Anaalklier aandoeningen

Alles over anaalklierontstekingen of lekkende anaalklieren
Gesloten
Gebruikersavatar
Hanneke Roest
Berichten: 38
Lid geworden op: 20 jan 2013 19:17

Anaalklier aandoeningen

Bericht door Hanneke Roest »

Anaalklier aandoeningen
Hanneke Roest, frettendierenarts.
http://www.frettenkliniek.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Regelmatig wordt mij gevraagd of de hazelnootgrootte knobbels naast het poepgaatje bij de fret niet veel te groot zijn en of de anaalklieren misschien zijn verstopt. De fret is echter familie van het stinkdier en behoort grote anaalklieren te hebben. De klieren liggen naast de anus op vier en op acht uur en monden met een klein kanaaltje uit op de overgang van het anusslijmvlies en de huid.

De anaalklieren van de fret kunnen ontstoken raken en dan gaan lekken, dat is voor zowel u als eigenaar als de andere fretten in de kooi géén prettige gewaarwording. Het stinkt behoorlijk. Honden likken vaak aan ontstoken anaalklieren, fretjes doen dat veel minder. Het bekende "sleetje rijden" waarbij het fretje met de anus over de grond schuurt kan behalve markering na het poepen ook een teken van jeuk aan de anaalklieren zijn. Indien dit gedrag echter optreed zonder dat u regelmatig de anaalklieren ruikt hoeft zich daar over het algemeen geen zorgen over te maken. Een heel enkele keer kan een ontstoken anaalklier ook pijn geven bij het poepen en maakt het fretje een kreunend geluid. Dit moet echter niet verward worden met het persen op urine of ontlasting dat door heel andere oorzaken wordt veroorzaakt.

Fretten, die in een groep met meerdere fretten gehuisvest zijn, laten soms ook hun anaalklieren gaan als teken van territoriaal gedrag.

Afbeelding
Positie van de anaalklieren bij de fret

De behandeling van ontstoken anaalklieren
Ontstoken anaalklieren kunnen het beste worden geleegd door de dierenarts. De inhoud hoort een geelwitte kleur te hebben. Pus en ontstekingsmateriaal kunnen dezelfde kleur hebben als de normale inhoud. Hierdoor is het soms moeilijk om aan de hand van de inhoud te bepalen hoe erg de klieren zijn ontstoken. Bij een ontsteking komt er vaak wel wat bloed mee. Fretjes vinden het geforceerd legen van hun anaalklieren absoluut niet leuk. Indien het dus moeilijk gaat, is het wel zo (dier)vriendelijk om het fretje even te verdoven met een kortdurende gasnarcose. Bij heftig verzet is het ook niet mogelijk de anaalklieren volledig leeg te maken, hetgeen wel noodzakelijk is voor een goed herstel. Na het legen van de anaalklieren is een kuur met antibiotica gedurende twee weken bij de meeste fretten voldoende om de ontsteking te genezen.

Ongecastreerde mannetjes kunnen beter eerst gecastreerd worden bij anaalklierproblemen, meestal zijn bij deze jonge dieren de anaalklieren niet ontstoken maar gebruiken ze hun klieren om hun territorium af te bakenen.

Chirurgisch verwijderen
Slechts in uitzonderlijke gevallen is het chirurgisch verwijderen van de anaalkieren noodzakelijk. Daar de anaalklieren vlakbij de anale kringspier liggen is het belangrijk dat dit op een correcte manier gebeurt, anders kan het zijn dat het fretje na de operatie de ontlasting niet meer kan ophouden en overal zijn poepjes deponeert.
Het verwijderen van de anaalklieren zonder medische indicatie is verboden in Nederland.

Anaalkliertumoren
Anaalkliertumoren komen slechts zelden voor. Anaalkliertumoren kunnen afhankelijk van hun grootte en geaardheid soms geopereerd worden.
Gesloten