Uit diverse onderzoeken is inmiddels gebleken dat vaccineren niet altijd zonder gevaar is en dat het meer schade dan voordeel geeft om een enting jaarlijks te herhalen. Het heeft duidelijk effect op het immuunsysteem. De ziekte van Weil bij honden buitengesloten; deze dient wel jaarlijks herhaald te worden.
Vaccinaties bij honden en katten hebben tegenwoordig een geldigheidsduur van drie jaar. Daarnaast kun je alvorens te vaccineren een titerbepaling laten doen. Door middel van een druppeltje bloed kan er gekeken worden of het dier nog genoeg antistoffen heeft. Pas bij een afname van antistoffen zou er weer een herhalingsenting nodig hoeven te zijn. Er zijn inmiddels al honden en katten gesignaleerd, die al meerdere jaren geen enting nodig gehad hebben, omdat er nog genoeg afweerstoffen aanwezig zijn.
Ook wordt het steeds duidelijker dat vaccinaties (soms ernstige) bijverschijnselen kunnen geven. Er wordt vermoed dat diverse auto-immuun ziektes (o.a. FIV, FIP, FeLV en dermatitis), voedselallergie en maagdarmproblemen gerelateerd kunnen worden aan vaccinaties.
Jonge pups en kittens krijgen in principe vanuit de moedermelk antistoffen voor zo’n 12 weken mee. Eerder vaccineren maakt het natuurlijke immuunsysteem in de war, wat nog volop in ontwikkeling is. Beter zou zijn om op een leeftijd van 6 (pup) en 9 (kitten)weken een titerbepaling te laten doen om te zien of alles in orde is en dan pas de eerste enting op een leeftijd van 9 weken (pups) en 12 weken (kittens) eenmalig te enten.
Hoe zit dat met onze fretten? Wij gaan er ook klakkeloos van uit dat jaarlijks enten noodzakelijk is en dat jonge pups rond de 8 weken geënt moeten worden en een maand later herhalen.
Hoe ga jij ermee om?
Als eerste is er bij Hanneke Roest (frettendierenarts) geïnformeerd naar haar mening ten opzichte van de hernieuwde inzichten van vaccineren, in betrekking tot fretten. Haar antwoord luidde als volgt:
Ja, ik weet ervan. Nico (edit: Schoemaker) had het er ook over en we hebben het besproken. Er is ook een Amerikaans artikel waarin ze beschrijven dat er na 3 jaar nog antilichamen worden aangetoond na de enting met de entstoffen die daar worden gebruikt.
Mijn advies blijft hetzelfde. Elk jaar enten.
Redenen:
1. Het gaat hier om entstof die wij in Nederland niet gebruiken. Het is een onderzoek met entstoffen die in Amerika gebruikt worden. Deze entstoffen hebben als nadeel dat ze vaak een overgevoeligheidsreactie geven. Toen ik in Amerika stage liep: elke week een fret die daar problemen mee had...
2. Het gaat er in het artikel om dat er nog 3 jaar antilichamen in het bloed worden aangetroffen. Dat zegt echter niets over de bescherming. Of er bij een infectie afweer wel voldoende afweer is. Daarvoor moeten "infectie proeven" gedaan worden en die zijn niet gedaan.
3. In Amerika ontstaat na de enting een heel enkele keer een gezwel op de plaats van de enting. In Nederland heb ik zeker duizenden fretten geënt en een dergelijk vaccin geïnduceerde tumor nog nooit meegemaakt.
3. Tijdens de Hondenziekte uitbraak van een jaar of 5 geleden bleek dat de fretten die langer dan 1,5 jaar geleden geënt waren, onvoldoende beschermd waren en ziek werden.
Ik heb daarom ook nooit de behoefte gehad om uit te zoeken of we een titer bepaling kunnen doen bij fretten. Een titer bepaling (het aantonen van antilichamen in het bloed) zegt immers niets over de reële bescherming van het dier in het echte leven.