eerste de beste hoek die ze tegenkwamen werd gebruikt. Ik heb het echter aardig onder controle in de kooi. Loslopen blijft onbegonnen werk maar dat vind ik logisch. Hij was al 5 maanden dus helaas kan ik er niet al teveel meer aan veranderen en is het vooral preventief oplossingen zoeken en de rest accepteren.

Heb je misschien een foto van de kooi?

Zorg dat elke verdieping minimaal 1 bak heeft. Gebruik de plekken waar ze gaan zitten uiteraard. Als dat zowel linksachterin als rechtsachterin is, doe je beide hoeken. Zet de bakken vast als nodig.
Ter illustratie zou Fali nooit een verdieping naar beneden gaan voor een poepbak, terwijl al mijn fretten dat keurig kunnen. Iedere fret heeft 1 poepbak, Fali heeft er afhankelijk van de kooigrootte 3-5. Hij had er 5, maar is recent naar een kleine kooi verhuisd.

Twee verdiepingen kan dus best, als je maar genoeg bakken op de tweede verdieping zet weer. Zonodig op de plateaus een bak vastzetten. Recent (voor de meelezer Raisin) wel een fret gehad die steevast 1 plateau bleef gebruiken naast haar ene bak in de kooi. Prima... kreeg ze daar een extra bak, wel vastgezet uiteraard met wat draad. Ik gebruikte daar deze bak voor, goed vast te zetten (niet door die haakjes, maar echt draad) en je houdt ook nog loopruimte op het plateau:
https://fretten.nl/nl/toiletjes/2016-fe ... recht.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Verder zoveel en zo snel mogelijk onzindelijkheden opruimen met geurverwijderaar (hygienische doekjes gebruik ik). Als het op een doek was: gewoon de was in ermee. Als dat vaak is beter meer kleine handdoeken gebruiken dan 1 grote.

Gebruik zoveel mogelijk bodembedekking en slaapplekjes om de bakken heen / door de hele kooi, zodat ze ook echt geforceerd worden niet in hun slaapplek wat te doen en bij wijze van met wat achteraandrijving richting de bak worden gedwongen.

Ik weet niet of je de fretten al hebt gescheiden maar geef ze beide een eigen kooi. Zo zitten ze niet onderling in territorium strijd. Fretten houden hun kooi beduidend schoner als ze een eigen territorium hebben waar niemand anders in komt. Zie het als de ene hond die over het plasje van de andere moet. Fretten doen dit ook, incl. met hun lichaamsgeur langs tralies schuren e.d....

Met een foto kan ik mogelijk nog meer gerichtere tips geven.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 13:00
door Siara
Bedankt Mette, daar kan ik echt wat mee. :)

Ik zit momenteel op het werk maar post strakjes even een foto van de kooi. Dan kunnen jullie inderdaad beter beoordelen wat ik kan verbeteren want het is maar een triestige bedoening op dit ogenblik. Had om eerlijk te zijn het meeste van slaapzakjes, kussens, ... al weggegeven dus wordt het even improviseren met T-shirts en handdoeken tot ik nieuwe kan bemachtigen. Momenteel maak ik ongelukjes proper met wat keukenpapier en daarna even met heet water en zeep schrobben en afspoelen. Misschien moet ik dan toch maar even naar de lokale dierenwinkel om die Green7 Small Pet op te pikken. Ik had gelezen dat het verwijderen van geurtjes hen net aanzette om weer te markeren dus twijfelde om een dergelijk product te gebruiken. Maar ja, baat het niet dan schaadt het niet.

