Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Je kunt voor je fret zelf vleesbrij of pap maken. Dit kun je geven als lekkernij of als volledige maaltijd (dan het recept wel nauwkeurig volgen!). De meeste fretten eten het graag.
Het basis recept kan in principe met elke vleessoort gemaakt worden. Het is maar net waar je fret (of jij) de voorkeur aan geeft. In beschrijf het hier met kip, aangezien dat het populairst is.
Ingrediënten:
4 flinke kippenbouten of een hele kip (met vel en bot)
1 kippenlever
2 kippenhartjes
Eventueel enkele andere kippenorganen zoals maagje
1 ei
Klein stukje zalm (verse sardien, haring of makreel mag ook) of rauwe vis olie
Zet de stukken vlees op in ruim water en laat het goed doorkoken, minimaal 20 minuten. Kook gedurende de laatste 5 minuten de organen en de eventuele vis mee. Haal het vlees (en vis) er uit en laat het iets afkoelen. Bewaar het kookvocht. Strip al het vlees en zachte kraakbeen van de botten. De echte experts kunnen de botten nu openbreken of kapotslaan en deze nog zo'n 10 minuten in het kookvocht verder koken.
Het kookvocht zeven en het gestripte vlees plus de organen en vis toevoegen. Breng het geheel tot kookpunt, maar niet laten doorkoken. Ondertussen een ei klutsen. Roer dat door de hete massa gedurende 1 minuut. Haal van het vuur en laat het afkoelen.
Pureer daarna alles tot de gewenste dikte met een blender of staafmixer.
Verdeel in porties. Het is in de koelkast maximaal 2 dagen verantwoord houdbaar. Het kan uitstekend ingevroren worden en dan 6-9 maanden houdbaar.
Eenmaal afgekoeld stolt de vleesbrij. Er kan eventueel wat kokend water bij gedaan worden om het weer vloeibaar te maken of enkele seconden in de magnetron verwarmen.
Voor degenen die het als volledige maaltijd voeren is het noodzakelijk om er een vitamine en mineralen preparaat aan toe te voegen. Tot nu toe is de ervaring dat alleen de Puur vita-min, CarniZoo en het KB raw meat supplement (Kiezebrink) voldoen en veilig zijn. De eerste heeft wel de voorkeur. Voeg het preparaat toe direct voor het opdienen (dus niet invriezen)
Vis of visolie is noodzakelijk voor de omega 3 vetzuren. Gekookte vleesbrij is rijk aan omega 6 en dat zorgt ervoor dat bepaalde goede vetzuren en antioxidanten niet opgenomen kunnen worden. Daarom is het noodzakelijk om de omega 3 toe te voegen, om het in balans te brengen. Lust je fret echt geen vis, kun je ook capsules omega 3 krijgen bij de drogist en daar enkele druppels per dag van geven.
Daarnaast is de vleesbrij zo goed als volledig verteerbaar voor fretten. Ze kunnen er een beetje een papperige ontlasting van krijgen. Bij het regelmatig voeren ervan of als dagelijkse maaltijd is het belangrijk wat onverteerbaar materiaal toe te voegen. Dit kan door een handje gerst (gort) mee te koken of door op het laatst wat (niet meer dan een handje) verse rode of zwarte bessen, bramen of frambozen mee te pureren. Deze vruchten worden door de bunzing in het wild ook wel gegeten.
Gerst is een graan, maar bevat veel vezels die niet irriterend lijken te zijn voor de darmen van katten en heeft nauwelijks enige invloed op de alvleesklier.
Een andere mogelijkheid om het compleet te maken en het onverteerbare deel erbij te verkrijgen, is het 50-50 mengen met brokkenbrij.
Je kunt het jezelf dus zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt.
Experimenteren met diverse vleessoorten kan heel goed. Voor fretjes die extra moeten aankomen en het goed aankunnen, kun je de ingrediënten nog aanvullen met een speklap (naturel uiteraard) of schapenvet. Ook voor zeer actieve fretten of pups is dat raadzaam als er mager vlees gebruikt wordt. Een fret heeft in de regel een relatief grote behoefte aan vet.
Varkensvet is rijker aan onverzadigde vetzuren dan andere vetsoorten. Het allerbeste is rauwe visolie van vette vissoorten, maar daar kun je slechts enkele druppels per keer aan toevoegen.
Als het gewoon als lekkernij gegeven wordt, een of hooguit 2x per week komt de bereiding niet zo nauw. Dan is uitsluitend wat kippenbouten koken al voldoende.
Let wel op: gekookt bot is levensgevaarlijk voor je fret!!
Zorg dus dat er absoluut geen stukjes bot in de vleesbrij terecht komt.
Als er vragen zijn, kun je die uiteraard gewoon hieronder stellen.
Het basis recept kan in principe met elke vleessoort gemaakt worden. Het is maar net waar je fret (of jij) de voorkeur aan geeft. In beschrijf het hier met kip, aangezien dat het populairst is.
Ingrediënten:
4 flinke kippenbouten of een hele kip (met vel en bot)
1 kippenlever
2 kippenhartjes
Eventueel enkele andere kippenorganen zoals maagje
1 ei
Klein stukje zalm (verse sardien, haring of makreel mag ook) of rauwe vis olie
Zet de stukken vlees op in ruim water en laat het goed doorkoken, minimaal 20 minuten. Kook gedurende de laatste 5 minuten de organen en de eventuele vis mee. Haal het vlees (en vis) er uit en laat het iets afkoelen. Bewaar het kookvocht. Strip al het vlees en zachte kraakbeen van de botten. De echte experts kunnen de botten nu openbreken of kapotslaan en deze nog zo'n 10 minuten in het kookvocht verder koken.
