Pagina 3 van 4
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 06 apr 2014 23:12
door ellie
Heb ook het recept gelezen, maar daar worden ze geweekt in warm water, liefst nog gekookt water. Maar ik heb juist geleerd dat je brokjes moet weken in koud water en dan in een plastic bakje anders word het zuur. Met heet water zou je de vitaminen enz. n.l. vernietigen. Op heel veel zakken verschillende merken kittenbrokjes staat ook niet voor niets weken in koud water. Dus wat is nu juist?
Groetjes
Ellie en Zoo.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 07 apr 2014 04:39
door Mariël
Maar ik heb juist geleerd dat je brokjes moet weken in koud water en dan in een plastic bakje anders word het zuur. Met heet water zou je de vitaminen enz. n.l. vernietigen.
Mag ik vragen waar je die informatie vandaan hebt?
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 07 apr 2014 07:24
door Kick
Persoonlijk heb ik het ook altijd vreemd gevonden om brok in kokend water te weken. Iets in mij zegt me dat dit niet goed is (maar ik kan het niet onderbouwen).
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 07 apr 2014 08:16
door Marjan
Ik gebruik ook kokend water omdat het snel weekt en omdat het dan voor mijn idee juist langer houdbaar blijft. Op deze manier kun je de brij zeker een kleine week goedhouden in de koelkast zonder dat het zuur wordt.
Maar ik zal het binnenkort eens aan een brokken-specialist vragen.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 07 apr 2014 08:31
door Karen
Ik zou het niet weten, want ik geef geen brokken. Ook al vele jaren niet aan de andere dieren
Het klinkt op zich wel logisch wat je zegt over de vitamines. De vitamines worden in de fabriek ook pas na het verhittingsproces toegevoegd
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 07 apr 2014 10:15
door Danielle
ik heb deze vraag ook al eens gesteld hoor, waarom dat moest want met koken maak je inderdaad eea kapot. Ik heb het wel altijd gedaan omdat mij ook werd verteld vd houdbaarheid, maar tegelijk klopt het inderdaad gevoelsmatig niet helemaal
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 07 apr 2014 11:32
door Esther
Ja, maar Hanneke zal het er niet voor niks bijgezet hebben, dus het zal vast wel ,neem ik aan ,een reden hebben
Alhoewel ik persoonlijk de brokjes gewoon met het meest hete water uit de kraan week....
Dus ik luister niet goed
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 08 apr 2014 18:52
door Marjan
Foei Esther!
Ik heb een reactie terug en het komt er eigenlijk op neer dat het verwarmen van voedsel altijd een verlies geeft aan voedingsstoffen. Maar dat wanneer er warm water wordt gebruik de verminderde voedingswaarde wel zal meevallen.
Koud water kan ook worden gebruikt maar het weken in koud water gaat erg langzaam en de meesten van ons gunnen zich daar de tijd niet voor. Daarnaast komt bij het verwarmen de geur vrij die de smakelijkheid van het voedsel verhoogd, handwarme brij is lekkerder dan ijskoude brij maar de brij kan natuurlijk altijd weer iets worden opgewarmd.
Of je de droge brokken nu aanmaakt met kokend, warm of koud water dat maakt qua houdbaarheid niet uit. Een geweekte brok is kort houdbaar en er wordt geadviseerd de brij ook zeer kort te bewaren, het liefst eigenlijk niet langer dan 24 uur.
Het bakje waarin de brokkenbrij wordt gemaakt en bewaard heeft overigens geen invloed op het bederf.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 09 apr 2014 05:59
door ellie
Op heel veel zakken kittenbrokjes staat vermeld dat als je ze geweekt geeft dat je dat dan in koud water moet doen. Ook in koud water is het zo geweekt hoor. Hooguit een kwartiertje tot een half uurtje. Als je ze in een glazen bakje of ijzeren bakje weekt ruikt het al gauw zuurig. In een plastic bakje blijft het langer goed ruiken. Zo doe ik het ook al jaren voor de kittens. In de fabriek worden de brokjes eerst geperst in de vorm zoals ze die willen hebben. Inde coating laag die er daarna als ze afgekoeld zijn, overheen gespoten word zitten o.a. De vitaminen en mineralen enz.,omdat die niet tegen hitte kunnen. Je mag een zak brokken ook nooit warm opslaan, dat moet altijd zo koel mogelijk bewaard worden, anders bederfen ze binnen de kortste keren. Als je dus brokken weekstaat in heet water vernietig je de vitaminen en mineralen enz doordat het in heet water te doen. Hier de dierenartsen zeggen ook dat je dat beter niet kunt doen, want dan krijgen ze nietgenoeg voedingsstoffen binnen, omdat die vernietigd zijn. Je kunt wel als de brokjes al geweekt zijn er wat warm aangemaakte convalescence doordat doen of een paar seconden in de magnetron totdat het lauw is, maar niet te warm laten worden.
Groetjes
Ellie en Zoo.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 10 apr 2014 12:13
door Esther
Dan ga ik de brokjes voortaan in koud water wellen!
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 10 apr 2014 12:30
door Mariël
Dat ga ik dan ook maar doen.. Koda heeft zeker al de voedingsstoffen nodig!
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 11 apr 2014 00:18
door ellie
Vind het trouwens wel vreemd dat een dierenarts dat niet weet, maar heb al wel vaker de ervaring gehad dat die zich in sommige dingen niet echt verdiepen
maar goed hun weten gelukkig wel hoe ze onze beestjes het beste op medisch gebied kunnen helpen.
