Micro fretten

Voor alle overige zaken zoals opvoeding, zindelijk of niet, speeltijd, is mijn fret gelukkig, de band tussen mens en fret, castratie of implantaat, euthanasie
Gebruikersavatar
Snow
Berichten: 26
Lid geworden op: 30 mei 2016 18:28

Micro fretten

Bericht door Snow »

Hallo iedereen

Heeft er iemand ervaringen met Microfretten? Deze zouden duidelijk kleiner zijn dan een gewone fret.
Wat is het verschil?

Ik ga er zelf geen aanschaffen, maar ik vraag me wel af hoe het precies zit. Omdat deze een stuk kleiner lijken, is dit gezond of niet?

Hoeveel wegen ze?

Zijn ze anders van karakter?

Alvast bedankt :)
Gebruikersavatar
Marjan
Berichten: 23203
Lid geworden op: 14 jan 2013 15:26

Re: Micro fretten

Bericht door Marjan »

Ik heb er nog nooit van gehoord en ik hou er ook niet van wanneer fretten speciaal op uiterlijke kenmerken worden gefokt. Dus ik zou mij er maar verre van houden.
Gebruikersavatar
Kick
Berichten: 13397
Lid geworden op: 14 jan 2013 15:51
Aantal fretten: 1

Re: Micro fretten

Bericht door Kick »

Ik heb er ook nog nooit van gehoord en dat hoop ik zo te houden.

En als ze bestaan dan is dat weer een bewijs dat dergelijke fokkers het dierenwelzijn aanzienlijk lager in het vaandel hebben staan dan winstbejag.
Gebruikersavatar
Mette
Berichten: 4624
Lid geworden op: 15 jul 2014 16:07
Aantal fretten: 1
Locatie: Enschede

Re: Micro fretten

Bericht door Mette »

Het is een hype die komt overzetten uit Engeland. Ze zijn verder niets anders naar mijn weten, maar de moertjes wegen werkelijk maar iets van 300 gram, rammen 500 à 600 gram. Naar mijn smaak veel en veelte klein. Ik vind Sarafina met haar 500 gram al te klein :???: . Moertjes mogen van mij minstens 600 gram wegen en liever 700 dan rond die 600 bungelend. Maar de gemiddelde moer weegt in Nederland toch echt wel iets van 750 à 800 gram.

Of dat gezond is hangt vooral af van de manier waarop ze gefokt zijn. Ik ben niet erg te spreken over de wijze van omgang in de fok met fretten in Engeland (veel bunzingen, er is geld te verdienen aan kleurtjes dus daar zitten ze fors en ongezond mee te fokken, die microfretten hype helpt ook niet, etc.). Om een dergelijk resultaat te krijgen ben je wel meer dan 10 jaar bezig, en door 'smerig fokken' kun je dat resultaat sneller verkrijgen. Door wat ik al weet over Engeland heb ik zeer mijn twijfels bij de wijze waarop deze fretten zo snel zo klein zijn gekregen (denk aan lijnteelt), maar dat is puur mijn gevoel door wat ik al aan ervaring met hen heb. Ik kan er best ongelijk in hebben. En uiteraard zal elke eigenaar van microfretten me ongetwijfeld keihard tegenspreken en hun fretten verdedigen :mrgreen: .

Ze komen nog niet in de gezelschapswereld van weldenkend NL voor gelukkig, en ook ik hoop dat zo te houden. Maar het is mede een reden waarom ik ze nog niet in handen heb gehad, hun gezondheid heb kunnen zien en controleren, of ooit heb gehoord wat voor leeftijden ze bereiken (hoewel ze daarvoor eig. nog te kort bestaan).
Gebruikersavatar
Snow
Berichten: 26
Lid geworden op: 30 mei 2016 18:28

Re: Micro fretten

Bericht door Snow »

Alvast bedankt voor de info!
Ikzelf hou me terzijde over dit alles. Ik heb 2 vrienden die nu een micro hebben aangeschaft. Dus ik spreek me daar niet te hard over uit :D

