Voeding: verschil tussen versies

Uit Frettenvraagbaak Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Brokken)
(Het Waltham papje)
 
(21 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 6: Regel 6:
 
Een fret is een obligate carnivoor. Dat wil zeggen dat zijn lichaam gemaakt is om bijna uitsluitend dierlijke materialen en hele prooidieren  te verteren. De enige koolhydraten dat het kan verwerken zijn de al voor verteerde planten en fruit resten in het maag/darm kanaal van het prooidier. Plantaardige vezels kan je fret helemaal niet verteren. Daarbij heeft een fret een hoog metabolisme; een zeer snelle verbranding. Door dit alles stellen ze zeer hoge eisen aan hun voeding om gezond te blijven.  Vaak komen voeding gerelateerde problemen en aandoeningen pas veel later tevoorschijn, soms na jaren.
 
Een fret is een obligate carnivoor. Dat wil zeggen dat zijn lichaam gemaakt is om bijna uitsluitend dierlijke materialen en hele prooidieren  te verteren. De enige koolhydraten dat het kan verwerken zijn de al voor verteerde planten en fruit resten in het maag/darm kanaal van het prooidier. Plantaardige vezels kan je fret helemaal niet verteren. Daarbij heeft een fret een hoog metabolisme; een zeer snelle verbranding. Door dit alles stellen ze zeer hoge eisen aan hun voeding om gezond te blijven.  Vaak komen voeding gerelateerde problemen en aandoeningen pas veel later tevoorschijn, soms na jaren.
  
Door onderzoek blijkt steeds meer dat natuurlijke voeding het beste lijkt te zijn voor je fret. Dat is dus op vers vlees basis, zonder toegevoegde koolhydraten, zoals granen (ook rijst), mais, biet etc.
+
Door onderzoek blijkt steeds meer dat natuurlijke voeding het beste lijkt te zijn voor je fret. Dat is dus op vers vlees basis, zonder toegevoegde koolhydraten, zoals granen (ook rijst), mais, biet etc...
 +
 
 +
Helaas is het momenteel zo dat we vers vlees en prooi zeer afraden, aangezien er op grote schaal het nieuwe gemuteerde frettencoronavirus voorkomt. Dit virus veroorzaakt een hogere gevoeligheid voor allerlei besmettingen door bacteriën, virussen en parasieten door een gebrekkig immuunsysteem. Aangezien een rauw product praktisch altijd enige vorm van verontreiniging bij zich draagt en er zeker veel merken rauwe diervoeding met kwalijke bacteriën en parasieten in de omloop zijn, is het niet raadzaam om dit aan de fret te geven. Dat geldt voor alle rauw producten; ook een eitje of stukje kipfilet. Een fretje wat in aanraking is geweest met het eerder genoemde frettencoronavirus kan er ernstig ziek van worden en zelfs door overlijden.
  
 
==Vlees en Prooi==
 
==Vlees en Prooi==
  
 +
In verband met de huidige stand van zaken rondom de besmetting van een nieuw Corona virus onder de fretten, willen wij momenteel het voeren van alle rauwe producten ten zeerste afraden. De afgelopen paar jaar zijn er al honderden fretten ernstig ziek geworden en ook velen overleden aan zeer ziekmakende bacteriën, welke hoogstwaarschijnlijk vanuit rauwe vleesproducten en prooi binnengekomen zijn. Doordat het Corona virus de immuniteit van de fretten om zeep helpt, zijn ze bijzonder vatbaar voor de altijd aanwezige bacteriën en andere pathogenen in rauwe voeding. Zij kunnen het niet handelen en worden er ernstig ziek van, met regelmatig de dood tot gevolg. 
 +
Meer gedetailleerde informatie is te vinden op http://werkgroep-fret.nl
  
 +
Op dit moment is het geven van een hoogwaardige brokvoeding het veiligst, ondanks dat je fret een obligate carnivoor is. Er zijn een aantal merken kattenbrokjes welke voor 80-90% uit vlees en dierlijke grondstoffen bestaan. Deze zijn zeer geschikt om aan fretjes te geven.
  
