Gezondheid en ziekte

Uit Frettenvraagbaak Wiki
Versie door Mayke (overleg | bijdragen) op 17 feb 2013 om 22:29 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Snijwonden :''' Was de snijwond voorzichtig uit met koud water, om deze vervolgens met een zachte maar stevige druk dicht te duwen. Gebruik daarbij een goed sch...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Snijwonden :

Was de snijwond voorzichtig uit met koud water, om deze vervolgens met een zachte maar stevige druk dicht te duwen. Gebruik daarbij een goed schoon hygiënisch gaasje of schoon washandje.

Als het mogelijk is draai er dan een verbandje om, maar vooral niet te strak.

Je fret kan ook inwendige schade hebben opgelopen die je zelf niet kunt zien, dus een bezoek aan de dierenarts is hier ook wenselijk. Mogelijk is om geen infectie op te lopen een antibiotica kuur gewenst. Vergeet niet dat fretten niet veel bloed kunnen verliezen.


Zonnesteek :

Fretten zijn zeer gevoelig voor een zonnesteek !

Een temperatuur van meer dan 26,6 Celsius kan dodelijk zijn voor je fret.

Tekenen van een zonnesteek zijn :

-zwaar hijgen

-slijm uit de neus of mond

-extreme sloomheid

-verlies van bewustzijn.

De belangrijkste doelstelling is om de temperatuur van je fret naar beneden te brengen, dit moet echter heel langzaam gebeuren, anders riskeer je dat je fret in een schok terecht komt.

Een directe afname in temperatuur kan ook leiden tot de dood !

Verlaag de temperatuur van je fret op de volgende manieren:

-haal de fret onmiddellijk uit de zon en warmte,

-geef hem wat water te drinken via een lepeltje, behalve als je fret bewusteloos is, dan NOOIT vloeistof toedienen !

-pak niet te koud water en koel de pootjes van de fret hiermee, ook in de lies en op plaatsen waar minder beharing voorkomt, zoals op de lage buik. Gebruik daarvoor een washandje.

Je kunt de fret ook onderdompelen in lauw water, maar houdt zijn hoofd en de bovenkant / de helft van zijn lichaam altijd boven water !!

Het water dat verdampt op de huid zal het lichaam afkoelen en de temperatuur verlagen. Dompel de fret nooit in koud water, de schok zou hem kunnen doden !!

Je kunt de fret ook af laten koelen met behulp van een ventilator, deze methode is niet zo effectief, maar altijd nog beter dan niets in een noodsituatie. Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. Deze zal extra vloeistof toedienen en zo nodig medicatie en of andere hulp bieden.

Neem in warme maanden altijd water mee voor onderweg. Probeer de fret onderweg koel te houden door middel van plastic colaflessen, gevuld met bevroren water in zijn kooi te leggen.

Wikkel de flessen altijd in een handdoek en houd ze in de kooi. Dit is een gemakkelijke manier om het je fret bij warmte zo prettig mogelijk te maken.


Botbreuken:

Fretten zijn zeer flexibel en veerkrachtig, maar toch kunnen er beenverwondingen ontstaan die je zonder een röntgenfoto niet kunt herkennen.

Hou je fret bij een beenbreuk zo rustig en stabiel mogelijk.

Probeer niet zelf vast te stellen wat er aan scheelt, maar ga direct naar een dierenarts.

Heeft je fret een gebroken beentje of een gewonde rug, hinkt hij of vertoond hij pijn bij het lopen, pak hen dam voorzichtig op en leg hem in zijn kooi, bel dan onmiddellijk de dierenarts.

Houd je fretje goed warm.

Voor het vervoer naar je dierenarts wikkel je je fret in een doek om de ledematen zo stil en stabiel mogelijk te houden onderweg.