Al ben ik zelf ook wel net voor de wat grotere fret, ik zelf moet niet perse joekels hebben, maar liefst wel eentje die ik zonder schrik om ze fijn te knijpen kan vast nemen haha.
Gebruikersavatar
Mette
Berichten: 4624
Lid geworden op: 15 jul 2014 16:07
Aantal fretten: 1
Locatie: Enschede

Re: Micro fretten

Bericht door Mette »

Oh ik hou zeker van klein maar fijn ook. Fretten zijn fretten, omdat ze zo schattig en klein zijn. Ik hoef geen fret in katformaat (Russische zijn huge bijv.). Liever een dametje dan een ram ook. Ik vind 650 tot 700 gram echt perfect voor een moertje, maar meer dan 50 gram eronder of erboven liever al niet :mrgreen: . Mooi klein maar fijn :hart:

Wat nog extra info is trouwens, is dat de hype zich voordoet bij fretteurs, niet bij gezelschap dus. Het type fok daar is sowieso ook al een stuk anders, of eig. vnl. de kwaliteit van hoe de pups het nest verlaten en wat ze in het nest hebben meegekregen. Dat is bij praktisch 95% van de fretteurs het geval in ieder geval. In dat opzicht is de wijze van aanschaf er dus wel één waarvan je een hoop herstelwerk en kosten moet maken vervolgens om het alsnog de juiste richting uit te krijgen (denk aan nog nooit een dierenarts gezien, vaak oormijt, slechte voeding, weinig situaties leren kennen, etc.)
Laatst gewijzigd door Mette op 09 aug 2016 12:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Birgit
Berichten: 1916
Lid geworden op: 17 mar 2013 19:43
Aantal fretten: 0

Re: Micro fretten

Bericht door Birgit »

Mijn ervaring is dat je met onvoldoende voeding je fretten(pups) ook 'micro' kunt houden. Misschien dat Mette dat kan bevestigen?

Van wat ik heb gezien, is dat als je een pup bijvoorbeeld slechte brok geeft, dat ze ook kleiner blijven. Ik had twee (mannelijke) fretten die precies even oud waren. Eentje was goed gevoerd, de andere niet. De ene fret woog 252 gram en de ander 475 toen ik ze kreeg. Ik heb ze beide vanaf 8 weken op goede voeding gezet en die kleinste is uiteindelijk het zwaarste geworden.

Ook heb ik eens een nest gehad van een moertje van circa 700 gram. De pups heb ik goed bijgevoerd en de rammen werden op hun topgewicht 2,5 kilo (!). Ik vraag me dan af of het moertje in kwestie ook zo klein was geweest als ze goede voeding had gekregen. M.a.w. hoeveel 'rek' zit er in fretten en wat is de rol van voeding als pup?

Wat ik wel weet, is dat de grootte van de bunzing verschilt afhankelijk van het gebied waarin ze leven en de beschikbare prooi. Zo hebben Poolse bunzingen het zwaarder en zij zijn gemiddeld ook kleiner dan de Engelse bunzingen. Ook dat bevestigt dat de leefomstandigheden en voeding van invloed zijn op de grootte.

Wat de microfret betreft: ik heb een hekel aan mensen die 'zo ... mogelijk' willen fokken, in dit geval klein. Dat gaat vrijwel altijd gepaard met gezondheidsproblemen als je er haast mee hebt. Uitzondering zouden hele goede fretteurs kunnen zijn die al jaren steeds de kleinste dieren selecteren en die ook goed voeden. Zij fokken ze bewust klein(er) voor bijvoorbeeld de jacht op kleine knagers. Daar zou ik me ook wat bij voor kunnen stellen. Maar het zou niet door moeten schieten, alleen maar om ze als zijnde micro te kunnen verkopen.
Gebruikersavatar
Mette
Berichten: 4624
Lid geworden op: 15 jul 2014 16:07
Aantal fretten: 1
Locatie: Enschede

