Help mijn fret is zoek!

Uit Frettenvraagbaak Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Fretje vermist, wat nu

Voorkomen is beter dan

Het meest belangrijke is dat je van te voren al bezig bent geweest om een uitbraak te voorkomen. Binnen en buiten moet alles fretveilig zijn(kamers, tuin, kasten, garage, kooien) zie ook Huisvesting#een fretveilige binnenruimte en Huisvesting#Een fretveilige buitenruimte. Controleer dit ook regelmatig. Train je fretje....leer hem te reageren bij een bepaalde toon, een woordje, een piepje, of leer hem om echt naar zijn naam te luisteren, beloon hem met een gezonde snack als hij komt. Dove fretjes is aan te leren om te komen door ze te trainen met een flitslicht of iets blinkends. Vertel je buren dat je fretjes hebt zodat ze ermee bekend zijn en weten hoe ze eruit zien. Mochten per ongeluk je fretten bij hen in de tuin belanden dan weet men dat ze bij jou horen.

Maak een afspraak bij de dierenarts voor het plaatsen van een verzorging#identificatie chip, zodat weggelopen dieren snel weer opgespoord en herenigd kunnen worden met de eigenaar.

Zoeken 03.jpg

Diverse instanties, navraag doen

Bel direct alle instanties die iets voor jou kunnen betekenen te weten:

  • Amivedi: centraal telefoonnummr : 0900-2648334 (9.00u-21.00u) of ga buiten deze uren om naar http://www.amivedi.nl/aanmelden/ voor Amivedi bij jou in de buurt.
  • Opvangen en/of een asiel in de buurt
  • Dierenartsen in de buurt
  • Dierenambulances in de buurt
  • Politie
  • Dierenbescherming (mijn dier is zoek.nl)
  • Dieren en Toebehoren/Vermiste en Gevonden Dieren. (www.Marktplaats.nl)

Ga zoeken!!

  • Ga zoeken, zoeken en zoeken, schakel buren, familie en vrienden in, laat ze rustig gaan zoeken zonder veel herrie te maken, laat ze hoogstens de naam roepen van het fretje.
  • Controleer zelf als eerste het huis heel grondig en kijk zorgvuldig of je iets opvalt, speciaal de plaatsen waarvan je denkt 'daar kan hij dus onmogelijk weg', want mogelijk is het hem toch gelukt juist daar te ontsnappen. Misschien zie je sporen waar je fretje is geweest of uitgebroken is.
  • Kijk in kledingstukken, onder kasten, in laden, in manden, achter ijskasten, in de wasmachine/ droger, de wasmand, in buizen, tussen zijn eigen speelgoed enz....
  • Controleer de achter- en voortuin, onder de bomen, struiken en in de garage. De meeste fretten die op onderzoek uitgaan houden de randen aan van muren om langs te lopen in plaats van een open gedeelte te betreden.
  • Neem een bestaande foto mee van je fretje als je gaat zoeken, dan kun je mensen vertellen die je onderweg tegenkomt naar wat je op zoek bent.
  • Maak van een duidelijke foto van je fret kopieen en verspreid deze posters bij je in de buurt, bij winkels, plak er enkele op lantaarnpalen en doe ze in brievenbussen in de buurt. Zet je telefoonnummer op de poster, de naam van de fret, eventueel het kleur tuigje als hij dat aan had en de dag van vermissing.
  • Zeg het ook tegen de mensen die de post rondbrengen, krantenjongens, buren die je vaak ziet die hun hond uitlaten. Heb je nog een fret, laat dan zien hoe deze eruit ziet, laat kinderen mee helpen zoeken, maar vraag ze rustig te lopen, niet te schreeuwen of harde geluiden te maken.
  • Zet voedsel en water buiten en een carrier of doos, met daarin een shirt van jezelf waarvan ze de lucht zullen herkennen.
  • Strooi wat bakmeel om de carrier of doos en bij de voor- en achterdeur, dat maakt het makkelijk om afdrukken van pootjes te zien zodat je weet dat je fretje in de buurt was en is komen eten of drinken.


Sanne breekt uit.jpg


Leugentje om bestwil

Sommige mensen zijn er gevoelig voor als je vermeld op de poster dat je fret medicatie nodig heeft (ook al is hij gezond). Deze kleine leugen kan het effect hebben dat iemand die de bedoeling had om jouw gevonden fret voor zichzelf te houden nog een extra keer nadenkt en je alsnog belt dat je de fret kan komen halen.


Hulpfretje

Heb je nog een fretje die gewend is om te gaan wandelen buiten ga dan met hem wandelen. Hij kan je de kleine openingen laten zien waardoor je fret kan zijn weggeglipt, en mogelijk komt je vermiste fretje op zijn vriendje af. Zoek altijd laag bij de grond, vooral op donkere plaatsen, zo mogelijk ook onder stilstaande auto's. Let er op of je ook aanwijzingen ziet dat je fret daar gelopen heeft, zoals bladeren die hij opzij gegooid heeft, geplet gras, plasjes en poepjes die we allemaal o zo goed kennen. Geef de moed nooit op, sommige fretten zijn dagen, weken of maanden later alsnog teruggevonden.

Zoeken 03.jpg


Fret gevonden, klein bedankje op zijn plaats

Heeft iemand je fretje gevonden, vraag dan beleefd of ze hem even willen vasthouden en ga je fretje zo snel mogelijk ophalen. Vergeet geen carrier mee te nemen. Een klein bloemetje als bedankje staat altijd vriendelijk.


Extra aantekening Amivedi:

WANNEER KUN JE EEN BEROEP DOEN OP AMIVEDI?

Je kunt contact opnemen met Amivedi als jouw huisdier vermist is of je een huisdier gevonden hebt. De vrijwilliger van Amivedi zal uw melding opnemen en deze op onze internetsite plaatsen. Ook kan onze vrijwilliger jouw de telefoonnummers geven van andere belangrijke meldpunten of instanties in je regio en je tips geven om jouw dier zo snel mogelijk terug te vinden of om de eigenaar van een gevonden dier te traceren.

Belangrijk om te weten:

•Gevonden dieren verblijven niet bij Amivedi. Zij gaan naar een dierenasiel, dierenarts of blijven bij de vinder. Een aantal dieren is alleen gesignaleerd en lopen nog op de vindplaats rond.

•Amivedi haalt gevonden dieren niet op, dit gebeurt in de meeste regio's door een dierenambulance.

•Een Amivedi vrijwilliger is niet 24/7 bereikbaar. Het kan zijn dat u een voicemail krijgt. Het is belangrijk om dan een bericht in te spreken zodat onze vrijwilliger contact met u kan opnemen. De vrijwilliger zal dit zo snel mogelijk doen maar in ieder geval binnen 24 uur.