Momenteel slapen ze samen in hetzelfde verblijf daar ik de broertjes niet meteen wilde scheiden, ze waren nu éénmaal gewend aan een groot maar knus gezinnetje. Foute redenering, I know. In België wordt nogal snel aangeraden van fretten minstens per twee te houden daar ze anders éénzaam worden als je full-time werkt. De fokker wilde ze ook per se samen houden, zo erg zelfs dat ze de tweede pup praktisch gratis heeft laten gaan. Ben ik ontzettend blij om want ben verliefd op beide schatjes en had absoluut niet willen kiezen tussen beiden. Maar als ik nu de informatie hier zo lees heb ik toch sterk mijn twijfels bij dat 'eenzaam alleen' gegeven. De fokker wist ons te vertellen dat de pups wel zindelijk waren voor de hitte maar zit nu zelf met de handen in het haar.

Stiekem hoop ik dat mijn jongens samen kunnen blijven maar indien ze gescheiden gelukkiger zijn dan twijfel ik geen seconde. Ik vind het alleen moeilijk te beoordelen. Hoe merk ik dat ze elkaar hinderen of territoriaal gedrag vertonen? Ze kunnen zonder problemen van hetzelfde bordje of hetzelfde kommetje eten, ze vechten momenteel niet en liggen vaak bij mekaar maar dat kan dan ook weer duiden op hun slaapplek niet te willen afgeven aan de ander? Moeilijk moeilijk...

Goh, maar nu zit ik weer te ratelen. Ik kom hier later op terug met een paar foto's van hun verblijf.

(P.S. Even voor de duidelijkheid, de fokker van deze pups is echt een dame met het hart op de juiste plaats, tonnen ervaring, oneindig veel geduld, ... en ook enkelen van mijn vorige pups kwamen van bij haar. Niets dan goede ervaringen mee gehad in het verleden en kan steeds terecht bij haar. Wilde dit toch even vermelden omdat ik merkte dat ik een beetje negatief overkom in mijn posts. :oops: )

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 13:29
door Mette
De hygienische doekjes zijn bij elke supermarkt wel verkrijgbaar maar bijv. erg goedkoop bij de Lidl en een Action. Is echt een zegen want je hebt maar 1 ding nodig; de doekjes. Geen papier, borstels, die spuitflesjes etc. Ik deed het vroeger ook zo maar vind de komst van die doekjes echt een godszegen voor de fretteneigenaar. Ook poepbakranden neem ik elke dag er even mee af, als nodig een plateau. Omdat ze vochtig zijn houden ze ook makkelijk wat korrels bij zich namelijk. Heerlijk.

Juist mannetjes zijn trouwens heel territoriaal en slecht in hun zindelijkheid in die zin. Zeker als ze gaan puberen is het dikke mik met onzindelijkheid. Tegen mensen die ze niet scheiden zeg ik altijd; probeer het eens, kijk eens hoe het bevalt. De mensen die steevast tegen blijven hebben hun fretten nog nooit een maand of 2 à 3 van elkaar gescheiden om het eens te proberen, dus waar oordelen ze dan over? Ze zijn schoner, blijer, en laten beter zien wat ze wel en niet dulden. Daarnaast zou ik ze ook op 12 weken beide een implantaat geven om de de puberteit op dit vlak goed door te komen en in de hoop dat ze het mogelijk leuk blijven vinden met elkaar te blijven spelen buiten de kooi. Die kans is met 2 rammen serieus vrij klein zeg ik er vast bij, maar net als bij ziektesymptomen geldt; als je maar goed kijkt. We leven niet meer in de tijd van "we splitsen ze zodra we wondjes zien" mag ik hopen ;). En dat was ook de tijd van "geef de rammen tijdelijk maar even 2 kooien tijdens de puberteit" omdat ze echt volop klieren in die periode. Het weer samen brengen na de puberteit is dan vooral een kwestie van ogen dichtknijpen en lekker bij elkaar forceren. Ik weet er echt nog alles van.. heb zelf in die periode genoeg pups als fokker geplaatst en dat koste me bergen tijd aan ondersteuning en advies geven om iedereen door die puberteit te loodsen. Ram + moer; moertje delfde altijd het onderspit en moesten ze dan flink in de gaten houden. Arme moertje werd bedolven onder de stress van angst of woede achteraf. We hebben gelukkig wat bijgeleerd.

