Je fretje heeft net zoals jijzelf en andere huisdieren verzorging nodig.
Zorg altijd voor vers drinkwater en geef je fret dagelijks eten. Bij brokvoeding hoort er altijd ruim voldoende aanwezig te zijn, zodat het kan eten zoveel als het wil. Bij het geven van prooidieren of KVV is het meestal genoeg om twee tot drie keer per dag te voeren.
Vacht
Een fret heeft weinig vacht verzorging nodig, behalve een beetje hulp bij het verharen. In de regel verzorgen fretten hun eigen vacht. Ze wassen en poetsen zichzelf. Tijdens de verhaarperiode geeft dat een risico op het binnen krijgen van te veel haar, wat mogelijk in de maag of darmen een haarbal gaat vormen. Meestal betekent dat een spoedoperatie voor je fret. Vooral (half)angora's en fretten met een maagprobleem zijn hier gevoelig voor. Je kunt ze op weg helpen door tijdens het verharen te borstelen met een zachte borstel of een adequate Furminator. Velen vinden dit echter niet leuk. Je kunt ze ook 'plukken' door heel zachtjes met de hand de losse vacht er uit te halen. Het is verstandig om tijdens de verhaarperiode wat laxeerpasta of zuurvrije vaseline te geven. Dat helpt om de ingeslikte haren makkelijker door het maag-darm kanaal te laten gaan. Wees voorzichtig met te veel laxeerpasta. Fretten vinden het erg lekker, maar het zit vol suiker. Twee tot drie keer per week een centimetertje is genoeg, tenzij anders voorgeschreven door de dierenarts.
Was je fret niet met shampoo. Dat is helemaal niet nodig en werkt vaak averechts, als je het doet om de geur te verminderen. Bij het wassen met shampoo haal je het natuurlijke vet weg en zet je juist het lichaam aan om meer vet te produceren. Vind je de geur van je fret te sterk, zorg dan in ieder geval dat je dier gecastreerd/gesteriliseerd is en verschoon slaapdoeken en mandjes minimaal een keer per week. Houd er rekening mee dat je fret van nature een specifiek luchtje mee draagt.
Nagels
Nageltjes groeien snel. Normaal gesproken slijten de nagels niet genoeg af en zullen ze geknipt moeten worden, om te voorkomen dat je fretje zich kan verwonden. Met te lange nagels kunnen ze heel gemakkelijk ergens aan blijven hangen, met alle gevolgen van dien. Meestal volstaat het om de week knippen van de nagels. Gebruik hiervoor een nagelknipper of een speciaal schaartje voor kleine huisdieren. Houdt bij het knippen ongeveer 2 mm afstand van het leven, het roze/rode deel van de nagel. In het leven knippen is erg pijnlijk en het kan heftig bloeden. Mocht dit toch gebeuren doop het gekwetste teentje dan in wat maizena of Bleed Stop poeder. Het makkelijkste is om de nageltjes te knippen als je fretje diep in slaap is, of door een beetje Ferret-tone, boter of vitaminepasta achter op het buikje te smeren en je diertje op de rug op schoot te nemen. Meestal zijn ze druk met het lekkers op likken en kun jij de nagels knippen.
Gebit
Kijk regelmatig even in het bekje van je fret. Vooral dieren die zacht voer (blik of KVV) eten kunnen tandsteen ontwikkelen, maar soms ook bij brokken. Wordt dit niet tijdig opgemerkt en schoongemaakt, kan dit al snel voor een tandvleesontsteking zorgen, met na verloop van tijd rotte gebitselementen. Vanzelfsprekend betekent dit een duur ritje naar de dierenarts voor het trekken van tanden of kiezen. Bovendien is het een zeer pijnlijke aandoening. Gebitsreiniging bij fretten is altijd zaak voor een dierenarts met frettenervaring.
Oren
De oren hoeven in de regel niet schoon gemaakt te worden. Beter nog, blijf zo veel mogelijk uit oren weg en zeker uit de gehoorgang! soms heeft je fretje in de oorschelp wat bruine oorsmeer zitten. Dit kun je heel voorzichtig met een vochtig wattenstaafje weghalen. Haal het wattenstaafje altijd vanuit het midden naar de buitenkant, zodat je geen troep in de gehoorgang drukt. Heeft je fret regelmatig last van oorsmeer in de oorschelp, laat het dan nakijken door een dierenarts met frettenervaring. Het kan wijzen op een besmetting met oormijt of een oorontsteking! Een fret heeft van zichzelf donkerbruin oorsmeer.
Uitgebreide informatie over het verzorgen vind je in het hoofdstuk Verzorging