Vanuit het oogpunt van je fret zijn hele prooidieren het beste. Deze bevatten alle benodigde voedingstoffen. Niet alle prooi is geschikt voor je fret. Ga er van uit dat je dier hetzelfde nodig heeft, wat zijn wilde broer, de bunzing zal eten. Een bunzing zal bijvoorbeeld geen koe vangen, dus rundvlees is dus niet zo geschikt. Alleen vlees is ook niet goed, dat is te eenzijdig. Je fret heeft organen (met inhoud) en botten nodig om een volledige voeding te krijgen. Vlees en prooi moet ook rauw aangeboden worden. Gekookt, gebakken oid geeft verlies van voedingsstoffen. Denk weer aan de bunzing, die loopt echt niet met een gasstel en een pan op de rug. Hele prooi eten heeft ook als voordeel dat het je fret bezighoudt, zijn kauwspieren goed ontwikkelt en het gebit gezond houdt. Bovendien vinden de meeste fretten het gewoon heerlijk.
+
Ook het geven van rauwe snacks is niet verstandig op dit moment. Wil je je diertje graag verwennen met een lekker hapje tussendoor of iets geven ter beloning zijn er genoeg verantwoorde snacks. Denk aan een gekookt eitje, goed doorgekookte stukjes vlees (zonder zout en specerijen!), Cosma snacks, Orijen Cat snacks, zalm/vis olie of een brokje van een ander merk dan je gebruikelijk geeft (bijv Ziwipeak)
  
Soms moeten fretjes vlees leren eten. Begin dat met kleine beetjes en kleine exemplaren. Probeer eens of het een stukje kipfilet lust, of koop een klein formaat KVV worstje en biedt een theelepeltje daarvan aan. Als je fretje het lekker vindt kun je de hoeveelheid uitbreiden. Als het zijn neus er voor optrekt, kun je het mengen met het voer dat hij tot dan toe gegeten heeft.
 
Als je prooi wilt geven, begin dan eerst eens met een babymuisje. Als zelfs dat niet gegeten wordt, dan kun je het muisje nog in tweeën knippen. Zo komen de geuren meer naar buiten en dat zou je fret wel eens overheerlijk kunnen vinden. Als je fret het baby muisje goed accepteert, kun je overstappen naar een maatje groter, de fuzzy muis. Als muizen eten goed gaat kun je ook eens een baby rat proberen, of een babykonijn. Pas als het eten van kleine prooi goed gaat stap je over naar volwassen prooi of grotere dieren zoals gevogelte.
 
  
Sommige fretten hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaald prooidier of vleessmaak. Over het algemeen is een compleet opgegeten prooidier volledige voeding voor je fretje. Volwassen prooidieren hebben meer voedingswaarde dan babyprooi. Met name het calcium gehalte ligt te laag als er uitsluitend baby prooi gegeven wordt.
 
  
  
====Vers vlees (KVV)====
 
  
Wil je geen hele prooi geven, dan is er een alternatief op de markt in de vorm van Kant en klaar Verse Vleesvoeding (KVV) Dit zijn over het algemeen diepvries worsten met gemalen volledige voeding. Deze is in verschillende smaken en soorten te krijgen. Neem wel speciaal voor de fret bedoelde varianten. In kat en hond varianten kunnen stoffen zitten die niet goed voor je fret zijn en de aanwezige gemalen botjes zijn vaak groter, wat mogelijk vast kan komen te zitten in het gebit of de keel van de fret! Een nadeel van KVV is dat ze het niet hoeven te kauwen en dus niet gebit reinigend werkt. Voor fretjes die er gevoelig voor zijn kan dat tandvleesontstekingen geven. Ook is KVV vaak wat vetter dan hele prooi. Je fret kan er dan te dik door worden.
 
  
 +
'''WAARSCHUWING  1:''' Geef een fret nooit rauw varkensvlees. Dit kan mogelijk het Aujeszky virus bevatten. Dit is dodelijk voor je fretje.
  
  
Bij KVV of prooidelen, zoals konijn en gevogelte, is het zaak om goed af te wisselen, zodat er geen tekorten ontstaan. Het geven van uitsluitend KVV wordt momenteel nog afgeraden. Het is nog niet duidelijk of je fretje dan wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Sommige fretjes zijn erg handig met het ‘ontwijken van de botjes’. Een calcium tekort ligt dan zeker op de loer. Maar ook als je diertje alles netjes opeet, is aanvulling met brokjes of volwassen prooidieren aan te raden.
 
 
Een aantal merken KVV met een voor fretten geschikte variant zijn: Carnibest, Haaks Barf en Tinlo.
 
