Een fret is in de regel een vrolijk, nieuwsgierig en ondernemend diertje, wat graag ondeugende streken uithaalt. Wij als verzorgers moeten er voor zorgen dat je dier veilig en in goede gezondheid blijft.
Veiligheid
Je fret heeft veel behoefte aan vrij bewegen. Dat moet in een voor het dier veilige omgeving gebeuren en onder toezicht van een oplettende verzorger. Voor uitgebreide tips over een fretveilige speelruimte zie wiki
Om je fretje tevreden te houden en te gemoed te komen aan hun intelligentie kun je gebruik maken van allerlei speelgoed. Pas op met rubber! Dit vinden de meeste fretten erg interessant en bijten er graag in. Het kan voor ernstige maag darm problemen zorgen als ze er iets van binnen krijgen, waarbij een operatie noodzakelijk is en je dier het mogelijk niet overleefd.
Vaccinatie
Fretten zijn erg gevoelig voor hondenziekte. Het is dan ook noodzakelijk je diertje hier jaarlijks tegen in te enten bij de dierenarts. Ga naar een dierenarts met frettenervaring, zodat de juiste entstof gebruikt wordt! Maak van deze gelegenheid gelijk gebruik om je fret goed te laten nakijken.
Oormijt en andere parasieten
Oormijten zijn vervelende kleine spinachtige kruipertjes die in de gehoorgang van je fretje kunnen leven. Deze kunnen veel schade aanrichten, die vaak blijvend is. Behandel je fret regelmatig met Stronghold, verkrijgbaar bij de dierenarts. Weeg je fret van te voren nauwkeurig, want dit middel gaat per gewicht. Laat je diertje bij de jaarlijkse enting altijd op oormijten controleren. Daarnaast kan een fret last krijgen van vlooien, luizen en teken. Zeker als het regelmatig buitenkomt en/of in contact komt met honden en katten. Gebruik ook hier Stronghold voor, of eventueel Frontline.
Fretten zijn niet erg gevoelig voor inwendige parasieten, zoals wormen. Het is niet nodig om te ontwormen; sterker nog veel wormbestrijdingsmiddelen kunnen veel kwaad doen in het spijsverteringsstelsel van je fret! Gebruik anti worm middelen alleen op advies van een dierenarts met goede frettenervaring.
Wegen
Weeg je fretje minimaal een keer per maand en noteer het. Een fretje weegt in de regel in de koude periode (herfst en winter) meer dan in de zomer. Als je bekent bent met het normale gewicht van je dier kun ja al gauw aan het gewicht merken of je fretje mogelijk wat onder de leden heeft. Vele aandoeningen gaan gepaard met gewichtverlies.
Een gezonde fret
Een gezonde fret heeft een aantal kenmerken, zoals
-heldere, schone en glanzende ogen
-roze en vochtig tandvlees en slijmvliezen
-schone oren
-schone neus
-volle, glanzende vacht, zonder kale plekken of huidschilfers
-zachte (roze) voetzooltjes
-onderzoekend en nieuwsgierig gedrag vertonend
-normale, stevige bruine drollen in de bak. Enigszins afhankelijk van de voeding, maar nooit dun, brijig, hard of vreemd van kleur
-schone genitaliën en anus
-normale temperatuur, hartslag en ademhaling
Heb je twijfels of zie je iets vreemds aan je fret, neem dan contact op met een dierenarts met ruime fretten ervaring!
Voor uitgebreide gezondheid informatie zie Gezondheid en ziekte