Re: Micro fretten

Bericht door Mette »

De pups inderdaad wel. 'Brokkenpups' kunnen werkelijk 250 gram wegen op 8 weken inderdaad :cry: (en ze zouden dus echt minimaal 500 moeten wegen; nu over een moertje gesproken). Ze zijn letterlijk ondervoed als ze nooit fatsoenlijke (bij)voeding hebben gekregen. Maar zoals je zegt groeien ze uiteindelijk, ondanks slechte voeding aanhouden zelfs, wel normaal uit tot de grootte die ze genetisch zouden moeten behalen. Hoe goed ze eruit zien verschilt dan vervolgens weer wel. Hoe vol, de vacht, het gebit... maar qua lengte bedoel ik dan.

De 300 moer en 500-600 ram gewichten die ik noemde zijn echt volwassen uitgegroeide fretten. I know, vrij shocking :| .

Ik baal ook van mensen die vatbaar voor hypes zijn. Het is helaas een menselijke eigenschap, maar één die dieren of in geval van producten het milieu ook echt kan verkloten. Zelfs fretteurs hebben last van hypes blijkbaar :( .
Birgit
Berichten: 1916
Lid geworden op: 17 mar 2013 19:43
Aantal fretten: 0

Re: Micro fretten

Bericht door Birgit »

Maar wat als je die 250-gram pups gewoon ondervoed aanhoudt, volgens mij blijven ze dan altijd nog wat kleiner. En als je daarmee gaat fokken, hou je dus al snel een kleinere lijn (is mijn gedachte)?
Gebruikersavatar
Snow
Berichten: 26
Lid geworden op: 30 mei 2016 18:28

Re: Micro fretten

Bericht door Snow »

Dankjewel nog Mette en Birgit !

Mette, klopt helemaal hoor, gewoon iets lekker tussen in ! :) Maar iets echt mini, dan koop ik persoonlijk wel een hamster :mrgreen:

Ik heb idd wel een fokker gekend bij mijn eerste fret die altijd de kleinste fretten gebruikte, geen micro's denk ik, maar zeker ook niet groot. Hij gaf ze ook niet de juiste voeding, dus kan er dan idd ook wel ergens in komen van wat jij zegt Birgit !

nu heb ik hier thuis ook wel een special zitten, dus ik kan me niet erg uitspreken over alles, ieder heeft zo zijn ding denk ik dan.

Daarom vind ik het erg interessant om me in alles zo wat in te lezen en ieders mening te weten.
Gebruikersavatar
Mette
Berichten: 4624
Lid geworden op: 15 jul 2014 16:07
Aantal fretten: 1
Locatie: Enschede

Re: Micro fretten

Bericht door Mette »

Is niet mijn ervaring. Hanneke heeft er een andere mening over en geeft aan dat ondervoed ze kleiner blijven, maar eenmaal de kinderen wel goed voeden dan bijv. ineens 2 kilo kunnen worden, maar ik heb het nog nooit gezien in al die jaren dat dat zo werkt. Ze heeft zelf ooit een nestje gehad met een klein moertje (en ook niet te grote vader) waarin er zulke 'beren' uit kwamen. Wat daar dan de omstandigheden waren geen idee, maar het klinkt mij heel vreemd in de oren.

Gewoon kleine fretten selecteren voor je lijn is inderdaad wel vrij normaal bij fretteurs. Dat willen ze graag, zodat een fret zich nog kan omdraaien in een bouw. Maar dat is inderdaad wat anders dan micro en een beetje goede fretteur zal ook niet een achterblijvertje kiezen, maar gewoon telkens niet de allergrootste van het nest bij wijze van. Anders gaan ze snel richting die 800 à kilo qua moer ipv dat ze op die 600-700 blijven.
Gebruikersavatar
Snow
Berichten: 26
Lid geworden op: 30 mei 2016 18:28

Re: Micro fretten

Bericht door Snow »

Oke Mette, klopt. Ik heb mijn moertje toen op een half jaar gekocht. Zij was ook 800 en eerder voor de jacht bedoelt. Denk dat ze ook te groot uitgegroeid is. Maar de leefomstandigheden waren niet zo geweldig vond ik....

