Voeding: verschil tussen versies
(→Brokken) |
(→Het Waltham papje) |
||
Regel 117: | Regel 117: | ||
Er wordt veel over het waltham papje gesproken. Dit heet eigenlijk Convalescence support van Royal Canin. Dit zijn zakjes met dieetvoeding in poedervorm, alleen te verkrijgen bij de dierenarts. Dit is zeer hoogwaardige, energierijke voeding die erg makkelijk opneembaar is. Bedoeld voor dieren (honden/katten, maar ook fretten, ratten en reptielen) die erg verzwakt zijn, bijv. door een ernstige ziekte of operatie. Dit is voeding om ze weer op de been te krijgen, zodat ze dan weer over kunnen op normaal eten. Fretten vinden het over het algemeen heel erg lekker. Zo lekker dat er al over ‘waltham junks’ wordt gesproken. | Er wordt veel over het waltham papje gesproken. Dit heet eigenlijk Convalescence support van Royal Canin. Dit zijn zakjes met dieetvoeding in poedervorm, alleen te verkrijgen bij de dierenarts. Dit is zeer hoogwaardige, energierijke voeding die erg makkelijk opneembaar is. Bedoeld voor dieren (honden/katten, maar ook fretten, ratten en reptielen) die erg verzwakt zijn, bijv. door een ernstige ziekte of operatie. Dit is voeding om ze weer op de been te krijgen, zodat ze dan weer over kunnen op normaal eten. Fretten vinden het over het algemeen heel erg lekker. Zo lekker dat er al over ‘waltham junks’ wordt gesproken. | ||
− | [[Bestand:Waltham | + | [[Bestand:Waltham voorbeeld wiki.jpg|300px]] |
Bij fretjes wordt dit papje ook veel gebruikt om er medicijnen in toe te dienen. | Bij fretjes wordt dit papje ook veel gebruikt om er medicijnen in toe te dienen. |
Versie van 10 mrt 2013 om 14:04
Inhoud
Algemeen
Een fret is een obligate carnivoor. Dat wil zeggen dat zijn lichaam gemaakt is om bijna uitsluitend dierlijke materialen en hele prooidieren te verteren. De enige koolhydraten dat het kan verwerken zijn de al voor verteerde planten en fruit resten in het maag/darm kanaal van het prooidier. Plantaardige vezels kan je fret helemaal niet verteren. Daarbij heeft een fret een hoog metabolisme; een zeer snelle verbranding. Door dit alles stellen ze zeer hoge eisen aan hun voeding om gezond te blijven. Vaak komen voeding gerelateerde problemen en aandoeningen pas veel later tevoorschijn, soms na jaren.
Door onderzoek blijkt steeds meer dat natuurlijke voeding het beste lijkt te zijn voor je fret. Dat is dus op vers vlees basis, zonder toegevoegde koolhydraten, zoals granen (ook rijst), mais, biet etc.
Vlees en Prooi
Vanuit het oogpunt van je fret zijn hele prooidieren het beste. Deze bevatten alle benodigde voedingstoffen. Niet alle prooi is geschikt voor je fret. Ga er van uit dat je dier hetzelfde nodig heeft, wat zijn wilde broer, de bunzing zal eten. Een bunzing zal bijvoorbeeld geen koe vangen, dus rundvlees is dus niet zo geschikt. Alleen vlees is ook niet goed, dat is te eenzijdig. Je fret heeft organen (met inhoud) en botten nodig om een volledige voeding te krijgen. Vlees en prooi moet ook rauw aangeboden worden. Gekookt, gebakken oid geeft verlies van voedingsstoffen. Denk weer aan de bunzing, die loopt echt niet met een gasstel en een pan op de rug. Hele prooi eten heeft ook als voordeel dat het je fret bezighoudt, zijn kauwspieren goed ontwikkelt en het gebit gezond houdt. Bovendien vinden de meeste fretten het gewoon heerlijk.
Soms moeten fretjes vlees leren eten. Begin dat met kleine beetjes en kleine exemplaren. Probeer eens of het een stukje kipfilet lust, of koop een klein formaat KVV worstje en biedt een theelepeltje daarvan aan. Als je fretje het lekker vindt kun je de hoeveelheid uitbreiden. Als het zijn neus er voor optrekt, kun je het mengen met het voer dat hij tot dan toe gegeten heeft. Als je prooi wilt geven, begin dan eerst eens met een babymuisje. Als zelfs dat niet gegeten wordt, dan kun je het muisje nog in tweeën knippen. Zo komen de geuren meer naar buiten en dat zou je fret wel eens overheerlijk kunnen vinden. Als je fret het baby muisje goed accepteert, kun je overstappen naar een maatje groter, de fuzzy muis. Als muizen eten goed gaat kun je ook eens een baby rat proberen, of een babykonijn. Pas als het eten van kleine prooi goed gaat stap je over naar volwassen prooi of grotere dieren zoals gevogelte.