  
====Welke prooi is geschikt voor mijn fret?====
+
'''WAARSCHUWING 2''': Geef nooit gekookte, gebakken of anders verhitte botjes aan je fret. Deze kunnen niet verteerd worden en versplinteren. Dit kan zorgen voor perforatie en ernstige verstopping van de ingewanden, met alle nare gevolgen van dien.
  
  
  
Als eerste: VOER GEEN LEVENDE  DIEREN!!  Dat geeft helemaal geen meerwaarde voor je fret, het is zeer dieronvriendelijk en de meeste fretten kunnen een prooi niet fatsoenlijk doden en het loopt dus gevaar verwond te worden door het prooidier. Alle prooidieren zijn uitstekend diepvries te verkrijgen. Alle bevroren producten moeten wel ontdooit aan de fret gegeven worden! Laat KVV in de koelkast ontdooien. Een hele prooi kunt u ook ontdooien door het zo’n 20 minuten in heet water te leggen.
+
'''WAARSCHUWING 3''' : '''Geef je fret nooit rozijntjes, fruit, groente of kaas als snack '''Dit kunnen ze niet verteren en ze kunnen er zelfs een verstopping van krijgen (met een operatie door de dierenarts tot gevolg). Veel fretten vinden het wel erg lekker.
  
 +
==Brokken==
  
  
*knaagdieren (muis, rat, hamster), konijn en haas
 
  
*gevogelte zoals kwartel, duif, kip, patrijs, fazant, eend
+
Zijn brokken slecht? Nee als het verantwoorde brokken zijn, absoluut niet. Er bestaan ''wel'' slechte brokken voor je fret.
  
*zoetwatervis. Niet alle fretten lusten dit en alleen ter afwisseling.
+
In een brok zit vlees en dierlijke bijproducten. Vaak wordt er ook een deel vis toegevoegd. Om een brokje te kunnen persen zullen er echter ook plantaardige materialen nodig zijn. Veelal granen, mais, biet. Om brokken houdbaar te maken moet het verhit worden, waardoor er voedingstoffen verloren gaan. Deze moeten er dan weer bijgevoegd worden. Dierlijke bijproducten kan van alles zijn. Denk aan bot, veren, haren, nagels, snavels, graten etc. Soms worden er smaak, geur, kleur en conservering middelen toegevoegd.
 
 
 
 
 
 
Voor KVV geldt de worsten van bovenstaande diersoorten, waarvan kip de vetste en konijn de magerste variant is.
 
 
 
====Snacks====
 
 
 
 
 
Er zijn een aantal verantwoorde snacks, waar veel fretten dol op zijn. Deze mogen best gegeven worden, maar tellen niet als maaltijd omdat het te weinig voedingswaarde heeft.
 
 
 
*eendagskuikens
 
 
 
*insecten en wormen. Vooral wasmotlarven en moriowormen zijn erg geliefd. Meelwormen mogen  ALLEEN ge(vries)droogd gegeven worden. Dit vanwege de schade die levende exemplaren in de ingewanden kunnen aanrichten. Sommige fretten zijn gek op slakken. Pas op met krekels en sprinkhanen, die hebben haken aan de achterpoten.
 
 
 
*rauwe eidooier. Eiwit is schadelijk!
 
 
 
*reepje kipfilet.
 
 
 
 
 
 
 
====Waar kan ik prooi en KVV krijgen?====
 
  
 +
Een GOEDE frettenbrok heeft als hoofdbestanddeel vlees en dierlijke producten en zo min mogelijk plantaardig materiaal. Het eiwit en vet gehalte moet voldoende hoog zijn( 30-40% dierlijke eiwitten en 20-25% dierlijk vet) en makkelijk verteerbaar, dus van hoogwaardige kwaliteit. Ook de mineralen moeten aan bepaalde hoeveelheden voldoen, zo is taurine erg belangrijk (voor het hart) en de calcium-fosfor verhouding. Over het algemeen zijn de meeste bij dierenwinkels verkrijgbare brokken niet geschikt voor fretten, ook al staat er zo’n mooi plaatje van je lievelingsdier voorop. Duidelijk mag zijn dat brokken voor honden en de meeste kattenbrokken helemaal niet voldoen, wat eigenlijk ook geld voor brokken met een fret op de verpakking.
  