En stiekem is het ook heel moeilijk te beoordelen als je het goed wilt doen en die details ook wilt zien, maar nu komt het: als je ze scheidt hoef je daar nooit over te puzzelen of twijfelen. Geeft ook een enorme lading rust want het hele "moeilijk moeilijk..." valt volledig van je af. Heerlijk.

Er zijn genoeg fokkers die er een dergelijke methode op nahouden. Snap best dat ze het hart op de juiste plek heeft hoor, maar ze heeft vooral zelf ook nog niet door hoe ze echt handig de fretten hygienisch kan houden. Dat is ook heel moeilijk, ik heb er zelf ook wat jaren over gedaan om dat uit te vinden. Voor pups is het belangrijk om het goed aan te leren, maar dat kost wel 2 a 3x daags goed bijhouden van de fokker, zeker zodra ze vast voedsel eten maar de ogen nog niet open hebben (3-5 weken). Zodra de fokker 3-6 weken overleeft, doen de pups het vervolgens over het algemeen goed zelf. Dat is hard werken, ik weet er alles van.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 13:37
door Mette
Oh en daarmee zeg ik niet dat deze fokker het niet hard genoeg probeert o.i.d., maar het is wel duidelijk dat het niet is gebeurd en dat het wel beter kan. Ik ken de fokker niet dus ga daar verder niet over oordelen. Ze zal andere zaken mogelijk beter onder de knie hebben. Helemaal niet negatief bedoeld verder en ik snap je opmerking om te verdedigen. Maar de feiten liegen natuurlijk niet en lees ik gewoon dat het op dit gebied beter had gekund en je daarom het (hopelijk even) extra lastig hebt nu.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 19:11
door Siara
Bedankt voor de verdere feedback. Ik vind het allemaal heel interessant om te lezen. Wees gerust, ik splits liever vroeger dan later. Als er gewonden vallen is het mijn inziens al veel te ver gekomen. Zoals beloofd een foto van de kooi zoals ie er 10 minuten geleden bij stond.

Afbeelding

Ik had vriendlief wat tips doorgestuurd en hij had al enkele wijzigingen gedaan. Eén van de frettenbakken naar de andere kant verhuist en een extra deken geknoopt in een hoek. Als de kleine rakkers zo dadelijk wakker worden dan haal ik even heel de kooi overhoop om fleece en doeken en T-shirts toe te voegen. De bakken staan alletwee provisoir vast maar we zijn volop bezig om daar een beter systeem voor te vinden want ze schuiven ze met veel plezier uit de weg vooraleer ze een plasje of poepje placeren. Mijn excuses voor de koude en kille kooi op dit ogenblik dus. Het eetbakje vastgeschroeft aan de tralies is voor hun trouwens geen obstakel. Ze slagen er nog in om netjes in die hoek te gaan. Erg getalenteerd.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 20:48
door Belin
Eigenlijk heeft Mette alles al uitgelegd, hopelijk kan je wat met de tips.

Ons monster was ook een periode zeer onzindelijk alleen was het bij hem echt puber gedrag. Ik denk dat als jij je twee fretjes van elkaar scheid dat het echt al een hoop scheelt want als de een in een hoek schijt dan wil die andere er ook bovenop..et voila..een neverending circle van onzindelijkheid.

Het witte monster van mij heeft ook een tijdje alles volgekakt en gepiest, je hebt een FN kooi zie ik. Als ze het ook op de kleine plateau's doen kan je die er tijdelijk uithalen totdat ze het wel netjes op de bak gaan doen.
Wij moesten ook onze poepbakken ook met zwaar geschut aan de tralies vastmaken (er staan foto's van onze oplossing in het 'Shiro' topic bij frettenverhalen mocht je inspiratie zoeken..deze constructie werkt echt fantastisch en zelfs sloopkont Shiro krijgt de bakken niet meer van hun plek).