Groetjes
Ellie en Zoo.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 12 apr 2014 14:26
door Mayke
Ik heb van een dierenarts gehoord dat alle ingrediënten die op de verpakking staan van brokken of ander hardvoer niet kloppen met wat ze echt in zich hebben,(en niet alleen van vitaminen) omdat door de verhitting/ verwerking veel verloren is gegaan.
Ze hebben het er wel in gedaan, maar door het verwerkingsproces gaat veel verloren, en dat geldt voor bijna alle ingrediënten. Dus wat je op de verpakking ziet staan krijgt je dier echt niet binnen.
Als je dan ook nog gaat weken blijft er nog minder over.....
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 21 apr 2014 17:28
door Marjan
Ik heb dit op verzoek van Hanneke zelf ook nog even voorgelegd aan voedingsdeskundige Esther Plantinga en zij bevestigd nog eens dat het verlies van mineralen en vitaminen wel mee zal vallen wanneer de brokken relatief kortdurend boven de 80 graden verhit zullen worden.
Zelf raadt zij aan dit niet met kokend water te doen maar met warm water zodat er vrijwel geen voedingsstoffen verloren zullen gaan.
En ook zou zij de aangemaakte voeding dagelijks vers aanmaken omdat omgevingskiemen bij de warme brij namelijk veel kans krijgen te ontwikkelen en te groeien. Bij gezonde fretten zal dit niet voor problemen zorgen maar bij wat zwakkere fretten kun je dan beter geen risico nemen.
Al met al dus totaal geen enkele reden om dit persé met koud water te moeten doen.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 23 apr 2014 15:00
door ellie
Ik neem aan dat de fabrikant die de brokken maakt niet voor niets met koud water weken op de verpakking zet en ook dat je ze koel moet bewaren. Zelf doen ze juist vanwege de hitte waar vitaminen en mineralen niet tegen kunnen dat niet aan het beginproces in de brokken, maar pas na het verhittingsproces in de coatinglaag waar de brokken als laatste doorheen gaan.Ze zouden anders ook niet meer een houdbaarheid datum van meestal een jaar er op zetten en dat het koel en donker opgeslagen dient te worden. Heb 1 keer gehad zelf dat ik een zak in de schuur had laten staan een week. Het was buiten hoog zomer en 25 graden, maar kon dus na die week de hele zak weggooien. De coatinglaag was eraf gesmolten en het was helemaal zuur..
Het klopt ook idd dat wat er aan gehaltes op de zak staat niet de werkelijke gehaltes zijn. Als er bijvoorbeeld staat 31 % eiwitten, dan zal dat in werkelijkheid misschien iets van 25% zijn. Als je echt wilt weten wat er inzit, moet je alles omrekenen met een speciale formule die daar voor is.
Groetjes
Ellie en Zoo.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 23 apr 2014 15:04
door Marjan
Als je het zo goed weet, waarom vraag je het dan hier?
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 23 apr 2014 15:24
door Danielle
maar als het met warm water wordt gemaakt, dan smelt het toch niet, dan gebeurd mijn inziens hetzelfde mee als koud water? Kan me voorstellen dat het met kokend heet water een ander verhaal wordt, maar warm lijkt me niet eigenlijk... wel uiteraard bewaren in de koelkast als het is afgekoeld. En dagelijks vers maken vind ik ook wel een geode.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 23 apr 2014 16:28
door ellie
Ik vroeg het hier, omdat ik ervan uitging dat een fabrikant wel weet wat ze maken en hoe het te bewaren en te weken, maar dat dan een dierenarts het anders gaat vertellen, waarvan je ook denkt die zou het moeten weten. Dus vandaar dat ik vroeg wat is nu juist. Maar ik blijf toch maar liever het advies van de fabrikant volgen, want die weten denk ik het beste wat er met hun product gebeurd. Als je een zak niet goed bewaart en het is warm in de zomer en het bederft, krijg je het ook niet vergoed. En dan hoeft zo,n zak helemaal nog niet eens zo heet te worden, maar als het een week in de schaduw in een ruimte staat van 20 graden, kan het al bederven, omdat de warmte in combinatie met de vitaminen,mineralen en het vetlaagje een soort reactie met elkaar geeft, waardoor de kwaliteit heel snel achteruit gaat en aan bederf onderhevig word, dus wat gebeurd er als je het al in handwarm water weekt.
Groetjes
Ellie en Zoo.
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 23 apr 2014 16:41
door Danielle
Dat brokjes vettig kunnen worden herken ik wel. Vies vond ik dat
Echter ga ik er ook niet altijd blind vanuit wat een fabricant zegt, ook die kunnen zeggen wat hen het beste uitkomt ivm business. Ik denk dat je vooral moet doen waar je je goed bij voelt.
Wat ik weet is dat dit is nagevraagd bij niet alleen de dierenarts, maar ook een voedingsdeskundige.
/edit: dat vet worden en achteruit gaan van de broken is ook niet direct, hier gaat tijd overheen... daarom denk ik dat het wellen ook geen grote problemen op zal leveren, mits je dit niet te lang laat staan
ik heb het echter ook nog nooit op een verpakking zien staan eigenlijk... is dit alleen bij bepaalde merken?
ik heb er eens op gegoogled maar ik lees eigenlijk alleen maar dingen over wellen met lauw of warm water
Re: Reacties op "Brokkenbrij en het Waltham papje"
Geplaatst: 23 apr 2014 23:59
door Mayke
Ik denk dat het een kwestie is van er gewoon verstandig mee omgaan. Brokken inderdaad koel bewaren, maar dat is wel logisch toch, en het voer niet te heet weken, (liefst helemaal niet weken want dan is het weer niet zo goed voor de tandjes.
). Maar soms heb je geen keus.
Het zal wel een beetje de gulden middenweg wezen wat het beste is.