Sommige fretten hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaald prooidier of vleessmaak. Over het algemeen is een compleet opgegeten prooidier volledige voeding voor je fretje. Volwassen prooidieren hebben meer voedingswaarde dan babyprooi. Met name het calcium gehalte ligt te laag als er uitsluitend baby prooi gegeven wordt.
Vers vlees (KVV)
Wil je geen hele prooi geven, dan is er een alternatief op de markt in de vorm van Kant en klaar Verse Vleesvoeding (KVV) Dit zijn over het algemeen diepvries worsten met gemalen volledige voeding. Deze is in verschillende smaken en soorten te krijgen. Neem wel speciaal voor de fret bedoelde varianten. In kat en hond varianten kunnen stoffen zitten die niet goed voor je fret zijn en de aanwezige gemalen botjes zijn vaak groter, wat mogelijk vast kan komen te zitten in het gebit of de keel van de fret! Een nadeel van KVV is dat ze het niet hoeven te kauwen en dus niet gebit reinigend werkt. Voor fretjes die er gevoelig voor zijn kan dat tandvleesontstekingen geven. Ook is KVV vaak wat vetter dan hele prooi. Je fret kan er dan te dik door worden.
Bij KVV of prooidelen, zoals konijn en gevogelte, is het zaak om goed af te wisselen, zodat er geen tekorten ontstaan. Het geven van uitsluitend KVV wordt momenteel nog afgeraden. Het is nog niet duidelijk of je fretje dan wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Sommige fretjes zijn erg handig met het ‘ontwijken van de botjes’. Een calcium tekort ligt dan zeker op de loer. Maar ook als je diertje alles netjes opeet, is aanvulling met brokjes of volwassen prooidieren aan te raden.
Een aantal merken KVV met een voor fretten geschikte variant zijn: Carnibest, Haaks Barf en Tinlo.
Welke prooi is geschikt voor mijn fret?
Als eerste: VOER GEEN LEVENDE DIEREN!! Dat geeft helemaal geen meerwaarde voor je fret, het is zeer dieronvriendelijk en de meeste fretten kunnen een prooi niet fatsoenlijk doden en het loopt dus gevaar verwond te worden door het prooidier. Alle prooidieren zijn uitstekend diepvries te verkrijgen. Alle bevroren producten moeten wel ontdooit aan de fret gegeven worden! Laat KVV in de koelkast ontdooien. Een hele prooi kunt u ook ontdooien door het zo’n 20 minuten in heet water te leggen.
- knaagdieren (muis, rat, hamster), konijn en haas
- gevogelte zoals kwartel, duif, kip, patrijs, fazant, eend
- zoetwatervis. Niet alle fretten lusten dit en alleen ter afwisseling.
Voor KVV geldt de worsten van bovenstaande diersoorten, waarvan kip de vetste en konijn de magerste variant is.
Snacks
Er zijn een aantal verantwoorde snacks, waar veel fretten dol op zijn. Deze mogen best gegeven worden, maar tellen niet als maaltijd omdat het te weinig voedingswaarde heeft.
- eendagskuikens
- insecten en wormen. Vooral wasmotlarven en moriowormen zijn erg geliefd. Meelwormen mogen ALLEEN ge(vries)droogd gegeven worden. Dit vanwege de schade die levende exemplaren in de ingewanden kunnen aanrichten. Sommige fretten zijn gek op slakken. Pas op met krekels en sprinkhanen, die hebben haken aan de achterpoten.
- rauwe eidooier. Eiwit is schadelijk!
- reepje kipfilet.
Waar kan ik prooi en KVV krijgen?
Er zijn in heel Nederland verschillende bedrijven die prooi en KVV verkopen. Sommige dierenspeciaalzaken hebben het ook in hun assortiment. Bij het hoofdstuk Nuttige adressen vind je een paar verkooppunten.
FABEL 1: Je fret wordt absoluut niet agressief of bijterig door het geven van vlees en/of prooi!! Wel kunnen ze erg enthousiast en gericht worden op de prooi, gewoon omdat ze het heel erg lekker vinden.
FABEL 2: Fretten krijgen wormen als ze rauw vlees eten.
Een fret is helemaal niet gevoelig voor het krijgen van wormen. U hoeft uw fretje normaal gesproken ook niet te ontwormen. Doe dat alleen op advies van een goede (frettenervaren) dierenarts. Veel ontwormingsmiddelen kunnen de darmen van het fretje beschadigen!
