Ik kopieer hier een stuk wat Hanneke geschreven heeft op facebook. Dit vanwege alle onrust die er ontstaan is onder frettenhouders nav de vele berichten over besmettelijkheid voor onze geliefde diertjes. Eerst stelde Erasmus MC dat er geen gevaar was voor fretten. Ondertussen komen ze daar dus op terug...
Door Hanneke Roest.
Aan de Chinese Academy of Agricultural Sciences is onderzoek gedaan naar het experimenteel infecteren van diverse dieren met SARS-CoV-2 (het humane corona virus) waaronder ook fretten.
Heel recent is ook een nog niet gepubliceerd artikel uit Korea van de Chungbuk National University te Cheongju momenteel ter inzage.
Uit de Chinese studie bleek dat fretten het virus in hun voorste luchtwegen kunnen repliceren maar dat het niet in de lagere luchtwegen als de longen werd terug gevonden. Ook bleek dat het virus niet systemisch ging en dus niet in andere delen van het lichaam werd gevonden. Wel werden enkele virus deeltjes (maar geen infectieus virus) in de ontlasting gevonden. Het infectieuze virus werd gedurende 8 dagen in de voorste luchtwegen gevonden. Hoewel een enkele fret met lichte klachten bij postmortaal onderzoek pathologische veranderingen vertoonde in de longen (er werd daar echter geen virus gevonden) bleek dat de fretten geen ernstige ziekte ontwikkelden en ook niet stierven.
Uit het Koreaanse artikel bleek echter dat het virus wel degelijk systemisch ging en ook gevonden werd in de longen, nieren en darmen. In deze recente studie bleek het virus via ontlasting, urine, speeksel en mogelijk ook via druppels in de lucht (aerosol) tussen fretten onderling te worden overgedragen.
Dat fretten onder experimentele omstandigheden geïnfecteerd kunnen worden met SARS-CoV-2 weten we al langer. Daarom worden ze ook veelvuldig gebruikt voor het onderzoek. Het SARS-CoV-2 gebruikt het angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2) als receptor om cellen binnen te dringen. Fretten hebben deze receptoren (net als mensen) ook. Dit maakt dat fretten veelvuldig gebruikt kunnen worden voor het testen van antivirale middelen en vaccins bij COVID-19.
Uit het Koreaanse onderzoek komt ook naar voren dat geïnfecteerde fretten er wel tijdelijk ziek van kunnen worden met koorts (gedurende maximaal 6 dagen), verminderde activiteit en soms hoesten. De fretten toonden geen gewichtsverlies en waren binnen 12 dagen na infectie weer de oude. Daarna werd er ook geen virus meer in urine, ontlasting, speeksel of neusuitvloeiing meer gevonden en is het (net als bij mensen) niet waarschijnlijk dat ze daarna nog besmettelijk zijn.
Advies 2 april 2020:
Het is aan te raden om bij je fret uit de buurt blijven als je ziek bent. Is dat onmogelijk dan is het denkbaar dat jijzelf je fretje zou kunnen besmetten. Hoewel het nog niet wetenschappelijk is aangetoond dat fretten mensen kunnen besmetten, is het goed om met de mogelijkheid rekening te houden. Het diertje zal zelf niet erg ziek worden of misschien zelfs geen enkel ziekteverschijnsel vertonen. Houd je fretje (net als bij mensen) dan 2 weken bij andere fretten en mensen uit de buurt.
Gezien deze ontwikkelingen is het mogelijk verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en de komende tijd geen fretten naar een pension of opvang te brengen of om fretten te (her)plaatsen vanuit een frettenopvang of frettenfokkerij. Voor fretten geldt dan net als bij mensen: even blijven zitten waar je zit.
Voor meer achtergrond informatie en het originele Chinese en Koreaanse artikel zie http://www.frettenkliniek.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Covid19 en fretten
- yvonne
- Berichten: 5980
- Lid geworden op: 16 mar 2013 22:36
- Aantal fretten: 1
- Locatie: Oostvoorne (zuid holland)
Re: Covid19 en fretten
Goed om te weten.
Zo zie je maar dat inzichten toch ook steeds kunnen veranderen.
Zo zie je maar dat inzichten toch ook steeds kunnen veranderen.