  
Er zijn in heel Nederland verschillende bedrijven die prooi en KVV verkopen. Sommige  dierenspeciaalzaken hebben het ook in hun assortiment. Bij het hoofdstuk [[Nuttige adressen]] vind je een paar verkooppunten.
+
Brokken hebben als voordeel dat het makkelijk is. Het blijft lang goed, neemt geen ruimte in je vriezer of koelkast in, is goedkoper dan vlees. Daarnaast hoef je je niet bezig te houden met voedingswaardes en je hoeft er geen voedingstijden op na te houden. Sterker nog, als je fretje brokken eet, moet het daar onbeperkt beschikking over hebben. Door de snelle verbranding eet een fretje gedurende de dag en nacht van de brokjes. Een andere overweging om brokjes te geven kan zijn dat je geen andere dieren aan je fret wilt geven. Bovendien is het geven van brokjes erg hygiënisch en kan het vanuit dat oogpunt zelfs noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij ziekte en/of behandeling van de verzorger. Op dit moment wordt het geven van brokjes juist aangeraden in verband met de voedselveiligheid van de rauwe vleesproducten en prooidieren.
 
 
 
 
 
 
'''FABEL 1''': Je fret wordt absoluut niet agressief of bijterig door het geven van vlees en/of prooi!! Wel kunnen ze erg enthousiast en gericht worden op de prooi, gewoon omdat ze het heel erg lekker vinden.
 
 
 
 
 
 
 
'''FABEL 2: '''Fretten krijgen wormen als ze rauw vlees eten.
 
 
 
Een fret is helemaal niet gevoelig voor het krijgen van wormen. U hoeft uw fretje normaal gesproken ook niet te ontwormen. Doe dat alleen op advies van een goede (frettenervaren) dierenarts. Veel ontwormingsmiddelen kunnen de darmen van het fretje beschadigen!
 
 
 
 
 
 
 
'''WAARSCHUWING  1:''' Geef een fret nooit rauw varkensvlees!! Dit kan mogelijk het Aujeszky virus bevatten. Dit is dodelijk voor je fretje.
 
 
 
 
 
 
 
'''WAARSCHUWING 2''': Geef nooit gekookte, gebakken of anders verhitte botjes aan je fret!! Deze kunnen niet verteerd worden en versplinteren. Dit kan zorgen voor perforatie en ernstige verstopping van de ingewanden, met alle nare gevolgen van dien.  
 
 
 
 
 
 
 
'''WAARSCHUWING 3''' : '''Geef je fret nooit rozijntjes, fruit, groente of kaas als snack! '''Dit kunnen ze niet verteren en ze kunnen er zelfs een verstopping van krijgen (met een operatie door de dierenarts tot gevolg). Veel fretten vinden het wel erg lekker!
 
 
 
==Brokken==
 
 
 
 
 
 
 
Zijn brokken dan slecht? Nee als het verantwoorde frettenbrokken zijn, absoluut niet. Er bestaan ''wel'' slechte brokken voor je fret.
 
 
 
In een brok zit vlees en dierlijke bijproducten. Vaak wordt er ook een deel vis toegevoegd. Om een brokje te kunnen persen zullen er echter ook plantaardige materialen nodig zijn. Veelal granen, mais, biet. Om brokken houdbaar te maken moet het verhit worden, waardoor er voedingstoffen verloren gaan. Deze moeten er dan weer bijgevoegd worden. Dierlijke bijproducten kan van alles zijn. Denk aan bot, veren, haren, nagels, snavels, graten etc. Soms worden er smaak, geur, kleur en conservering middelen toegevoegd.
 
  
Een GOEDE frettenbrok heeft als hoofdbestanddeel vlees en dierlijke producten en zo min mogelijk plantaardig materiaal. Het eiwit en vet gehalte moet voldoende hoog zijn( 30-40% dierlijke eiwitten en 20-25% dierlijk vet) en makkelijk verteerbaar, dus van hoogwaardige kwaliteit. Ook de mineralen moeten aan bepaalde hoeveelheden voldoen, zo is taurine erg belangrijk (voor het hart) en de calcium-fosfor verhouding. Over het algemeen zijn de meeste bij dierenwinkels verkrijgbare brokken niet geschikt voor fretten, ook al staat er zo’n mooi plaatje van je lievelingsdier voorop. Duidelijk mag zijn dat brokken voor honden en de meeste kattenbrokken helemaal niet voldoen.
+
Bedenk echter wel dat je met het in huis halen van een fret een echte carnivoor onderdak hebt gegeven. Wees dus extra oplettend met het uitzoeken van de juiste brokjes, om je fretje lang gezond te houden.
  