Wat Mette ook al zei, probeer zoveel mogelijk holletjes van dekens en andere slaapplekjes te fabriceren op de bodemplaat zodat ze bijna wel geforceerd worden om op de bak te gaan. Al moet je straks de hele kooi vol met poepbakken zetten, gewoon volhouden.
Ikzelf ben ook van 1 naar 2 bakken gegaan want die luie donder van mij heeft dus geen zin om naar beneden te lopen om te poepen als hij boven ligt en andersom.
Zorg ook dat je poepbakken makkelijk bereikbaar zijn en er geen dingen in de weg staan/hangen waardoor ze zoiets hebben van..mwoa..hier op de grond is het makkelijker.

Voor poepen in de etensbak heb ik geen tips, dat heb ik nog niet meegemaakt.

Verder lichtelijk off topic maar wat zijn dat voor vlezige dingetjes op dat schoteltje? Mocht je nog rauw vlees of prooi voeren dan zou ik je echt aanraden om daar zo snel mogelijk mee te stoppen.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 20:51
door Jakke
Die plateaus kan je heel makkelijk afdekken met een simpele handdoek en dan eronder plooien, of er covers voor kopen :) zen gaan meer geneigd zijn om op plastic hun behoefte te doen.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 21:38
door Mette
Jup precies, even een paar wat kleinere handdoeken erin als wat bodembedekking en in propjes zodat ze nestjes kunnen maken en het als slaapplekken dien. Zo kaal is ook wel welkom als een dag als vandaag. Voor de zindelijkheidstraining is het handig. Ik zie niet of het donkerblauwe hangmatje nu boven de poepbak hangt of iets naar voren, maar zorg wel dat die vrij van obstakels blijft, dat ze er makkelijk in kunnen en er niets boven hun hoofd hangt.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 21:51
door Siara
Zo...tussen de wandeling met de hond en het wassen van de baby in even de kooi aangepast met restjes die ik nog gevonden heb. Hier is het resultaat:

Afbeelding

Kooi staat er nu zo'n 10 minuten zo bij, ben eens benieuwd hoe lang het duurt voor ik een traantje laat wegens plas of poep op de fleece. Ze hebben zo'n twee uurtjes rondgelopen en gespeeld dus de kaars was uit. Liggen nu te slapen. Eéntje natuurlijk tussen één van de poepbakken en de tralies. Echt een Houdini. Hij krijgt de bakken niet weg maar ertussen zal ie. Er hangt niets boven de frettenbakken op dit ogenblik. De andere ligt weer lekker in de frettenbakken te maffen. Moet ik hem hier nu elke keer weer uithalen als ie er wil slapen?

Heb alles vluchtig doorgelezen want heb thuis amper tijd om te ademen tussen het werk door maar even melden dat de implantaten er waarschijnlijk zullen komen rond hun 12 weekjes inderdaad. Fokker raadde de 4-jarige versie aan. De vlezige dingen zijn kippenhartjes. De kleine monsters eten ook geen brok en de kleinste zat te laag met zijn gewicht dus moest er een tijdelijke oplossing komen...

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 02 aug 2018 22:24
door NKW
Hopelijk helpen alle tips snel. :)

Voor het voer heb ik nog wel een tip, maar dat moet eigenlijk naar een ander topic (alleen volgens mij heb je nog geen ander topic verder behalve je voorstel topic dus zet ik het toch maar even hier neer). Als ze te licht zijn kun je waltham bij gaan geven, je kunt brokkenbrij gaan maken of je kunt evt. ook natvoer proberen bij te geven (hoewel fretten de laatste niet altijd even geslaagd vinden, hangt van de fret af die je hebt). Zelf zweer ik echt bij Ziwipeak omdat het een heel hoog vleesgehalte heeft en heel weinig koolhydraten. Zowel in blik als brok variant te verkrijgen (er lag alleen nog een vraag over de brokjes bij Karen geloof ik ivm bacteriën mocht daar nog geen uitsluitsel over zijn). Verder ben ik wel benieuwd welk voer je dan voert, maar daar kun je dan misschien beter een ander topic voor aanmaken vermoed ik zo.

