De meesten van ons vinden de zomer heerlijk...terrasje pakken, koel wijntje of frisdrank, bbq en lekker zonnen.
Je fret heeft hier heel andere ideeën over!
Fretten hebben veel last van de warmte en kunnen niet tegen hete zomertemperaturen. Ze hebben een warme bontvacht, geen zweetklieren zoals wij en kunnen hun lichaamswarmte alleen kwijt via de bek en de voetzolen. Dit zijn kleine oppervlaktes en oververhitting ligt serieus op de loer. Onderschat dit niet.
Vooral oudere, zeer jonge en zieke fretten zijn erg kwetsbaar bij tropische temperaturen. Soms kan 27 graden al fataal zijn.
Wat kun je doen om je fret tegen de warmte en oververhitting te beschermen?
* airco in gesloten ruimte
* ventilator (niet direct op de fret richten)
* plaats kooien in de koelste ruimte van het huis
* sluit ramen, deuren en gordijnen overdag om de zon en warme lucht buiten te houden. In de late avond/nacht/vroege ochtend kun je dan goed doorluchten. Vermijd tocht.
* leg bevroren waterflesjes, icepacks, koelelementen (in doek gewikkeld) of coolpads in de kooi
* leg natte handdoeken in en over de kooi
* zorg voor bakjes met een bodempje water waar ze mee kunnen spelen of in staan. Gebruik desnoods een tafelzeil om kwetsbare vloerbedekking te beschermen
* zacht stromende lauwe douche of dunne laag lauw water in de badkuip en laat je fret er in spelen
* spelen met ijsblokjes in een platte schaal
* gebruik katoen, oude lakens en slopen als slaapmateriaal. Haal het fleece uit de kooi.
* houd je fret zo rustig mogelijk. Dat wil zeggen ga niet wandelen of hem uitgebreid tot spel uitdagen. Laat hem zijn eigen ding doen...al is dat alleen maar liggen
* maak de voetjes, buik en liezen regelmatig vochtig/nat met lauw water
* zorg ten aller tijden voor voldoende vers drinkwater
Enkele feiten:
Een ventilator koelt niets, het verplaatst alleen lucht. Door de vacht zal een fret van een ventilator alleen geen profijt hebben. In combinatie met natte doeken in en om de kooi en bevroren waterflesjes heeft het wel degelijk een verkoelende werking.
Door het plaatsen van bevroren flessen voor de ventilator zal de temperatuur iets afnemen. Dat is een simpele doch doeltreffende manier om de temperatuur te laten dalen. Gebruik daarvoor vier lege flessen, doe er water in en laat deze bevriezen. Zet dan twee flessen voor de ventilator, en laat ze rustig ontdooien, de andere twee heb je dan als reserves.
Fretten vinden het over het algemeen niet prettig om tegen ijskoude dingen aan te liggen. Leg toch enkele bevroren waterflesjes, icepacks ed. in de kooi desnoods op plekken waar het de fret niet stoort. Het koelt toch de directe
omgeving. Vind jouw fret het wel prettig om tegen of op koude dingen te liggen, wees dan bedacht op bevriezingsgevaar. Pak bevroren delen altijd goed in een (thee)doek. Wees heel voorzichtig met coolpads, icepacks ed die ze makkelijk kunnen kapotbijten. De gel of vloeistof is uiterst giftig! Gebruik deze dan ook alleen als je je fret goed in de gaten kunt houden.
Houd je fret zo goed mogelijk in de gaten met tropische temperaturen. Dit zal soms moeilijk zijn, bijvoorbeeld als je moet werken.
Hoe zie ik of mijn fret het warm heeft?
Jij als verzorger kent je fret als geen ander. Wees extra alert op verandering in gedrag, eetlust of aktiviteit.
* bovenop slaapzakjes, hangmatten en mandjes liggen in plaats van er in
* zo gestrekt, plat en languit mogelijk liggen op (koelere) oppervlakken zoals plateau, bodem of vloer
* lusteloos of sloom of juist onrustig
* veel drinken
* geen of minder eetlust
Tekenen van oververhitting:
* hijgen of met bek open liggen
* slijm, vochtdruppels of schuim rond bek of neus
* wegdraaien van de ogen of de kop
* bewusteloosheid
Is je fret ( bijna) oververhit haal hem dan acuut uit eventuele warmte of zon. Maak voetzolen en liezen/onderbuik herhaaldelijk nat met lauw water of als je fret bij bewustzijn is zet je hem in een lauwe douche/bad met dun laagje water. Geef je fret te drinken als het bij bewustzijn is.
Bij bewusteloosheid, wegdraaien van ogen/kop direct contact met de dierenarts opnemen!
Herhaaldelijk blijven koelen is belangrijk. De lichaamstemperatuur zakt geleidelijk. Blijf net zo lang koelen totdat je diertje weer 'normaal' reageert. Controleer desnoods de lichaamstemperatuur. Deze moet tussen 37.8-39 graden liggen.
Gebruik NOOIT KOUD water om te koelen! Dit vernauwt de bloedvaten en kan juist oververhitting of shock tot gevolg hebben.
Tot slot.
Onderschat oververhitting niet bij je fret en ga er niet van uit dat je fret het zelf wel regelt. Sommige fretten gaan met tropische temperaturen echt wel in hun dikke fleece slaapzak liggen, omdat het nu eenmaal zo lekker ligt. Als ze het warm hebben komen ze lang niet altijd te voorschijn of liggen ze erg diep te slapen, met alle gevolgen van dien.
Ook zijn er die fretten, die ondanks de hitte een niet te stuiten energie hebben. Ze lijken er wel tegen te kunnen. Niets is minder waar! Zij gaan letterlijk door tot ze erbij neervallen en kunnen plotseling serieus instorten.
Jij als verzorger zal moeten bepalen waar de veilige grens ligt en niet je fret. Het zal niet de eerste keer zijn dat er fretten overlijden aan oververhitting, omdat de verzorger de ernst ervan onderschatte.
Zie ook de Wiki voor meer informatie over de fret en een zonnesteek: http://www.frettenvraagbaak.nl/wiki/Gez ... Zonnesteek" onclick="window.open(this.href);return false;