 +
Er bestaat een vermoeden dat fretjes die op brokvoeding staan wel gevoeliger worden voor bepaalde aandoeningen, zoals Insulinomen (alvleesklier tumoren- dit komt mede omdat er langdurig een verhoogde productie van insuline geweest is door de aanwezige koolhydraten). Ook gebit problemen en -verontreiniging komt eerder en vaker voor bij het voeren van brokjes. Deze problemen staan echter geheel niet in verhouding met de zeer ernstige en vaak dodelijke besmettingen die via de huidige rauwe voeding opgedaan kan worden. Insulinomen en tandproblemen zijn zeer goed behandelbaar, mits tijdig opgemerkt. Besmetting met gevaarlijke bacteriën is dat tot op heden niet. Daarnaast gaat de kwaliteit van brokjes steeds verder omhoog en zijn er steeds meer brokjes met slechts een laag aandeel in koolhydraten op de markt.
  
Brokken hebben als voordeel dat het makkelijk is. Het blijft lang goed, neemt geen ruimte in je vriezer of koelkast in, is goedkoper dan vlees. Daarnaast hoef je je niet bezig te houden met voedingswaardes en je hoeft er geen voedingstijden op na te houden. Sterker nog, als je fretje brokken eet, moet het daar onbeperkt beschikking over hebben. Door de snelle verbranding eet een fretje gedurende de dag en nacht van de brokjes. Een andere overweging om brokjes te geven kan zijn dat je geen andere dieren aan je fret wilt geven. Bedenk echter wel dat je met het in huis halen van een fret een echte carnivoor onderdak hebt gegeven.
 
  
Er bestaat een vermoeden dat fretjes die op brokvoeding staan wel gevoeliger worden voor bepaalde aandoeningen, zoals Insulinomen (alvleesklier kanker- dit komt omdat er langdurig een verhoogde productie van insuline geweest is door de aanwezige koolhydraten).
+
Momenteel lijken de meest geschikte brokjes voor de fret die van de merken Orijen (Cat&kitten en Regional Red), Thrive Premium Plus 90% kip en Ziwipeak te zijn. Andere merken die je eventueel in overweging zou kunnen nemen zijn: Power of Nature (Fees Favorite of Meadowland), Wildcat Etosha, Markus MÜhle Beutenah, Feringa Kat koudgeperst (!) kip of kalkoen. Eventueel zouden Applaws kitten en Hill's Vetessential kitten kip ook nog een keuze kunnen zijn, alhoewel iets minder geschikt voor de fret. Daarnaast adviseert De Frettenkliniek ook Virbac HPM pre-neutered baby cat. Ondanks dat deze wat meer koolhydraten bevat, wordt deze voeding zeer goed door de fretten verdragen en gegeten. Sterker nog, fretjes met maagdarm aandoeningen doen het op deze voeding beter dan op de hoogwaardige vleesbrokjes. Daarnaast zijn deze brokjes iets zachter. Daardoor is er van deze brokjes zeer makkelijk een pap te maken of kunnen ze  geweekt worden, voor fretjes met middenoor of gebit problemen.
  
 +
Kijk goed naar je fretje en overleg eventueel met de dierenarts om te beslissen welk type brokjes voor jouw fretje het meest geschikt lijkt. Als je fret een slechte eter is en moeite heeft om een gezond gewicht vast te houden is het belangrijk een voeding te kiezen die de fret graag eet.
  
Wil je toch graag brokvoeding geven aan je fret, voel je dan niet schuldig. Dat is een persoonlijke overweging. Houd je bij de meest geschikte merken zoals: Totally Ferret, Orijen of Hills Kitten kip, waarvan de Totally Ferret voorlopig nog het voorkeursmerk is.
 
  
  
Zorg dat een fretje dat brokjes eet altijd over voldoende vers water beschikt en ververs het dagelijks!
+
Zorg dat een fretje dat brokjes eet altijd over voldoende vers water beschikt en ververs het dagelijks! In de praktijk blijkt dat fretten die alleen een waterflesje ter beschikking hebben, vaak te weinig vocht binnen krijgen. Uit een waterschaaltje drinken ze beter. Maakt je fretje er een waterballet van in de kooi kun je er voor kiezen een speciaal anti-kiep bakje neer te zetten. Deze maken het tevens lastiger om water uit te scheppen. je kunt er ook voor kiezen om in de speelruimte een waterschaal neer te zetten, met eventueel een zeiltje er onder om de vloer droog te houden. Een waterfontein nodigt ook uit tot drinken. Reinig waterschalen en drinkfonteinen ook dagelijks, aangezien deze een broedplaats voor bacteriën kunnen worden bij slechte hygiëne.
  