Wel super bedankt nog voor de uitleg!
Gebruikersavatar
Mette
Berichten: 4624
Lid geworden op: 15 jul 2014 16:07
Aantal fretten: 1
Locatie: Enschede

Re: Micro fretten

Bericht door Mette »

No problem :juich:
Gebruikersavatar
Kick
Berichten: 13397
Lid geworden op: 14 jan 2013 15:51
Aantal fretten: 1

Re: Micro fretten

Bericht door Kick »

Ik ben blij te lezen dat over het algemeen 'de neuzen dezelfde kant opstaan' als het om doorfok en lijnfok gaat ;)

En ook wel interessant om jullie ervaringen enzo te lezen (wat dus mijn mening alleen maar bevestigd).
Birgit
Berichten: 1916
Lid geworden op: 17 mar 2013 19:43
Aantal fretten: 0

Re: Micro fretten

Bericht door Birgit »

De allereerste link waar ik op klik over Micro fretten zegt hetzelfde en vat het heel mooi samen: "small ferrets are not bred down, they are fed down"

http://www.falconryforum.co.uk/archive/ ... 96174.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ook op dit Engelstalige Forum wordt dus aangegeven dat het ondervoeding is en niet genetisch kleiner gefokt.
Gebruikersavatar
Mette
Berichten: 4624
Lid geworden op: 15 jul 2014 16:07
Aantal fretten: 1
Locatie: Enschede

Re: Micro fretten

Bericht door Mette »

Ik weet redelijk zeker dat dat echt niet in alle gevallen zo is, maar details mag ik door de forumregels niet plaatsen.
Gebruikersavatar
Mayke
Berichten: 6620
Lid geworden op: 17 jan 2013 11:58

Re: Micro fretten

Bericht door Mayke »

Ik vind het niets de Microfretten.
Beter me er maar afzijdig van houden lijkt mij het beste, niet zo mijn ding maar goed te weten dat ook dat bestaat.
Gelukkig valt het hier niet zo in de smaak. :D
Gebruikersavatar
Karen
Berichten: 12910
Lid geworden op: 15 jan 2013 23:24

Re: Micro fretten

Bericht door Karen »

Ik ken wel microfretten, bewust gefokt en niet ondervoed. Een ram van 550 gram in de handen gehad. Het voelt gewoon eng! Absoluut niet mijn ding en volgens mij kan het niet echt gezond zijn, al heb ik daar absoluut geen bewijs voor hoor!
Het bewust fokken hiervan stuit mij net zo tegen de borst als het fokken van andere 'fancy' kenmerken.
Gebruikersavatar
Snow
Berichten: 26
Lid geworden op: 30 mei 2016 18:28

Re: Micro fretten

Bericht door Snow »

Ik weet dat hier nu al heel wat gewichtjes zijn gepasseerd, maar rond wel gewichten horen rammen en moertjes nu 'exact' te zitten om echt een micro genoemd te worden?

Hier weegt nu het minste moertje zo'n 640, ze is niet echt klein, ook niet mager, 't is gewoon een lange, smalle steel hahaha, verder kern gezond, maar dus nog wel wat groter als een micro.
Gebruikersavatar
Mette
Berichten: 4624
Lid geworden op: 15 jul 2014 16:07
Aantal fretten: 1
Locatie: Enschede

Re: Micro fretten

Bericht door Mette »

De gewichten heb ik eerder al even aangehaald:
300 moer en 500-600 ram

Een 650 gram moertje is een 'normale jachtlijn' grootte. Rammen zitten rond de 1000-1200 dan. Alles daaronder, of in geval van micro fors daaronder, bungelt er een beetje tussenin.
Plaats reactie