Wist u dat....

Voor alle vragen m.b.t. de gezondheid van de fret zoals bijv. vaccinaties, jaarlijkse controle, oormijtbestrijding, vlooien en teken
Gesloten
Gebruikersavatar
Hanneke Roest
Berichten: 38
Lid geworden op: 20 jan 2013 19:17

Wist u dat....

Bericht door Hanneke Roest »

Wist u dat....
Hanneke Roest, frettendierenarts.
http://www.frettenkliniek.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Deze keer wat kleine weetjes die voor iedereen handig of leuk om te weten zijn. Het zijn vaak kleine feitjes/weetjes die niet aan bod komen in de andere verhalen die ik regelmatig schrijf.
  • Brokjes die u in de diepvries bewaard langer goed blijven. Dus haal voor 2 weken brokjes uit uw grote zak met brokken en verdeel de rest in porties van 2 weken welke u met zo weinig mogelijk lucht in de verpakking, in de diepvries bewaard.
  • Een Infra-rood thermometer een handig hulpmiddel is bij fretten die het Waltham papje eten: De temperatuur van het Waltham papje (Royal Canin Convalescence Support Instant Diet) hoort tussen de 30º en 40º te zijn. Dit is heel gemakkelijk te meten met een infrarood laser thermometer zoals die in de bouw wordt gebruikt. Hij is in de bouwmarkt te koop.
  • Kruimelen met brokjes afwijkend kan zijn: Als er kruimeltjes van de brokjes in het voerbakje of daarbuiten liggen, loopt uw fretje waarschijnlijk te rommelen met zijn/haar brokjes. Het diertje laat dan een deel weer uit het bekje vallen. Vaak is dit gedrag al langere tijd aanwezig omdat het niet als afwijkend wordt herkent. Toch is het belangrijk om hier naar te laten kijken. Pijn bij het kauwen is vaak de oorzaak. De belangrijkste reden is vaak pijn in het middenoor, in mindere mate komt het door kies- of tandproblemen.
  • De hik regelmatig bij fretten met maagdarmproblemen voorkomt: De hik is een tijdelijk en kortdurend verschijnsel waarbij het middenrif krachtig samentrekt. Meestal ontstaat de hik door irritatie van de N. Vagus of de N. Phrenicus. Bij fretten zien wij dit verschijnsel vooral optreden als er sprake is van problemen in het maagdarmkanaal. Laat uw fretje dus nakijken als er sprake is van het regelmatig voorkomen van de hik.
  • Een grote milt geen reden tot paniek is: Veel fretten hebben een vergrote milt. Soms neemt deze een behoorlijke plek in de buik in. Gelukkig is dit slechts zeer zelden een tumor. Vrijwel altijd is dit een “reactie milt” als gevolg van problemen in het maagdarmkanaal. Zie ook het stukje over de misselijkheidstekenen bij de fret in een eerdere nieuwsbrief van Stichting de Fret.
  • Een plots scheve kopstand bij een fret geen hersenbloeding, hersentumor of herseninfarct is maar een duidelijke aanwijzing voor een acute ontsteking in het middenoor.
  • Er meer chronische ontstekingen dan tumoren bij de fret voorkomen. Dit is belangrijk om te weten daar aan een chronische ontsteking vaak goed wat te doen is. Bovendien zijn deze ook makkelijker te voorkomen.
  • Dat het meten van het gewicht een van de belangrijkste tools voor een eigenaar is om de gezondheid van een fret in de gaten te houden. Het is aan te raden om elke week het gewicht te meten. Een afname in het gewicht kan een aanwijzing zijn dat het fretje zich niet goed voelt. In de zomer is het gewicht altijd wat lager maar veel lager mag dat nooit zijn. Door de warmte in de zomer spelen chronisch aanwezige ontstekingen vaak meer op waardoor soms een te groot verschil met het winter gewicht ontstaat.
  • Fretten steeds ouder worden. De leeftijd die fretten in Nederland kunnen bereiken stijgt steeds meer door de toegenomen kennis. Waren we vroeger al blij als een fret zonder al te veel problemen 5-6 jaar was geworden. Tegenwoordig gaan we voor een goede kwaliteit van leven en een leeftijd van 8 jaar is daarbij geen uitzondering meer. In de bijgaande foto onze eigen fret Bikkel: 7 jaar oud.
Afbeelding
  • De Frettenkliniek de enige kliniek in de wereld is die zich uitsluitend met fretten bezig houdt. Er zijn wel klinieken die zich bezighouden met “Bijzondere dieren” maar de fret is daar dan een onderdeel van. Doordat we alleen gefocust zijn op de fret, hebben we al veel problemen bij de fret kunnen onderkennen en nieuwe behandelmethodes kunnen ontwikkelen. In Nederland hebben we daar een vooruitstrevende positie in ten opzichte van het buitenland.
Gesloten