==Het Waltham papje==
+
==Royal Canin Recovery Liquid==
  
  
Er wordt veel over het waltham papje gesproken. Dit heet eigenlijk Convalescence support van Royal Canin. Dit zijn zakjes met dieetvoeding in poedervorm, alleen te verkrijgen bij de dierenarts. Dit is zeer hoogwaardige, energierijke voeding die erg makkelijk opneembaar is. Bedoeld voor dieren (honden/katten, maar ook fretten, ratten en reptielen) die erg verzwakt zijn, bijv. door een ernstige ziekte of operatie. Dit is voeding om ze weer op de been te krijgen, zodat ze dan weer over kunnen op normaal eten. Fretten vinden het over het algemeen heel erg lekker. Zo lekker dat er al over ‘waltham junks’ wordt gesproken.
+
Er wordt nog veel over het waltham papje gesproken. Dit is helaas niet meer verkrijgbaar.
  
[[Bestand:Waltham 3.jpg|300px]]
+
Als vervanger is voor fretjes de Recovery Liquid zeer geschikt. Het is kant en klare vloeibare voeding in flesjes, bedoeld voor zieke en herstellende dieren die slecht of helemaal geen gewone voeding kunnen eten. De Recovery Liquid is uitstekend als volledig vervangende voeding voor je zieke fret, als aanvullende voeding of om er medicijnen in toe te dienen. De meeste fretten vinden het smakelijk. Het is zeer geconcentreerd, dus je fret hoeft er maar weinig van te eten.
  
Bij fretjes wordt dit papje ook veel gebruikt om er medicijnen in toe te dienen.
+
Een geopend flesje is erg kort houdbaar in de koelkast; 48 uur. De voeding kan in porties verdeeld in de vriezer bewaard worden, bijvoorbeeld in een ijsblokjes zakje/bakje.

Huidige versie van 5 feb 2022 om 13:14


Algemeen

Een fret is een obligate carnivoor. Dat wil zeggen dat zijn lichaam gemaakt is om bijna uitsluitend dierlijke materialen en hele prooidieren te verteren. De enige koolhydraten dat het kan verwerken zijn de al voor verteerde planten en fruit resten in het maag/darm kanaal van het prooidier. Plantaardige vezels kan je fret helemaal niet verteren. Daarbij heeft een fret een hoog metabolisme; een zeer snelle verbranding. Door dit alles stellen ze zeer hoge eisen aan hun voeding om gezond te blijven. Vaak komen voeding gerelateerde problemen en aandoeningen pas veel later tevoorschijn, soms na jaren.

Door onderzoek blijkt steeds meer dat natuurlijke voeding het beste lijkt te zijn voor je fret. Dat is dus op vers vlees basis, zonder toegevoegde koolhydraten, zoals granen (ook rijst), mais, biet etc...

Helaas is het momenteel zo dat we vers vlees en prooi zeer afraden, aangezien er op grote schaal het nieuwe gemuteerde frettencoronavirus voorkomt. Dit virus veroorzaakt een hogere gevoeligheid voor allerlei besmettingen door bacteriën, virussen en parasieten door een gebrekkig immuunsysteem. Aangezien een rauw product praktisch altijd enige vorm van verontreiniging bij zich draagt en er zeker veel merken rauwe diervoeding met kwalijke bacteriën en parasieten in de omloop zijn, is het niet raadzaam om dit aan de fret te geven. Dat geldt voor alle rauw producten; ook een eitje of stukje kipfilet. Een fretje wat in aanraking is geweest met het eerder genoemde frettencoronavirus kan er ernstig ziek van worden en zelfs door overlijden.

