Gedrag

Uit Frettenvraagbaak Wiki
Versie door Mayke (overleg | bijdragen) op 17 feb 2013 om 22:31
Ga naar: navigatie, zoeken

Na de slaap geeuwen :

...is een trekje van je fret dat heel normaal is. Vaak komen ze uit een diepe slaap en hebben ze even de tijd nodig om wakker te worden, ze zullen daarbij ook vaak een rillerige reactie krijgen over hun hele lichaam (bibberen), dat is normaal.

Na wat tijd zijn ze weer helemaal wakker, gaan ze even netjes op de bak hun behoefte doen en dan kan het spelen buiten de kooi beginnen.

Ook gaan fretten vaak geeuwen als je ze in de halsstreek vastpakt, dat is ook een normale reactie.


Diep slapen :

Fretten slapen erg veel en erg diep. Soms liggen ze zo diep in slaap dat het net is of je fret in coma ligt of zelfs dood lijkt. Deze diepe slaap is normaal, vaak reageert de fret door een oogje langzaam open te doen, dan zie je al dat er niks anders aan de hand is. Soms is er bijna een volle minuut nodig voordat je fret wakker wordt.

Ben je er toch niet helemaal zeker van en je wilt hem wakker maken, doe dat dan heel rustig, verhef nooit je stem, je mag hem wel gewoon aanspreken, maar zachtjes. Wrijf ook zachtjes over zijn buik of rug, maar niet te heftig. Je kunt hem ook tussen de oortjes kriebelen op zijn kopje of wieg hem een beetje op en neer als hij nog niet reageert. Een heel zacht klein tikje op zijn neus kan ook genoeg zijn om hem wakker te laten worden.

Mocht het heel vaak voorkomen dat je fret in een diepe slaap ligt en echt niet wakker te krijgen is, maak dan eens een afspraak bij je dierenarts. Slaapt je fret van de een op de andere dag veel vaker en dieper dan normaal dan kan er een medische reden zijn voor dit veranderende gedrag.


Niezen, hoesten en de hik :

Een van de ziekten die je fret mogelijk zou kunnen oplopen is het vaak niezen, hoesten en hikken. Fretten hebben een aparte reukzin.

Als je goed kijkt verkent de fret de hele tijd met zijn neus de grond, zo inhaleert hij natuurlijk van alles, stof, tapijtvezels e.d.

Hij moet wel lopen snuiven door al die ongewenste oppervlakten waarbij niezen de enig manier is om zijn neus te reinigen. Daarna loopt hij weer meteen met zijn neus over de grond.

Hoesten is vaak een kleine irritatie van de keel, maar kan ook te maken hebben met een stukje eten of een brokje dat vast zit in de keel !


Een brokje vast tussen de tanden/ hoest :

Controleer altijd het bekje van je fret als het fretje blijft hoesten. Zit er een brokje of botje klem tussen de tanden dan zal je fret ook vaak zijn voorpootjes gebruiken om het los te krijgen, dit gaat meestal niet goed.

Help het fretje door voorzichtig met een wattenstaafje het klemmende voorwerp te verwijderen.

De fret zal het niet toelaten dat je hem gewoon pakt, dus pak je fretje dan vast in het nekvel. Lukt dat niet gebruik dan een pasta zoals Nutri-gel, wat het mogelijk maakt dat het vastzittende botje alsnog doorglijdt.

Houdt de hoest aan, ga dan langs je dierenarts, hoesten kan ook wijzen op verschillende onderliggende ziekten zoals chronische verkoudheid met inbegrip van cardiomyopathie ( hartprobleem ).


Hikken :

is het samentrekken van het middenrif. Een enkele keer komt dat wel eens voor bij je fret.

Het is geheel onschadelijk, het is alleen lastig voor de fret zelf. Leidt de fret wat af met een klein likje Ferretone of Nutrigel, dan kan de hik-tijd wel eens verkorten.


Het drinken van urine :

Er is eigenlijk niemand die weet waarom sommige fretjes hun eigen urine oplikken. Er zijn deskundigen die zeggen dat het gewoon het lessen van de dorst is, dus het consumeren van vloeistof. Zorg ervoor dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

Het ziet er erg onfris uit als een fretje zijn eigen urine oplikt, maar het is volkomen onschuldig en onschadelijk.


Het verbergen van pijn:

Fretten kunnen als geen ander het hebben van pijn of een ziekte verbergen.

Tegen de tijd dat je een pijntje of ziekte herkent bij je fret, kan het probleem al ernstig geworden zijn.

Ga, zodra je ziet dat je fretje ziek is, daarom direct naar een dierenarts, dat is veiligste wat je kunt doen. Fretten zijn klein en moeten vaak eten. Ze drogen ook snel uit. Ze hebben ook niet zoveel bloed in zich, dus kunnen niet veel bloed verliezen.

Kijk hoe je fret zich gedraagt in normale omstandigheden, zie je dat er veranderingen optreden dan kan er iets aan de hand zijn met je fret. Als een fret bang is of pijn heeft gaat hij vaak bijten.

Praat zacht tegen je fret, dat zal hem troosten.