En hier dan alweer de uitslag en uitwerking van de zesde Frettenvraagbaak Quiz!
Er deden dit keer maar 15 mensen mee, een hele lage deelname maar dat zal alles met de vakantieperiode te maken hebben gehad. Of misschien was deze quiz toch iets te moeilijk dit keer.
Van deze 15 deelnemers hadden 7 personen alle vier de vragen goed. 4 hadden er 3, 2 personen 2 en 1 persoon had helaas maar 1 van de 4 vragen goed beantwoord. Ook dit keer werd er weer een deelnemer gediskwalificeerd doordat diegene dubbel meedeed. Overigens was dit dezelfde persoon die dat de vorige keer ook al eens had geprobeerd.
Uit de goede antwoorden hebben wij weer een winnaar getrokken:
De winnaar van deze Voorjaars Quiz 2016 is: Nadine Jurock
Gefeliciteerd Nadine! Er zal via de mail contact met je worden opgenomen om deze unieke fretten spelkaarten te kunnen versturen:
En dan nu de uitwerking van de vragen. Het goede antwoord is in rood aangegeven:
VRAAG 1
Tijdens een sectie is recentelijk bij een fret longworm gevonden. Vermoed wordt dat longwormen veel vaker voorkomen dan nu wordt gedacht. Wat is juist;
1. Fretten kunnen zich besmetten door het eten van met longworm larven besmette slakken.
2. De door de fret opgegeten larven doorboren de darmwand en gaan via de bloedbaan naar de longen.
3. Daar worden ze volwassen en beginnen na 4 weken met het produceren van eitjes. Deze eitjes komen uit in de longblaasjes waarna de larven worden opgehoest en doorgeslikt en via de ontlasting weer in de buitenwereld komen.
4. Sommige fretten kunnen klachten krijgen die passen bij een keelontsteking en bronchitis verschijnselen zoals hoesten en kokhalzen.
5. Longworminfecties bij een fret zijn heel goed te behandelen met een ontwormmiddel. Een pipet Advocate kan in de nek van de fret gedruppeld worden en is voldoende.
6. Na een paar dagen zijn de in de longen aanwezige wormen gedood en is het hoesten verdwenen.
A. 1, 2, 4, 5, 6
B. 2, 3, 4, 5, 6
C. 1, 2, 3, 4, 5
D. 2, 4, 5, 6
Deze vraag hadden 3 mensen fout beantwoord. Het goede antwoord is terug te vinden o.a. op het forum onder Algemene gezondheid en verzorging, Gezondheid, Longworm. Alleen punt 6 was niet correct, het hoesten verdwijnt niet al na een paar dagen maar na een aantal weken.
VRAAG 2
Alle fretten hebben de Helicobacter Mustelae bacterie in de maag.
A. Dit is een bacterie die bij elk zoogdier in de maag voorkomt en is volledig onschuldig,
B. Deze bacterie is nodig om prooi, KVV en Barf volledig te kunnen verteren,
C. Deze bacterie voorkomt de vorming van haarballen,
D. Onder invloed van stress groeit deze bacterie uit en veroorzaakt een maagontsteking.
Deze vraag was een simpele, iedereen had die ook goed. Het antwoord is terug te vinden op het forum onder Algemene gezondheid en verzorging, Gedrag, Frettengedrag en stress.
VRAAG 3
Gelukkig komen vergiftigingen bij een fret niet vaak voor maar zo nu en dan gebeurt het wel eens dat een fretje iets binnen krijgt wat schadelijk of ronduit giftig is zoals bijvoorbeeld chocolade, salmiak (drop) of Xylitol (zoetstof in snoep of kauwgom). Wat kun je dan doen?
A. Laat je fret gelijk veel melk drinken, dit neutraliseert de giftige stof.
B. Neem direct contact op met de dierenarts en kun je niet gelijk terecht kun je in uiterste nood alvast een Norit oplossing geven.
C. Dien de fret meteen een theelepel zout toe, dit zorgt ervoor dat de giftige stof wordt uitgespuugd
D. Steek je vinger achter in het bekje om de fret te laten braken.
Twee personen hadden deze vraag fout beantwoord. Eén iemand dacht dat je je fret meteen een lepel zout moest toedienen. Dit is echt uit den boze! Zout is puur gif voor je fret, doe dit dus beslist niet!
Ook een vinger achter in de keel van een fret stoppen om braken op te wekken gaat niet werken, een fret braakt helaas niet zo makkelijk. Dus het enige goede wat je kunt doen is zo snel mogelijk een dierenarts bezoeken en de fret alvast Norit geven wanneer je dit in huis hebt.
Je kunt dit vraagstuk terugvinden op het forum: Medisch, Andere ziekten en aandoeningen, Vergiftiging.
VRAAG 4
Wanneer er een te laag bloedsuiker wordt geconstateerd bij een fret, wordt er als eerste gedacht aan de aanwezigheid van insulinomen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Er zijn ook nog andere redenen voor een te laag bloedsuiker.
1. Indien er sprake is van een sepsis (bloedvergiftiging) is het bloedsuiker vaak behoorlijk verlaagd door een toename van het gebruik in de weefsels en een verminderde aanmaak.
2. Bij gebruik van een humaan bloedsuikermetertje wordt nog wel eens vergeten dat de waarde omgerekend dient te worden waardoor een lagere waarde wordt gemeten.
3. Een andere belangrijke oorzaak van een laag bloedsuiker bij fretten is een verminderde opname bij chronische maag-darm patiënten. Het bloedsuiker is dan meestal matig verlaagd maar als het bloedsuiker wordt gemeten met een humaan apparaatje kan de waarde erg laag lijken.
4. Ook patiënten met een leverprobleem kunnen een laag bloedsuiker hebben.
5. Levertumoren, tumoren van de (gladde) spieren of tumoren van de bloedvaatjes verbruiken veel bloedsuiker waardoor ook lage waarden gemeten kunnen worden.
Wat is juist:
A. 1, 2, 3, 4, 5
B. 1, 3, 4, 5
C. 2, 3, 4, 5
D. Geen van de redenen zijn juist, alleen insulinomen geven een te laag bloedsuiker.
Hier zijn de meeste fouten in gemaakt, 6 personen hadden deze vraag niet goed. Toch kunnen alle 5 de genoemde punten een (tijdelijk) te laag bloedsuiker geven. Toch wel iets om rekening mee te houden wanneer dit wordt geconstateerd bij een dierenarts.
Het hele artikel van dierenarts Hanneke Roest is terug te lezen op het forum onder Medisch, Andere ziekten en aandoeningen, Een te laag bloedsuiker... wat wil dat zeggen?.