Vlees en Prooi

In verband met de huidige stand van zaken rondom de besmetting van een nieuw Corona virus onder de fretten, willen wij momenteel het voeren van alle rauwe producten ten zeerste afraden. De afgelopen paar jaar zijn er al honderden fretten ernstig ziek geworden en ook velen overleden aan zeer ziekmakende bacteriën, welke hoogstwaarschijnlijk vanuit rauwe vleesproducten en prooi binnengekomen zijn. Doordat het Corona virus de immuniteit van de fretten om zeep helpt, zijn ze bijzonder vatbaar voor de altijd aanwezige bacteriën en andere pathogenen in rauwe voeding. Zij kunnen het niet handelen en worden er ernstig ziek van, met regelmatig de dood tot gevolg. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op http://werkgroep-fret.nl

Op dit moment is het geven van een hoogwaardige brokvoeding het veiligst, ondanks dat je fret een obligate carnivoor is. Er zijn een aantal merken kattenbrokjes welke voor 80-90% uit vlees en dierlijke grondstoffen bestaan. Deze zijn zeer geschikt om aan fretjes te geven.

Ook het geven van rauwe snacks is niet verstandig op dit moment. Wil je je diertje graag verwennen met een lekker hapje tussendoor of iets geven ter beloning zijn er genoeg verantwoorde snacks. Denk aan een gekookt eitje, goed doorgekookte stukjes vlees (zonder zout en specerijen!), Cosma snacks, Orijen Cat snacks, zalm/vis olie of een brokje van een ander merk dan je gebruikelijk geeft (bijv Ziwipeak)




WAARSCHUWING 1: Geef een fret nooit rauw varkensvlees. Dit kan mogelijk het Aujeszky virus bevatten. Dit is dodelijk voor je fretje.


WAARSCHUWING 2: Geef nooit gekookte, gebakken of anders verhitte botjes aan je fret. Deze kunnen niet verteerd worden en versplinteren. Dit kan zorgen voor perforatie en ernstige verstopping van de ingewanden, met alle nare gevolgen van dien.


WAARSCHUWING 3 : Geef je fret nooit rozijntjes, fruit, groente of kaas als snack Dit kunnen ze niet verteren en ze kunnen er zelfs een verstopping van krijgen (met een operatie door de dierenarts tot gevolg). Veel fretten vinden het wel erg lekker.

Brokken

Zijn brokken slecht? Nee als het verantwoorde brokken zijn, absoluut niet. Er bestaan wel slechte brokken voor je fret.

In een brok zit vlees en dierlijke bijproducten. Vaak wordt er ook een deel vis toegevoegd. Om een brokje te kunnen persen zullen er echter ook plantaardige materialen nodig zijn. Veelal granen, mais, biet. Om brokken houdbaar te maken moet het verhit worden, waardoor er voedingstoffen verloren gaan. Deze moeten er dan weer bijgevoegd worden. Dierlijke bijproducten kan van alles zijn. Denk aan bot, veren, haren, nagels, snavels, graten etc. Soms worden er smaak, geur, kleur en conservering middelen toegevoegd.

Een GOEDE frettenbrok heeft als hoofdbestanddeel vlees en dierlijke producten en zo min mogelijk plantaardig materiaal. Het eiwit en vet gehalte moet voldoende hoog zijn( 30-40% dierlijke eiwitten en 20-25% dierlijk vet) en makkelijk verteerbaar, dus van hoogwaardige kwaliteit. Ook de mineralen moeten aan bepaalde hoeveelheden voldoen, zo is taurine erg belangrijk (voor het hart) en de calcium-fosfor verhouding. Over het algemeen zijn de meeste bij dierenwinkels verkrijgbare brokken niet geschikt voor fretten, ook al staat er zo’n mooi plaatje van je lievelingsdier voorop. Duidelijk mag zijn dat brokken voor honden en de meeste kattenbrokken helemaal niet voldoen, wat eigenlijk ook geld voor brokken met een fret op de verpakking.


Brokken hebben als voordeel dat het makkelijk is. Het blijft lang goed, neemt geen ruimte in je vriezer of koelkast in, is goedkoper dan vlees. Daarnaast hoef je je niet bezig te houden met voedingswaardes en je hoeft er geen voedingstijden op na te houden. Sterker nog, als je fretje brokken eet, moet het daar onbeperkt beschikking over hebben. Door de snelle verbranding eet een fretje gedurende de dag en nacht van de brokjes. Een andere overweging om brokjes te geven kan zijn dat je geen andere dieren aan je fret wilt geven. Bovendien is het geven van brokjes erg hygiënisch en kan het vanuit dat oogpunt zelfs noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij ziekte en/of behandeling van de verzorger. Op dit moment wordt het geven van brokjes juist aangeraden in verband met de voedselveiligheid van de rauwe vleesproducten en prooidieren.