WAARSCHUWING 1: Geef een fret nooit rauw varkensvlees!! Dit kan mogelijk het Aujeszky virus bevatten. Dit is dodelijk voor je fretje.
WAARSCHUWING 2: Geef nooit gekookte, gebakken of anders verhitte botjes aan je fret!! Deze kunnen niet verteerd worden en versplinteren. Dit kan zorgen voor perforatie en ernstige verstopping van de ingewanden, met alle nare gevolgen van dien.
WAARSCHUWING 3 : Geef je fret nooit rozijntjes, fruit, groente of kaas als snack! Dit kunnen ze niet verteren en ze kunnen er zelfs een verstopping van krijgen (met een operatie door de dierenarts tot gevolg). Veel fretten vinden het wel erg lekker!
Brokken
Zijn brokken dan slecht? Nee als het verantwoorde frettenbrokken zijn, absoluut niet. Er bestaan wel slechte brokken voor je fret.
In een brok zit vlees en dierlijke bijproducten. Vaak wordt er ook een deel vis toegevoegd. Om een brokje te kunnen persen zullen er echter ook plantaardige materialen nodig zijn. Veelal granen, mais, biet. Om brokken houdbaar te maken moet het verhit worden, waardoor er voedingstoffen verloren gaan. Deze moeten er dan weer bijgevoegd worden. Dierlijke bijproducten kan van alles zijn. Denk aan bot, veren, haren, nagels, snavels, graten etc. Soms worden er smaak, geur, kleur en conservering middelen toegevoegd.
Een GOEDE frettenbrok heeft als hoofdbestanddeel vlees en dierlijke producten en zo min mogelijk plantaardig materiaal. Het eiwit en vet gehalte moet voldoende hoog zijn( 30-40% dierlijke eiwitten en 20-25% dierlijk vet) en makkelijk verteerbaar, dus van hoogwaardige kwaliteit. Ook de mineralen moeten aan bepaalde hoeveelheden voldoen, zo is taurine erg belangrijk (voor het hart) en de calcium-fosfor verhouding. Over het algemeen zijn de meeste bij dierenwinkels verkrijgbare brokken niet geschikt voor fretten, ook al staat er zo’n mooi plaatje van je lievelingsdier voorop. Duidelijk mag zijn dat brokken voor honden en de meeste kattenbrokken helemaal niet voldoen.
Brokken hebben als voordeel dat het makkelijk is. Het blijft lang goed, neemt geen ruimte in je vriezer of koelkast in, is goedkoper dan vlees. Daarnaast hoef je je niet bezig te houden met voedingswaardes en je hoeft er geen voedingstijden op na te houden. Sterker nog, als je fretje brokken eet, moet het daar onbeperkt beschikking over hebben. Door de snelle verbranding eet een fretje gedurende de dag en nacht van de brokjes. Een andere overweging om brokjes te geven kan zijn dat je geen andere dieren aan je fret wilt geven. Bedenk echter wel dat je met het in huis halen van een fret een echte carnivoor onderdak hebt gegeven.
Er bestaat een vermoeden dat fretjes die op brokvoeding staan wel gevoeliger worden voor bepaalde aandoeningen, zoals Insulinomen (alvleesklier kanker- dit komt omdat er langdurig een verhoogde productie van insuline geweest is door de aanwezige koolhydraten).
Wil je toch graag brokvoeding geven aan je fret, voel je dan niet schuldig. Dat is een persoonlijke overweging. Houd je bij de meest geschikte merken zoals: Totally Ferret, Orijen of Hills Kitten kip, waarvan de Totally Ferret voorlopig nog het voorkeursmerk is.
Zorg dat een fretje dat brokjes eet altijd over voldoende vers water beschikt en ververs het dagelijks!
Het Waltham papje
Er wordt veel over het waltham papje gesproken. Dit heet eigenlijk Convalescence support van Royal Canin. Dit zijn zakjes met dieetvoeding in poedervorm, alleen te verkrijgen bij de dierenarts. Dit is zeer hoogwaardige, energierijke voeding die erg makkelijk opneembaar is. Bedoeld voor dieren (honden/katten, maar ook fretten, ratten en reptielen) die erg verzwakt zijn, bijv. door een ernstige ziekte of operatie. Dit is voeding om ze weer op de been te krijgen, zodat ze dan weer over kunnen op normaal eten. Fretten vinden het over het algemeen heel erg lekker. Zo lekker dat er al over ‘waltham junks’ wordt gesproken.
Bij fretjes wordt dit papje ook veel gebruikt om er medicijnen in toe te dienen.