Het kookvocht zeven en het gestripte vlees plus de organen en vis toevoegen. Breng het geheel tot kookpunt, maar niet laten doorkoken. Ondertussen een ei klutsen. Roer dat door de hete massa gedurende 1 minuut. Haal van het vuur en laat het afkoelen.
Pureer daarna alles tot de gewenste dikte met een blender of staafmixer.
Verdeel in porties. Het is in de koelkast maximaal 2 dagen verantwoord houdbaar. Het kan uitstekend ingevroren worden en dan 6-9 maanden houdbaar.
Eenmaal afgekoeld stolt de vleesbrij. Er kan eventueel wat kokend water bij gedaan worden om het weer vloeibaar te maken of enkele seconden in de magnetron verwarmen.
Voor degenen die het als volledige maaltijd voeren is het noodzakelijk om er een vitamine en mineralen preparaat aan toe te voegen. Tot nu toe is de ervaring dat alleen de Puur vita-min, CarniZoo en het KB raw meat supplement (Kiezebrink) voldoen en veilig zijn. De eerste heeft wel de voorkeur. Voeg het preparaat toe direct voor het opdienen (dus niet invriezen)
Vis of visolie is noodzakelijk voor de omega 3 vetzuren. Gekookte vleesbrij is rijk aan omega 6 en dat zorgt ervoor dat bepaalde goede vetzuren en antioxidanten niet opgenomen kunnen worden. Daarom is het noodzakelijk om de omega 3 toe te voegen, om het in balans te brengen. Lust je fret echt geen vis, kun je ook capsules omega 3 krijgen bij de drogist en daar enkele druppels per dag van geven.
Daarnaast is de vleesbrij zo goed als volledig verteerbaar voor fretten. Ze kunnen er een beetje een papperige ontlasting van krijgen. Bij het regelmatig voeren ervan of als dagelijkse maaltijd is het belangrijk wat onverteerbaar materiaal toe te voegen. Dit kan door een handje gerst (gort) mee te koken of door op het laatst wat (niet meer dan een handje) verse rode of zwarte bessen, bramen of frambozen mee te pureren. Deze vruchten worden door de bunzing in het wild ook wel gegeten.
Gerst is een graan, maar bevat veel vezels die niet irriterend lijken te zijn voor de darmen van katten en heeft nauwelijks enige invloed op de alvleesklier.
Een andere mogelijkheid om het compleet te maken en het onverteerbare deel erbij te verkrijgen, is het 50-50 mengen met brokkenbrij.
Je kunt het jezelf dus zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt.
Experimenteren met diverse vleessoorten kan heel goed. Voor fretjes die extra moeten aankomen en het goed aankunnen, kun je de ingrediënten nog aanvullen met een speklap (naturel uiteraard) of schapenvet. Ook voor zeer actieve fretten of pups is dat raadzaam als er mager vlees gebruikt wordt. Een fret heeft in de regel een relatief grote behoefte aan vet.
Varkensvet is rijker aan onverzadigde vetzuren dan andere vetsoorten. Het allerbeste is rauwe visolie van vette vissoorten, maar daar kun je slechts enkele druppels per keer aan toevoegen.
Als het gewoon als lekkernij gegeven wordt, een of hooguit 2x per week komt de bereiding niet zo nauw. Dan is uitsluitend wat kippenbouten koken al voldoende.
Let wel op: gekookt bot is levensgevaarlijk voor je fret!!
Zorg dus dat er absoluut geen stukjes bot in de vleesbrij terecht komt.
Als er vragen zijn, kun je die uiteraard gewoon hieronder stellen.
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Mooi recept zo.
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Bedankt voor het delen van het recept
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
De kippenbouten staan al op, ik maak de simpele variant zonder verdere toevoegingen omdat hij zich al de berus eet aan zijn brokken dus het is echt bedoelt als aanvulling en niet als volledige maaltijd nog.
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Hij eet het! Zelfs zo de stukjes gekookte kip gingen bij hem zonder moeite naar binnen. Maar ik heb dit gemaakt om hem te laten wennen aan blikvoer dus ik heb het gemengd met Greenwoods voor fretten (omdat hij dat ook in het asiel kreeg) en wil uiteindelijk langzaam overstappen op Ziwikpeak.
Maar het begin is er, hij vindt de kippenbrij in ieder geval lekker.
Maar het begin is er, hij vindt de kippenbrij in ieder geval lekker.
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Super Marjan
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Wij gaan dit weekend dit recept waarschijnlijk eens uitproberen!
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Ben benieuwd. Ik maak nog steeds alleen de gekookte kip voor Nash en dat vindt hij heerlijk.
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Die willen we ook nog zelf gaan maken, vond Harmke ook erg lekker!Marjan schreef:Ben benieuwd. Ik maak nog steeds alleen de gekookte kip voor Nash en dat vindt hij heerlijk.
Re: Zelfgemaakte vleesbrij of vleespap
Ik ben benieuwd hoe het Harmke bevalt
Tweety drinkt alleen de bouillon hier, maar Pino is gek op de kippenpap.
Tweety drinkt alleen de bouillon hier, maar Pino is gek op de kippenpap.