Bedenk echter wel dat je met het in huis halen van een fret een echte carnivoor onderdak hebt gegeven. Wees dus extra oplettend met het uitzoeken van de juiste brokjes, om je fretje lang gezond te houden.

Er bestaat een vermoeden dat fretjes die op brokvoeding staan wel gevoeliger worden voor bepaalde aandoeningen, zoals Insulinomen (alvleesklier tumoren- dit komt mede omdat er langdurig een verhoogde productie van insuline geweest is door de aanwezige koolhydraten). Ook gebit problemen en -verontreiniging komt eerder en vaker voor bij het voeren van brokjes. Deze problemen staan echter geheel niet in verhouding met de zeer ernstige en vaak dodelijke besmettingen die via de huidige rauwe voeding opgedaan kan worden. Insulinomen en tandproblemen zijn zeer goed behandelbaar, mits tijdig opgemerkt. Besmetting met gevaarlijke bacteriën is dat tot op heden niet. Daarnaast gaat de kwaliteit van brokjes steeds verder omhoog en zijn er steeds meer brokjes met slechts een laag aandeel in koolhydraten op de markt.


Momenteel lijken de meest geschikte brokjes voor de fret die van de merken Orijen (Cat&kitten en Regional Red), Thrive Premium Plus 90% kip en Ziwipeak te zijn. Andere merken die je eventueel in overweging zou kunnen nemen zijn: Power of Nature (Fees Favorite of Meadowland), Wildcat Etosha, Markus MÜhle Beutenah, Feringa Kat koudgeperst (!) kip of kalkoen. Eventueel zouden Applaws kitten en Hill's Vetessential kitten kip ook nog een keuze kunnen zijn, alhoewel iets minder geschikt voor de fret. Daarnaast adviseert De Frettenkliniek ook Virbac HPM pre-neutered baby cat. Ondanks dat deze wat meer koolhydraten bevat, wordt deze voeding zeer goed door de fretten verdragen en gegeten. Sterker nog, fretjes met maagdarm aandoeningen doen het op deze voeding beter dan op de hoogwaardige vleesbrokjes. Daarnaast zijn deze brokjes iets zachter. Daardoor is er van deze brokjes zeer makkelijk een pap te maken of kunnen ze geweekt worden, voor fretjes met middenoor of gebit problemen.

Kijk goed naar je fretje en overleg eventueel met de dierenarts om te beslissen welk type brokjes voor jouw fretje het meest geschikt lijkt. Als je fret een slechte eter is en moeite heeft om een gezond gewicht vast te houden is het belangrijk een voeding te kiezen die de fret graag eet.


Zorg dat een fretje dat brokjes eet altijd over voldoende vers water beschikt en ververs het dagelijks! In de praktijk blijkt dat fretten die alleen een waterflesje ter beschikking hebben, vaak te weinig vocht binnen krijgen. Uit een waterschaaltje drinken ze beter. Maakt je fretje er een waterballet van in de kooi kun je er voor kiezen een speciaal anti-kiep bakje neer te zetten. Deze maken het tevens lastiger om water uit te scheppen. je kunt er ook voor kiezen om in de speelruimte een waterschaal neer te zetten, met eventueel een zeiltje er onder om de vloer droog te houden. Een waterfontein nodigt ook uit tot drinken. Reinig waterschalen en drinkfonteinen ook dagelijks, aangezien deze een broedplaats voor bacteriën kunnen worden bij slechte hygiëne.

Royal Canin Recovery Liquid

Er wordt nog veel over het waltham papje gesproken. Dit is helaas niet meer verkrijgbaar.

Als vervanger is voor fretjes de Recovery Liquid zeer geschikt. Het is kant en klare vloeibare voeding in flesjes, bedoeld voor zieke en herstellende dieren die slecht of helemaal geen gewone voeding kunnen eten. De Recovery Liquid is uitstekend als volledig vervangende voeding voor je zieke fret, als aanvullende voeding of om er medicijnen in toe te dienen. De meeste fretten vinden het smakelijk. Het is zeer geconcentreerd, dus je fret hoeft er maar weinig van te eten.

Een geopend flesje is erg kort houdbaar in de koelkast; 48 uur. De voeding kan in porties verdeeld in de vriezer bewaard worden, bijvoorbeeld in een ijsblokjes zakje/bakje.