Ik sluit me ook absoluut aan bij het advies van Belinda om direct te stoppen met het voeren van vlees, ik ben een heel groot voorstander van vlees voeren maar de uitkomsten van het onderzoek en hoe er met vlees blijkt te worden omgegaan door leveranciers/fabrikanten/slagers is echt... Heb er eigenlijk geen ander woord voor dan gruwelijk momenteel.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 03 aug 2018 11:28
door Siara
Even een kleine update: Het kan puur geluk zijn maar toen ik deze ochtend op stond om de kooi te poetsen heb ik geen enkel ongelukje ontdekt. :D

Nu hebben ze weer heerlijk gespeeld buiten hun verblijf en liggen strijk. We zullen straks snel weten of het een éénmalig fenomeen was of dat het kwartje nu eindelijk gevallen is. In elk geval al een kleine overwinning dat ik vanochtend niet tot over mijn oren in de plas moest duiken.

Ze blijven wel hardnekkig in de frettenbakken slapen, poo or no poo. :(

Voedingstopic inderdaad nog niet aangemaakt. Zal iets voor na het bezoek zijn.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 03 aug 2018 13:02
door Belin
Die van mij slaapt ook steevast in de poepbak, denk dat de aanhoudende hitte daar ook iets mee te maken heeft. Probeer met deze temperaturen zo veel mogelijk katoen aan te bieden ipv fleece. Volgens de fokker waar ik Shiro vandaan heb is in de bak slapen ook typisch een puppending wat vanzelf wel over gaat.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 03 aug 2018 13:46
door Mette
Jup, maar ook echt zeker een hitte ding.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 03 aug 2018 15:17
door Siara
Goed om te weten :) dan moet ik maar even proberen katoen en fleece bij te kopen. Ondertussen ook een drinkbakje in de kooi gezet omdat ze zo weinig leken te drinken van de drinkfles. Ze hebben er van gedronken, hun pootjes ingestoken en ook even hoofd en snufferd er in. Misschien slimmer van dit aan te bieden als ze er uit zijn dan in de kooi zelf?

Jammer genoeg al één ongelukje tot dusver maar we houden het in de smiezen.

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 03 aug 2018 19:23
door Mette
Voor een dag als vandaag lijkt het me perfect ze er gewoon een water kliederboel van te maken! Deden mijn fretten dat nog maar ;). Het voordeel van pups is dat je ze nog volop aan water kunt gewennen :) .

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 04 aug 2018 10:19
door Siara
Ik moet dit weekend helaas lange shiften werken dus ben amper thuis :cry: Gelukkig houdt vriendlief de twee kleine rakkers in de gaten. Sinds mijn laatste bericht zijn er geen ongelukjes bijgekomen, ben zo trots op allebei. Het duurde ook even om vriendlief te overtuigen maar indien blijkt dat de twee spookjes niet samen zouden kunnen gaat hij een splitsing in overweging nemen.

Toch even een bedankje aan iedereen die meelas en tips gegeven heeft, jullie zijn kanjers. Voorlopig gaat het de goede weg op. :hart:

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 04 aug 2018 11:47
door Mette
Fantastisch. Dat klinkt alsof het nog aardig meevalt met de gedragingen. Als ze echt giga onzindelijk zijn was er nu ook wel een ongelukje op een doek gekomen, maar dat valt dus mee :juich: .

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 04 aug 2018 13:25
door NKW
Fijn dat het goed gaat!

Re: Eerste hulp gevraagd bij zindelijkheid...

Geplaatst: 04 aug 2018 14:23
door Jakke
Leuk te horen dat het goed gaat. Een ongelukje zou ik niet direkt als een probleem zien zolang het niet als van te voren is gaat het de goeie kant op. Waterbakje mss idd uit de kooi of een laag badje vullen waar ze in kunnen kliederen :)